Τα σημάδια είναι εκεί, αλλά τις περισσότερες φορές τα αγνοούμε. Πώς θα τα αναγνωρίσουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτά;

ERGASIAH Liz Ryan έχει ιδρύσει το Human Workplace, μια εταιρεία που σχεδιάζει τον χώρο εργασίας προτείνοντας λύσεις και εφαρμόζοντας διαδικασίες που κάνουν το προσωπικό περισσότερο χαρούμενο με άμεσο όφελος στην προσπάθεια όλων για το καλύτερο.

Σε άρθρο της στην προσωπική της σελίδα στο Linkedin, επεσήμανε τα έξι αποκαλυπτικά σημάδια που, όταν αντιληφθείτε ότι σας συμβαίνουν, πιθανότατα το «κατάστημα» ετοιμάζει για εσάς την πόρτα της εξόδου.

Οι περισσότεροι από εμάς, γράφει, είμαστε τόσο απασχολημένοι με τη δουλειά μας που σπάνια αντιλαμβανόμαστε τα γεγονότα και τα στοιχεία που θα πρέπει να μας κάνουν να ανησυχούμε. Ιδιαίτερα όταν το μήνυμα που θα έπρεπε να πιάσουν οι (απενεργοποιημένες) κεραίες μας είναι «Δεν θα είσαι για πολύ ακόμα σε αυτή τη θέση».

Συχνά ακούμε ανθρώπους να λένε «δεν το είδα να έρχεται, δεν είχα την παραμικρή ιδέα ότι θα συμβεί, απλώς με κάλεσαν να υπογράψω». Όταν όμως το σκέφτονται εκ των υστέρων αντιλαμβάνονται πως τα σημάδια ήταν εκεί, απλώς δεν τους έδωσαν σημασία.

Ποια είναι αυτά;

Σας αποσύρουν από ένα project χωρίς σημαντικό λόγο

Το να αποδυναμώσεις την ομάδα ενός project δεν έχει νόημα, της κάνεις ζημιά χωρίς να κερδίζεις τίποτα. Αυτό έχει λογική μόνο όταν αντικαθιστάς ένα άτομο με κάποιο άλλο. Αν σας απομακρύνουν από το σημαντικό σας project θα πρέπει να σας πουν αναλυτικά τους λόγους καθώς και το όφελος από την κίνηση. Αν σας τα μασάνε…

Ξαφνικά, θέλουν τη γνώση και τη σοφία σας

Ευτυχώς που υπάρχουν οι συνάδελφοι που έχουν τόσο χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη που δεν μπορούν να κρύψουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Αν σκέφτονται πως οι μέρες σας είναι μετρημένες, το πρώτο πράγμα που θα σας πουν «Τι θα έλεγες να εκπαιδεύσεις τη Λίζα ώστε να μάθει να φτιάχνει αναφορές, να δημιουργεί marketing brochures και να μας εκπροσωπεί σε εκθέσεις;» αποκαλύπτοντας αμέσως όχι μόνο τις προθέσεις τους, αλλά και τον αντικαταστάτη σας. Αν τέτοιες προτάσεις σας φαίνονται ύποπτες, πιθανότατα είναι.

Οι στρατηγικές διαφωνίες εξαφανίζονται ξαφνικά

Πολλές φορές τα στελέχη διαφωνούν σε σχέση με την ενδεδειγμένη πορεία προς έναν στόχο, ή ακόμα και για τον ίδιο το στόχο. Πολλοί από εμάς έχουμε «ανοιχτούς λογαριασμούς» που θα κλείσουν μόνο όταν υποχωρήσει ο ένας ή άλλος. Αν ξαφνικά η άλλη πλευρά σταματήσει να πιέζει για την άποψή της, συμφωνεί σε όλα μαζί σας και χρησιμοποιεί φράσεις όπως «μην ανησυχείς, όλα θα γίνουν με τον καλύτερο τρόπο», αυτό δεν είναι υποχώρηση, είναι η δική σας αναχώρηση.

Δεν συζητούν το μέλλον σας

Κάθε οργανισμός που σέβεται τον εαυτό του έχει ένα κάποιο σχέδιο για τους υπαλλήλους και συνεργάτες του. Γνωρίζει, έστω και στο περίπου, ποια είναι η πορεία που θα ακολουθήσει και τι σημαίνει αυτό για όλους. Αν στις ερωτήσεις σας για το μέλλον οι απαντήσεις είναι γενικόλογες και χωρίς νόημα, ίσως ο προϊστάμενος γνωρίζει ήδη κάτι που δεν θέλει να μάθετε ακόμα. Μην ανησυχείτε, θα σας το πει όταν έρθει η ώρα. Η δική σας ώρα.

Το δικό σας, προσωπικό project μπαίνει στον πάγο

Σας βοηθούν, σας υποστηρίζουν, συζητάτε το μέλλον του, αλλά ξαφνικά μια μέρα κανείς δεν μιλάει για αυτό. Συνήθως αυτό γίνεται επειδή θέλουν μεν το project, αλλά όχι τον άνθρωπο που το «τρέχει». Θα το βάλουν λίγο σε αναμονή μέχρι να αδειάσει η θέση και μετά θα το βάλουν πάλι μπρος με δόξα και τιμή. Ή ατιμία.

Το διαισθάνεστε

Κάποια μέρα είχα επισκεφθεί μια φίλη μου στο γραφείο της και κάθισα λίγη ώρα παρατηρώντας τους γύρω μου ενώ εκείνη πήγε σε ένα meeting. Κάτι δεν πήγαινε καλά με την ατμόσφαιρα, με τον τρόπο που με κοιτούσαν οι άνθρωποι, με την παγωμάρα στο χώρο. Η φίλη μου βγήκε νωρίς από το meeting έχοντας μόλις απολυθεί, ήταν η μόνη που δεν το ήξερε. Η κακή ενέργεια είναι στο χώρο, έχετε πάντα το νου σας για την «αλλαγή» στην ατμόσφαιρα.

Και τι κάνετε;

Αν έχετε παρατηρήσει ήδη κάποια από τα παραπάνω σημάδια στη δουλειά σας και αφορούν εσάς, μην χάνετε καιρό. Πιάστε τον ταύρο από τα κέρατα. Πηγαίνετε εσείς στον προϊστάμενο και ρωτήστε ευγενικά τι συμβαίνει. Στη χειρότερη περίπτωση θα μάθετε και εσείς αυτό που ήδη ξέρουν όλοι. Στην καλύτερη, ίσως έχετε χρόνο να ανατρέψετε την κατάσταση.

news247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.