Το υπουργείο έκανε 3.000 προσλήψεις αναπληρωτών. Με 9.000 κενά θα καλωσορίσουν την Πέμπτη τα σχολεία τους μαθητές, λένε οι εκπαιδευτικοί. Οι αλλαγές στο εξεταστικό.

ΣΧΟΛΕΙΑ - ΔΑΣΚΑΛΟΣΤο αυτονόητο, γίνεται για μια ακόμη φορά ζητούμενο τη φετινή σχολική χρονιά: Θα είναι την Πέμπτη (11 Σεπτεμβρίου) οι δάσκαλοι και οι καθηγητές στα σχολεία για το πρώτο κουδούνι; Ολα δείχνουν, ότι το έργο θα ξαναπαιχτεί.
Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην πρόσληψη περίπου 3.000 αναπληρωτών.

  • 942 νηπιαγωγών (586 στα ολοήμερα)
  • 1.555 δασκάλων (421 στα ολοήμερα)
  • 498 καθηγητών

Με τις προσωρινές προσλήψεις των αναπληρωτών καλύπτεται ο αριθμός που είχε προβλέψει το υπουργείο Παιδείας ως τις πρώτες ανάγκες λειτουργίας των σχολείων. Παράλληλα, μπαίνει «μαχαίρι» στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών και θα εφαρμοστεί το σύστημα των συμπληρωματικών παράλληλων αναθέσεων μαθημάτων ώστε οι εκπαιδευτικοί να διδάσκουν όχι μόνο το μάθημα ειδικότητάς τους αλλά και εγγύτερα προς την ειδικότητά τους αντικείμενα.
Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι κατάφερε να μειώσει τα κενά κατά 6.000 με τις λιγότερες αποσπάσεις, τις παράλληλες αναθέσεις και τις μετακινήσεις ανάμεσα στις Περιφέρειες.
Αλλη εικόνα, όμως, δίνουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Ακόμη και μετά τις προσλήψεις αναπληρωτών, η Διδασκαλική Ομοσπονδία εκτιμά ότι την Πέμπτη τα σχολεία θα καλωσορίσουν τους μαθητές με 9.000 κενά, τα 500 από αυτά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκάνησα- Κυκλάδες). Παρόμοια κατάσταση και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπου υπάρχουν 300 κενά στα νησιά.
Με βάση τα στοιχεία των αιρετών Δημήτρη Μπράτη και Βασίλη Παληγιάννη έχει καλυφθεί το 65% των κενών στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά.

Στα σχολεία τα βιβλία. Λείπουν έξι τίτλοι

Από τις αρχές Ιουλίου, βρίσκονται στα σχολεία περίπου 28 εκατομμύρια σχολικά βιβλία και περίπου ένα εκατομμύριο αντιτύπων έχει σταλεί στα βιβλιοπωλεία για τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων.

Μένουν μόνο έξι τίτλοι που θα σταλούν στα σχολεία έως τις 20 Σεπτεμβρίου από τον «Διόφαντο». Συνολικά θα διατεθούν στα σχολεία 300 τίτλοι βιβλίων, εκτός από εκείνα της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Το κόστος όλης της βιβλιοπαραγωγής ανέρχεται σε 24 εκατομμύρια ευρώ.

Αλλαγές, φέτος, στις εξετάσεις

Φέτος, είναι η τελευταία χρονιά κατά την οποία θα ισχύσει το σημερινό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ με την εξέταση των υποψηφίων σε 6 βασικά μαθήματα. Οι μαθητές της φετινής Β΄ Λυκείου είναι οι πρώτοι που θα αντιμετωπίσουν το νέο σύστημα επιστημονικών κατευθύνσεων και πεδίων. Για τον λόγο αυτό το Τμήμα Εισιτηρίων Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας θα ορίσει σε ποια επιστημονική κατεύθυνση θα ενταχθεί καθένα από τα 450 Τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Τράπεζα Θεμάτων επεκτείνεται και εως τα τέλη Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί να δημοσιοποιηθεί η Τράπεζα Θεμάτων για τους μαθητές της Β΄ Λυκείου και έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν προστεθεί νέα θέματα για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου.

thetoc