ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΤΑΦΙΚΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

ΑΜΦΙΠΟΛΗΕίναι τελικά συλημένος ή ασύλητος ο τάφος της Αμφίπολης, γιατί η υπεύθυνη αρχαιολόγος της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη μιλώντας χθες σε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ και τις βουλευτίνες Αννα Χατζησοφιά και Αφροδίτη Σταμπουλή εκτίμησε ότι ο τάφος δεν είναι συλημένος.

Η αποκάλυψη της εισόδου δείχνει ότι αν έχει γίνει σύληση, δεν έχει γίνει από εκεί Κι αυτό το αιτιολόγησε με βάση τις ογκώδεις πέτρες που βρέθηκαν να σφραγίζουν την είσοδό του, αν και αρκετές από αυτές έλειπαν (έτσι τις βρήκαν οι αρχαιολόγοι) όπως είδαμε στις πρώτες φωτογραφίες πριν αρχίσει η αποξήλωση του τοίχου με το γερανοφόρο όχημα.

Ανέφερε επίσης ότι οι εργασίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Ωστόσο, αργότερα την ίδια μέρα βλέποντας προφανώς τη δήλωσή της να αναπαράγεται από διάφορα μέσα ενημέρωσης και να παίρνει διαστάσεις, απέστειλε διορθωτική-διευκρινιστική δήλωση που έλεγε: «Η ανασκαφική έρευνα θα δείξει αν ο τάφος έχει συληθεί ή όχι». Και πράγματι, γιατί δεν έχει ακόμη καθαριστεί ανασκαφικά ούτε η οροφή του τάφου απ’ όπου συνήθως έμπαιναν οι τυμβωρύχοι, ακολουθώντας τη γνωστή μας σήμερα μέθοδο «ριφιφί» όπως μας είπε ο μελετητής των μακεδονικών τάφων Ιορδάνης Δημακόπουλος.

Δεν έχει επίσης γίνει πλήρης αποχωμάτωση του διάκενου εντός του τόξου πίσω από τις Σφίγγες για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν σημάδια διάνοιξης ή ενδεχομένως κατάρρευσης τμήματος του τάφου και πλήρωσης του νεκρικού θαλάμου ή προθαλάμου με το υπερκείμενο φυσικό ή «φερτό» υλικό. Γιατί οι ανασκαφείς έχουν από πέρυσι διευκρινίσει ότι ο λόφος Καστά είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του φυσικός και σε ένα τμήμα του φαίνεται να έχει δημιουργηθεί με τεχνητή επίχωση. Η «καρδιά» του ταφικού μνημείου που αποκαλύπτεται τώρα πατάει στο φυσικό έδαφος του λόφου στην κορυφή του οποίου γίνονταν διαχρονικά ταφές. Επρόκειτο δηλαδή για ένα οργανωμένο νεκροταφείο που χρησιμοποιείτο από την εποχή του Σιδήρου μέχρι και τα αρχαϊκά χρόνια.

Η ύπαρξη του νεκροταφείου αυτού είναι πιστοποιημένη ήδη από τη δεκαετία του ’70 όταν άρχισε πρώτος να σκάβει και να αποκαλύπτει δεκάδες τάφους ο αρχαιολόγος Δ. Λαζαρίδης και στη συνέχεια η Χάιδω Κουκούλη, με τελευταία την Αικατερίνη Περιστέρη. Οι ανασκαμμένοι τάφοι είναι 70 και δεν πρέπει να «θυσιαστούν» στο βωμό του νέου και τεραστίων διαστάσεων, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ταφικού μνημείου των ελληνιστικών χρόνων, αλλά να αναδειχθούν.

Η κ. Περιστέρη, όταν βεβαίως δεν ξεναγεί εκπροσώπους κομμάτων, ασχολείται με την ανασκαφή, που παρουσιάζει τεράστιες δυσκολίες. Αυτή τη στιγμή έχουν ρίξει όλες τους τις δυνάμεις στα έργα στερέωσης του μνημείου. Πρόκειται για ένα τεχνικό έργο πολύπλοκο καθώς το μνημείο φαίνεται πως δεν είναι διόλου συνηθισμένο και από τεχνικής-κατασκευαστικής πλευράς. «Ο Τιτανικός ήταν μικρότερος», λένε χαρακτηριστικά μεταξύ τους.

Σύμφωνα με την εικόνα που είχαν χθες και μετά τον καθαρισμό της καμάρας των Σφιγγών δεν φαίνεται καθόλου πιθανόν ο τάφος να ανοίξει τη Δευτέρα. Αυτό δεν αποκλείει να δούμε ολόκληρη την πρόσοψη του τάφου και τη μαρμάρινη πόρτα του, αλλά χρειάζονται μερικές εβδομάδες σκληρής δουλειάς ώσπου να ανοίξει ο τάφος και να αποκαλύψει τα καλά κρυμμένα μυστικά του. Υπολογίζουν πάντως πως σε 30 μέρες όλα θα είναι στο φως.

Πρόκειται για ένα «οικουμενικό μνημείο» τονίζει η κ. Περιστέρη γνωρίζοντας προφανώς περισσότερα από όσα είναι μέχρι στιγμής γνωστά. «Δεν υπάρχει άλλος τέτοιος τάφος ούτε στην Ελλάδα ούτε στα Βαλκάνια», τόνισε, επισημαίνοντας το προφανές: «Παλεύουμε για να γίνει σωστή δουλειά, θα χρειαστεί λίγος χρόνος, ίσως και ένας μήνας. Σήμερα αφαιρούμε πέτρες, συντηρούμε και σκάβουμε. Δεν είμαστε πολλοί αλλά είμαστε καλοί. Είναι δικαίωση για μένα και την ομάδα μου», τόνισε.

Της ΝΙΝΕΤΤΑΣ ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.