Καλοταϊσμένος και με καταγωγή από το Νείλο είναι ο Σήφης ο κροκόδειλος
σηφης κρητη
Ασύλληπτος παραμένει ο Σήφης ο κροκόδειλος, μετά και από τις αποτυχημένες προσπάθειες του διάσημου ερπετολόγου, Ολιβιέ Μπερά, ο οποίος βρέθηκε για τρεις μέρες στην Κρήτη, προκειμένου να βοηθήσει στη σύλληψη του ζώου.

Ο Σήφης, ο οποίος φαίνεται ότι είναι κροκόδειλος του Νείλου, θεωρείται σχετικά παχύς, καθώς η τροφή που υπάρχει στο φράγμα είναι άφθονη (πάπιες, νερόκοτες κτλ.) και για αυτό το λόγο δεν εισήλθε μέχρι τώρα στις σωστά τοποθετημένες παγίδες, παρόλο που τις πλησίασε πολλές φορές. Ο κύριος Μπερά και οι συνεργάτες του έδωσαν συμβουλές για τη βελτίωση των παγίδων, όπως την αλλαγή των δολωμάτων κάθε τρεις μέρες και την χρήση ενός πιο ζουμερού δολώματος, όπως είναι το συκώτι, αντί για κότες.

Παρόλο που η τοπική κοινωνία έχει δώσει το όνομα “Σήφης” στον κροκόδειλο, δεν είναι ακόμα γνωστό εάν είναι αρσενικός ή θηλυκός, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο κροκόδειλος έχει περάσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του σε αιχμαλωσία. Το μέγεθος του Σήφη είναι γύρω στο ένα μέτρο και 70 εκατοστά, μέγεθος που παραπέμπει σε ηλικία τεσσάρων έως επτά ετών, σύμφωνα με τον Μπερά.


Τι έγινε στις τρεις επιχειρήσεις του κ. Μπερά από fon1972

Η επιχείρηση:

Από τις 26 έως τις 28 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε επιχείρηση σύλληψης του Σήφη του κροκόδειλου στο Φράγμα Ποταμών στο Ρέθυμνο. Στην επιχείρηση, εκτός από τον Ολιβιέ Μπερά, που ειδικεύεται στη σύλληψη κροκοδείλων, έλαβαν μέρος η συνεργάτης του Μαρτίν Βέλιτς, μέλη της ομάδας άμεσης επέμβασης, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου, του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και εθελοντές.

 

Η μορφολογία της περιοχής (12 χιλιόμετρα ακτογραμμών), του πυθμένα με τις απότομες εναλλαγές βάθους (μέγιστο βάθος 50 μ.), όπως και η ύπαρξη παλαιότερων δένδρων σε κατάκλιση και νεότερης υδροχαρούς βλάστησης που χρησιμοποιούνται ως καταφύγιο του ζώου, δημιούργησαν ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες για την επιχείρηση.

 

Ο τρόπος που επελέγη τελικά ήταν η χρήση μικρής πλαστικής βάρκας, με μηχανή 5 ίππων και κουπιά, για την ανίχνευση της ακτογραμμής και τον εντοπισμό του ζώου. Στην ακτή υπήρχε εφεδρική λέμβος μεγαλύτερου κυβισμού με έμπειρους χειριστές – ναυαγοσώστες, ώστε να είναι δυνατή η άμεση επέμβαση σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Εάν η πλαστική βάρκα είχε προβλήματα λόγω της βλάστησης στην προσέγγιση του ζώου, θα χρησιμοποιούνταν κανό με κουπιά. Εκτός από τον Olivier Behra,  στις βάρκες επέβαινε και ο ερπετολόγος και μέλος της ομάδας άμεσης επέμβασης, κος Πέτρος Λυμπεράκης.

Ο κύριος Μπερά, από την αρχή γνωστοποίησε την επιλογή του να διεξαχθεί η επιχείρηση κατά τις νυχτερινές ώρες, καθώς οι πιθανότητες επιτυχίας της επιχείρησης θα ήταν μεγαλύτερες. Από την πρώτη στιγμή τονίσθηκε η ανάγκη για συνθήκες απόλυτης ησυχίας και σκότους καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, προκειμένου να αφεθεί το ζώο σε ηρεμία και να μπορέσει να το ακινητοποιήσει με τη χρήση φακού και να το συλλάβει με ειδικά σκοινιά. Από την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων, σε όλες τις εγκαταστάσεις του Ο.Α.Κ. Α.Ε. γύρω από το φράγμα έγινε πλήρης συσκότιση. Επίσης, η περιοχή επιτηρείτο από υπαλλήλους της Δ/νσης Δασών Ρεθύμνου, όπως και από άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, για να επιτευχθούν ιδιαίτερες συνθήκες ησυχίας μειώνοντας στο ελάχιστο την ενόχληση του ζώου.

 

Κατά τη διάρκει της δεύτερης μέρας της επιχείρησης, κάτοικος της περιοχής προσέγγισε τη λίμνη απέναντι από την περιοχή εμφάνισης του κροκόδειλου και μη συμμορφούμενος στις συστάσεις των αρχών, άναψε ισχυρούς προβολείς και έθεσε σε λειτουργία τηλεβόα με συναγερμό και μηχάνημα παραγωγής μιμητικών ήχων πουλιών. Ακολούθως, προσπάθησε να δημιουργήσει μεγαλύτερη αναταραχή με σφυρίγματα και φωνές, προκαλώντας τελικά τη διακοπή της επιχείρησης.

Ωστόσο, μετά από εύλογο χρονικό διάστημα για την εξασφάλιση της ηρεμίας του ζώου, ο Ολιβιέ Μπερά και ο κύριος Λυμπεράκης επιβιβάσθηκαν εκ νέου στο κανό. Σε αυτή τη νέα τους προσπάθεια, πλησίασαν το ζώο δύο φορές στα ρηχά νερά του φράγματος. Ιδιαίτερα τη δεύτερη φορά, ο Behra έπιασε το ζώο με τα χέρια του από τον κορμό του, αλλά αυτό αντέδρασε ξεφεύγοντας και απομακρύνθηκε στα βαθειά. Μετά από μία ακόμα αποτυχημένη προσπάθεια την τρίτη νύχτα, αποφασίστηκε η λήξη της επιχείρησης εντοπισμού και σύλληψης του Σήφη.

Cretapost.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.