Επιδιώκουν αύξηση εσόδων μέσω χορήγησης νέων δανείων

ΛΕΦΤΑ- ΚΑΡΤΕΣ - ΧΡΗΜΑΤΑΣε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η προσπάθεια των τραπεζών για ενίσχυση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων τους. Οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στα πλάνα αναδιάρθρωσης, τα οποία έχουν εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπουν στόχους που απέχουν από τα τρέχοντα επίπεδα του περιθωρίου κέρδους τους.

Μπορεί η σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις από τα μη βιώσιμα επίπεδα του 2012 να έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση του κόστους άντλησης ρευστότητας, την ίδια στιγμή ωστόσο οι περικοπές στα επιτόκια της ΕΚΤ συμπαρασύρουν προς τα κάτω τα έσοδα από τόκους σε όλες τις κατηγορίες δανείων, μειώνοντας το συνολικό όφελος.

«Το εύκολο κομμάτι της διαδρομής προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των spreads έχει διανυθεί. Η περαιτέρω βελτίωση θέλει χειρουργικές κινήσεις» σημειώνει χρηματιστηριακός αναλυτής, θέλοντας να υπογραμμίσει τις δυσκολίες του εγχειρήματος, δεδομένης και της ανάγκης για παροχή φθηνής χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία.

Η αλήθεια είναι ότι με την εκκρεμότητα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των ασκήσεων αντοχής και την αβεβαιότητα που δημιουργεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω της λήξης της προεδρικής θητείας στην Ελλάδα τον ερχόμενο Φεβρουάριο, τα περιθώρια νέων μειώσεων στα επιτόκια των καταθέσεων δεν είναι μεγάλα.

Από την άλλη πλευρά, το κόστος χρηματοδότησης από τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δύσκολα θα μειωθεί περαιτέρω, δεδομένου ότι βρίσκεται πλέον οριακά πάνω από το 0%, μετά την τελευταία περικοπή του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο 0,5%.

Ως εκ τούτου, τονίζουν τραπεζικές πηγές, η προσπάθεια για ενίσχυση των επιτοκιακών εσόδων θα πρέπει να στηριχθεί συνδυαστικά στη σταδιακή ενίσχυση των εκταμιεύσεων νέων δανείων και στην επανατιμολόγηση χορηγήσεων του παρελθόντος, ειδικά στην επιχειρηματική πίστη.

Τα στοιχεία της ΤτΕ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η διαφορά στα μέσα επιτόκια δανείων και καταθέσεων διαμορφώθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο 3,77%, ενισχυμένη σε σχέση με το τέλος του 2013, όταν βρισκόταν στο 3,54% και σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα (3,07%).

Μέσα σε 12 μήνες το μέσο επιτόκιο του συνόλου των καταθέσεων μειώθηκε από το 2,58% σε 1,66%, ενώ το μέσο επιτόκιο των δανείων περιορίστηκε κατά μόλις 29 μονάδες βάσης, από το 5,72% στο 5,43% την ίδια περίοδο.

Η βελτίωση που καταγράφεται σχετίζεται κατά κύριο λόγο με τις περικοπές των επιτοκίων στους προθεσμιακούς λογαριασμούς, που επηρεάζουν σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση απόδοση των νέων προθεσμιακών καταθέσεων με διάρκεια ως ένα έτος που συνήφθησαν τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2010, στο 2,28%.

Πρόκειται για επίπεδα χαμηλότερα κατά 120 μονάδες βάσης σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα και κατά 54 μονάδες σε σύγκριση με τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι ελληνικές τράπεζες στο β’  τρίμηνο είναι ενδεικτικά των παραπάνω εξελίξεων.

Συγκεκριμένα:

  • Το επιτοκιακό περιθώριο της Alpha Bank ενισχύθηκε στο 2,70% την υπό εξέταση περίοδο. Η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι η βελτίωση αναμένεται να συνεχισθεί λόγω της συνεχούς ανατιμολόγησης των επιτοκίων των νέων προθεσμιακών καταθέσεων και της αναμενόμενης αύξησης των υπόλοιπων χορηγήσεων προς το τέλος της φετινής χρονιάς.
  • Στο β’ τρίμηνο το επιτοκιακό περιθώριο της Τράπεζας Πειραιώς ανήλθε επίσης σε 2,70% από 2,17% έναν χρόνο νωρίτερα, για τους ίδιους περίπου λόγους.
  • Το επιτοκιακό περιθώριο του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώθηκε στο β’ τρίμηνο σε 3,25%, ενώ στην Ελλάδα κατέγραψε αύξηση για τρίτο συνεχή μήνα, φτάνοντας στο 2,74%.
  • Στον όμιλο της Eurobank το επιτοκιακό περιθώριο διαμορφώθηκε στο β’ τρίμηνο σε 2% από 1,93% στο α’ τρίμηνο του έτους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.