ΕΚΡΗΞΗ ΒΑΣΕΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ 1.960 ΜΟΡΙΑ

Δεν θα δοθούν την Πέμπτη, τελικά, οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεωνΤέσσερα χρόνια μετά την έναρξή της, η οικονομική κρίση στιγματίζει περισσότερο από κάθε άλλη φορά τις επιλογές των νέων. Οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων διάλεξαν σχολές που εξασφαλίζουν σίγουρο μισθό, π.χ. Στρατιωτικές και Αστυνομικές, έχουν προοπτικές στην αγορά εργασίας, όπως τμήματα ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας και Μαιευτικής ή εδρεύουν κοντά στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους.

Την ίδια ώρα, οι βάσεις στις περιζήτητες πανεπιστημιακές σχολές -Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνικές- της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης παρέμειναν στα ύψη, ενώ «εκτοξεύτηκαν» στις αντίστοιχες στην περιφέρεια, τις οποίες οι υποψήφιοι χρησιμοποίησαν ως «σκαλί» για να μεταπηδήσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η διεύρυνση, φέτος, των κατηγοριών των υποψηφίων που δικαιούνται μετεγγραφής είχε ως αποτέλεσμα, για πρώτη φορά, πολλά περιφερειακά τμήματα πανεπιστήμιων να σημειώσουν μεγαλύτερη άνοδο από τα αντίστοιχα τμήματα κεντρικών ιδρυμάτων και χιλιάδες αριστούχοι να μείνουν εκτός της σχολής πρώτης προτίμησής τους. Είναι εντυπωσιακή η περίπτωση του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών στην Κοζάνη η βάση του οποίου αυξήθηκε κατά 1.960(!) μόρια. Και στις σχολές Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, όμως, η μεγαλύτερη αύξηση, κατά 1.580 μόρια, καταγράφηκε στην περιφέρεια και συγκεκριμένα στον Βόλο. Στον αντίποδα, η μικρότερη άνοδος της σχολής αυτής (+601 μόρια) σημειώθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Νέα «Αθηνά»

Σίγουρο μισθό και σχολές εντός έδρας επέλεξαν χιλιάδες υποψήφιοι

Παράλληλα, όμως, πολλά ήταν τα τμήματα που βρέθηκαν στα «υπόγεια» της ανώτατης εκπαίδευσης. Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Αθανάσιος Κυριαζής από τα 450 τμήματα τα οποία περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό δελτίο, σε 121 η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε κάτω από 10.000 μόρια. Για τα τμήματα αυτά υπάρχει έντονος προβληματισμός στο υπουργείο και δεν αποκλείεται στο μέλλον να αποτελέσουν «δεξαμενή» για την εφαρμογή ενός νέου σχεδίου «Αθηνά» με συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. Στα πανεπιστήμια, οι πύλες άνοιξαν φέτος με 7.773 μόρια στο τμήμα Επιστημών της Θάλασσας στη Μυτιλήνη, ενώ με ακόμη λιγότερα (4.404 μόρια) εισήχθησαν υποψήφιοι στο τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για το οποίο απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα των Ισπανικών.

Στα ΤΕΙ, ο τελευταίος υποψήφιος εισήχθη με 4.054 μόρια στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα. Μάλιστα, καταγράφηκε το παράδοξο να υπάρχει μόνο ένας επιτυχόντας στο τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Ζακύνθου το οποίο, για τον λόγο αυτό, κατέγραψε πλασματική αύξηση κατά 5.863 μόρια.

Σίγουρο μισθό και σχολές εντός έδρας επέλεξαν χιλιάδες υποψήφιοι

Φέτος, μάλιστα, 1.164 θέσεις έμειναν κενές (έναντι 836 πέρυσι) κυρίως σε χαμηλόβαθμα ΤΕΙ της περιφέρειας, αλλά και σε πανεπιστημιακά τμήματα, όπως ξενόγλωσσες φιλολογίες και τμήματα Μουσικών Σπουδών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Χιλιάδες αριστούχοι εκτιμάται ότι δεν κατάφεραν να εισαχθούν στη σχολή πρώτης προτίμησής τους, αφού οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές παρουσίασαν φέτος άνοδο, η οποία ήταν μικρότερη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και μεγαλύτερη στην περιφέρεια. Ενδεικτικά, στην Ιατρική Αθήνας, η άνοδος έφτασε τα 317 μόρια, ενώ στις υπόλοιπες 6 Ιατρικές, η άνοδος ήταν μεγαλύτερη φτάνοντας έως τα 620 μόρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Αντίστοιχα, στις Νομικές σχολές, στην Αθήνα η βάση αυξήθηκε κατά 143 μόρια, στη Θεσσαλονίκη κατά 215 και στην Κομοτηνή κατά 389.

Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος στα τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας καθώς έφτασε έως και τα 961 (Χημικό Θεσσαλονίκης), ενώ μικρή άνοδο παρουσίασαν οι βάσεις στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης παρότι τα τελευταία χρόνια έχουν «παγώσει» οι μόνιμοι διορισμοί δασκάλων.

Σίγουρο μισθό και σχολές εντός έδρας επέλεξαν χιλιάδες υποψήφιοι

Στον αντίποδα, πτώση σημείωσαν τμήματα της περιφέρειας τα οποία δεν έχουν «αδελφά» τμήματα στα κεντρικά ιδρύματα. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Ξάνθης (-1.520) και ακολουθούν τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (Αγρίνιο) με -1.494 και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (Αγρίνιο) με ?1.331 μόρια.

«Ψήφισαν» και ΤΕΙ με καλές προοπτικές
Σε Στρατό και Αστυνομία για μια θέση στο Δημόσιο

Σίγουρο μισθό και σχολές εντός έδρας επέλεξαν χιλιάδες υποψήφιοι

Παρά το γεγονός ότι φετινοί επιτυχόντες στη σχολή Αστυφυλάκων και Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, η άνοδος των βάσεων ήταν εντυπωσιακή, καταδεικνύοντας την επιθυμία των υποψηφίων να σπουδάσουν σε σχολές που εξασφαλίζουν σίγουρο μισθό. Η μεγαλύτερη άνοδος, κατά 1.734 μόρια, σημειώθηκε στη σχολή Αστυφυλάκων και ακολούθησε η σχολή Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ με επιπλέον 1.734 μόρια συγκριτικά με πέρυσι.

Εντυπωσιακή άνοδος καταγράφηκε, επίσης, στις Στρατιωτικές Σχολές. Οι βάσεις αυξήθηκαν κατά 1.056 μόρια στη σχολή Ικάρων (Ιπτάμενοι), κατά 928 μόρια στη σχολή Ευελπίδων (ΣΩΜΑΤΑ) και κατά 785 μόρια στη σχολή Ευελπίδων (ΟΠΛΑ). Άνοδο άνω των 1.000 μορίων σημειώθηκε στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Μάχιμοι), ενώ επιπλέον 904 μόρια απαίτησαν οι σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού και Στρατού. Σημαντική άνοδος στις βάσεις εισαγωγής σε τμήματα ΤΕΙ που προσφέρουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Η υψηλότερη βάση διαμορφώθηκε στο τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας που απαίτησε 16.291 μόρια. Στο τμήμα Λογοθεραπείας Πάτρας, η άνοδος έφτασε τα 463 μόρια, ενώ στη Μαιευτική του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας στα 672. Στα περιζήτητα τμήματα Διατροφής και Διαιτολογίας, η άνοδος έφτασε τα 380 μόρια στη Θεσσαλονίκη και τα 333 στην Κρήτη. Στα ΤΕΙ, η μεγαλύτερη αύξηση (κατά 5.863 μόρια) καταγράφεται στο τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Ζακύνθου. Και αυτό διότι ενώ είχαν διατεθεί 69 θέσεις, υπήρχε μόνο ένας επιτυχόντας.

Σίγουρο μισθό και σχολές εντός έδρας επέλεξαν χιλιάδες υποψήφιοι

Το «εισιτήριο» πήραν 72.763 υποψήφιοι
Εκτός των πυλών 3 στους 10

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανήλθε φέτος σε 99.958 από 104.998 που ήταν πέρυσι.

Στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα εισήχθησαν συνολικά 72.763 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 47.053 εισήχθησαν στα πανεπιστήμια, οι 23.797 στα ΤΕΙ και οι 1.913 στις υπόλοιπες σχολές (αστυνομικές, στρατιωτικές κ.λπ.). Εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έμειναν 27.195 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών (δηλαδή σχεδόν ο ένας στους τρεις), εκ των οποίων οι 14.114 προέρχονται από τη βασική κατηγορία του 90%. Φέτος, έμειναν 1.164 κενές θέσεις έναντι 836 κενών θέσεων πέρυσι. Από το σύνολο των κενών θέσεων, οι 591 προέρχονται από τη βασική κατηγορία των υποψηφίων του 90%, οι 42 από την κατηγορία του 10% για το έτος 2013, οι 432 με το 10% για το έτος 2012 και οι 99 με την κατηγορία των ΕΠΑΛ- ΟΜΑΔΑ Α΄. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, οι εγγραφές των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθούν από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 26 Σεπτεμβρίου. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά εγγραφής θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα ΤΕΙ εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο.

Οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.

Θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές
Ηρεμία στα πανεπιστήμια ζητούν οι «πρώτοι των πρώτων»

Την πρωτιά μεταξύ των φετινών εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεκδικούν η Κατερίνα Μισθού, από τη Ρόδο, η οποία συγκέντρωσε 19.848 μόρια και εισάγεται στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Γιώργος Βαμβακάς, ο οποίος με 19.784 μόρια περνά στην σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Κι αυτό, όπως λέει ο ίδιος, χωρίς ποτέ να χρειαστεί να παρακολουθήσει μαθήματα σε φροντιστήριο. Η κατάλληλη προετοιμασία στο σχολείο, ήδη, από τις τάξεις του δημοτικού ήταν αρκετή.Φέρνοντας στο νου τις περσινές κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων κατά της διαθεσιμότητας, οι δύο επιτυχόντες ευελπιστούν φέτος η κατάσταση στα πανεπιστήμια να είναι ήρεμη, ενώ στα μελλοντικά σχέδιά τους είναι να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό.

Χαρά Καλημέρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.