Πιστεύετε ότι η μνήμη σας δεν είναι τόσο οξυμένη όσο στο παρελθόν, ή ότι δεν φαίνεται να μπορείτε να επικεντρωθείτε όσο θα θέλατε σε κάποια εργασία/δραστηριότητα όσο όταν ήσασταν νεότεροι;

MUALOΗ μείωση της πνευματικής υγείας, ιδιαίτερα η σταδιακή απώλεια μνήμης, τείνει να γίνεται πιο εμφανής με την πάροδο των ετών. Υπάρχουν αρκετές ασθένειες -συμπεριλαμβανομένης της νόσου Alzheimer-, άλλες μορφές άνοιας και η κατάθλιψη οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά την πνευματική σας υγεία και τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου σας.

Αλλά το ότι γερνάτε δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρόκειται να “χάσετε” το μυαλό σας. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η προληπτική δράση με διάφορες ασκήσεις για τον εγκέφαλο, ώστε να τον διατηρήσετε ενεργό, μπορεί να κρατήσει τις νοητικές ικανότητές σας σε υψηλό επίπεδο όσα χρόνια και αν περάσουν. Με τον ίδιο τρόπο που η σωματική δραστηριότητα κρατά το σώμα σας ακμαίο, έτσι και οι ασκήσεις εγκεφάλου κρατούν σε καλή κατάσταση το μυαλό σας.

Μπορείτε να εξασκήσετε το μυαλό σας με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της ανάγνωσης βιβλίων, την επίλυση σταυρολέξων ή παζλ λογικής και τη μελέτη μιας νέας γλώσσας.

Οι πιο απλοί τρόποι, ωστόσο, είναι οι ακόλουθοι:

Συζήτηση και κοινωνικότητα

Το να ξοδέψετε έστω και 10 λεπτά την ημέρα για να συζητήσετε με κάποιον άλλο μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και τη γνωστική σας ικανότητα. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Michigan έδειξαν ότι μια σύντομη συνομιλία ήταν εξίσου αποτελεσματική με τις την επίλυση ενός σταυρολέξου για ίσες περιόδους 10 λεπτών. Και οι δύο δραστηριότητες αποδείχτηκαν πιο αποτελεσματικές στην ενίσχυση της δύναμης του εγκεφάλου από ό,τι το να κάτσει κανείς άπραγος μπροστά στην τηλεόραση, επίσης για χρόνο 10 λεπτών. Η κοινωνικοποίηση προσφέρει ακόμα περισσότερα οφέλη. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που διατηρούν ενεργό κοινωνικό δίκτυο ζουν περισσότερο και απολαμβάνουν μια υψηλότερη ποιότητα ζωής.

Κρατήστε την πίεση του αίματος χαμηλά

Ένας στους τρεις ενήλικες στις ΗΠΑ έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ευρύτερα γνωστή ως υπέρταση. Οι επιπτώσεις της υπέρτασης στα αιμοφόρα αγγεία αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, τα οποία συμβάλλουν στην πνευματική εξασθένηση. Κρατήστε την αρτηριακή σας πίεση κάτω από την τιμή των 120/80 mm / Hg χρησιμοποιώντας φαρμακευτική αγωγή, σωστή διατροφή και τακτική άσκηση, αλλά και περιορίζοντας την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Μην υποτιμάτε ποτέ την αξία του καλού ύπνου

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το να κοιμάται κανείς πάρα πολύ ή πολύ λίγο θα μπορούσε να αυξήσει εξίσου τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να κατανοούν την περίπλοκη σχέση μεταξύ του ύπνου και των πνευματικών ικανοτήτων ενός ατόμου μακροπρόθεσμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.