Γεμάτο φόρους και γραφειοκρατικές υποχρεώσεις το 20ήμερο «φωτιά». Οι παρατάσεις που μελετάει το ΥΠΟΙΚ και οι υποχρεώσεις μας μέχρι τέλος του μήνα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ- ΕΦΟΡΙΑΟι φοροελαφρύνσεις μπορούν να περιμένουν. Από σήμερα κιόλας, περισσότεροι από έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι επιστρέφουν στην σκληρή πραγματικότητα η οποία ειδικά για το 20ήμερο που απομένει μέχρι το τέλος του μήνα είναι γεμάτη από φόρους και από φορολογικές δηλώσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν τον φόρτο εργασίας που αναμένεται να συσσωρευτεί στα λογιστικά γραφεία και σχεδιάζουν νέες παρατάσεις προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση. Τι περιλαμβάνει το …μενού των υποχρεώσεων του επόμενου 20ημέρου;

1. Εως τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η 2η από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος. Συνολικά, θα πρέπει να εκταμιευτούν περίπου 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

2. Την ίδια μέρα, θα πρέπει να πληρωθεί και η 1η από τις έξι δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Με δεδομένο ότι το συνολικό ποσό του φόρου που θα βεβαιωθεί, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, η 1η δόση θα αντιστοιχεί σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ. Θα έχει ενδιαφέρον το πώς ακριβώς θα ανταποκριθεί ο κόσμος. Για πρώτη φορά βεβαιώνεται ένας φόρος ο οποίος πρέπει να πληρωθεί ταυτόχρονα από 6,2 εκατομμύρια πολίτες ενώ από τη στιγμή που οι φορολογούμενοι θα μάθουν τι πρέπει να πληρώσουν μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας, το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβεί θα είναι μικρότερο των 15 ημερών.

Το να πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, δεν είναι η μοναδική εμπλοκή που θα έχουν οι ιδιοκτήτες με τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Θα πρέπει να διορθώσουν τα λάθη που έχουν εντοπίσει στο Ε9 τους το ταχύτερο δυνατόν (σ.σ υπάρχει χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ενώ το σύστημα αναμένεται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα) καθώς όσο καθυστερούν, τόσο θα αργεί η έκδοση του διορθωτικού εκκαθαριστικού και εν τω μεταξύ οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώνουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ για να μην φορτωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ισως και άλλη παράταση για τους επιτηδευματίες

Μέχρι το τέλος του μήνα, ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες θα πρέπει επίσης να απευθυνθούν στους λογιστές τους για να υποβάλλουν  όλα τα τιμολόγια –από το πρώτο ευρώ- για την περίοδο του α’ εξαμήνου του 2014. Είναι η πρώτη φορά που υποχρεούνται οι επιτηδευματίες να στείλουν στην εφορία τα τιμολόγια μέσα στην ίδια χρονιά και μάλιστα από το πρώτο ευρώ. Εχουν δοθεί αλλεπάλληλες παρατάσεις (υποτίθεται ότι το μέτρο θα είχε εφαρμοστεί από τον Μάιο) ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει άλλη μια παράταση.

Ούτε εδώ τελειώνουν οι υποχρεώσεις του Σεπτέμβρη. Εκτός από τα διορθωτικά Ε9 της προηγούμενης χρονιάς, μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να δηλωθούν και οι μεταβολές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία του καθενός κατά τη διάρκεια του 2014. Και γι’ αυτή την υποχρέωση σχεδιάζεται να υπάρξει παράταση καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα «μπλέξει» ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ για το 2014 με τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για το 2015.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.