ΛΕΦΤΑ - ΕΝΦΙΑ - ΑΚΙΝΗΤΑΜε εκπτώσεις για τα ξενοίκιαστα, αλλά και περιουσιακά κριτήρια για τις απαλλαγές κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, με την οποία οριστικοποιείται η πληρωμή σε έξι δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου του 2015.

Yπολογίζεται επίσης η αξία των οικοπέδων που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος, αλλά εντός οικισμών, με ευνοϊκότερη αξία για τον φορολογούμενο, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει την τιμή υπολογισμού του ΦΑΠ του 2013.

Παραδείγματα:

Με τον τρόπο αυτό ιδιοκτήτης οικοπέδου 4,3 στρεμμάτων στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων θα πληρώσει τελικά 10 ευρώ, αντί των 99 ευρώ που προέβλεπε η αρχική εκκαθάριση.

Αντίστοιχα, για 2 στρέμματα στο Κρεμαστό Ευβοίας, ο φόρος από τα 240 ευρώ στην αρχική εκκαθάριση πέφτει στα 30 ευρώ.

Έκπτωση 20% προβλέπεται τελικά και για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα, υπό την προϋπόθεση ότι παρέμειναν κενά για ολόκληρο το 2013.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή, η έκπτωση για τα ξενοίκιαστα ισχύει μόνο για το 2014, γεγονός που σημαίνει ότι για να συνέχισει να ισχύει και του χρόνου, θα απαιτηθεί νέα ρύθμιση.

Ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με τον Πορτογάλο ομόλογό του τόνισε την ανάγκη να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση για τους πολίτες.

Ειδικότερα, πάντως, έκπτωση έως 50% από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται σε άγαμο με ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ εφόσον είναι έγγαμος για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία συνολικής επιφάνειας άνω των 150 τμ, και η αξία της ακίνητης περιουσίας του (εκτός των αγροτεμαχίων) δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ εάν είναι άγαμος, τις 150.000 ευρώ αν είναι έγγαμος και τις 200.000 ευρώ για έγγαμο με δύο παιδιά, ενώ δεν απαιτείται πλέον η ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα.

Όπως γράφει το megatv πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται τρίτεκνοι-πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ άνω του 80%, με εισόδημα έως 12.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 1000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, εφόσον η συνολική επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας του δεν ξεπερνά τα 150 τμ.

Στην περίπτωση αυτή, δεν μπαίνει περιουσιακό κριτήριο, ούτε απαιτείται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Όμως, ο υπολογισμός της έκπτωσης με βάση το φορολογητέο εισόδημα, άρα και το τεκμαρτό αποκλείει κυρίως χαμηλόμισθα ζευγάρια που μένουν σε σπίτι 80 τμ και διαθέτουν ένα ΙΧ μικρομεσαίου κυβισμού, ενώ η αναστολή πληρωμής των δόσεων που είχε προβλεφθεί για τις επιχειρήσεις με μείωση τζίρου άνω του 30% θα ισχύει μετά από έλεγχο της εφορίας.

Με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών 21 βουλευτές της ΝΔ ζητούν να ενημερωθούν εάν έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για τον καταλογισμό ευθυνών σε όσους σχεδίασαν τον ΕΝΦΙΑ, καθώς και εάν ο Νίκος Καραβίτης, τον οποίο κατηγορούν ως εμπνευστή του φόρου στα κοτέτσια οπως αναφέρουν, παραμένει σύμβουλος στο υπουργείο. Μάλιστα, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ καταλογίζει ευθύνες και στον Γιάννη Στουρνάρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.