Επαφές της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα

ΤΡΟΦΙΜΑ -ΦΡΟΥΤΑΕπαφές με αρμόδιες ρωσικές αρχές πραγματοποιεί η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο στην ελληνική αγροτική παραγωγή.

Η Ρωσία αναγνωρίζει τη ζημιά που προκαλεί στους αγρότες και στην ελληνική οικονομία, όμως «σηκώνει τα χέρια ψηλά» υπονοώντας ότι αναγκάστηκε να επιβάλει το εμπάργκο ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης.

Παραδέχεται ότι ανταγωνιστικές χώρες προς της Ελλάδα προσπαθούν να κερδίσουν το μερίδιο της στην ρωσική αγορά και τονίζει ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα ή όχι οι δυτικές χώρες θα άρουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας».

Πάντως η Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ρωσίας (Ροσσελχοζναντζόρ) ξεκαθάρισε ότι προτίθεται να διατηρήσει σχέσεις εργασίας με τις υπηρεσίες ελέγχου και εποπτείας στην Ελλάδα, ώστε σε περίπτωση άρσης των κυρώσεων οι παραδόσεις ελεγχόμενων προϊόντων να μπορούν να ξεκινήσουν χωρίς οποιεσδήποτε καθυστερήσεις.

Ρίχνοντας δε λάδι στη φωτιά ο επικεφαλής της υπηρεσίας υπογράμμισε ιδιαίτερα τη δυναμική της ανάπτυξης των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων διατροφής στη Ρωσία.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση της Ροσσελχοζναντζόρ, σχετικά με συνάντηση,
που πραγματοποιήθηκε έπειτα από ελληνικό αίτημα, αντιπροσωπείας της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας Σεργκέι Ντάνκβερτ.

Από ελληνικής πλευράς ήταν παρόντες ο επιτετραμμένος της Ελλάδας στη Ρωσία Γεράσιμος Ντάβαρης και ο προϊστάμενος του γραφείου ΟΕΥ Ηλίας Θανασάς.

Η ρωσική ανακοίνωση

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της ρωσικής υπηρεσίας αναφέρεται: «Η ελληνική πλευρά σημείωσε το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών της Ελλάδας και της Ροσσελχοζναντζόρ, το οποίο είναι αποτέλεσμα πολυετούς συνεργασίας. Ισχυρή ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας έδωσε η επίσκεψη εργασίας του Σεργκέι Ντάνκβερτ τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας διεξήχθησαν συνομιλίες με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας σχετικά με την κατοχύρωση της ασφάλειας των ελληνικών τροφίμων, που εξάγονται στη ρωσική αγορά.»

» Ως αποτέλεσμα, οι εξαγωγές υψηλής ποιότητας ελληνικών προϊόντων, τα οποία ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της Ρωσίας και της Τελωνειακής Ένωσης (σ.σ. με Λευκορωσία και Καζαχστάν), αυξήθηκε σημαντικά στη ρωσική αγορά. Υπήρχε ζήτηση από Ρώσους καταναλωτές τόσο για προϊόντα, που εξάγονταν παραδοσιακά, όπως φρούτα και λαχανικά, όσο και για γαλακτοκομικά και αλιευτικά προϊόντα. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε όλους τους εμπορικούς κωδικούς. Διετίθεντο ψάρια, βερίκοκα, ροδάκινα, τυριά, γιαούρτι. Περισσότερο του 90% της παραγωγής φράουλας, που καλλιεργείται στην Ελλάδα, προοριζόταν για τη ρωσική αγορά.»

» Γι’ αυτό το λόγο η επιβολή απαντητικών μέτρων από την Ρωσία στις κυρώσεις των δυτικών χωρών έπληξε βαριά την οικονομία της χώρας και τα συμφέροντα των αγροτών, ενώ οι αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν εξαιρετικά περιορισμένο χαρακτήρα.»

» Ο Σεργκέι Ντάνκβερτ επεσήμανε την υψηλή ποιότητα των ελληνικών προϊόντων διατροφής, ειδικότερα, των γιαουρτιών, τα οποία απώθησαν στα ράφια των καταστημάτων της Μόσχας ακόμη και την παραγωγή δημοφιλών γαλλικών εταιρειών, ενώ υπήρχε ζήτηση και για ελληνικά ψάρια ιχθυοτροφείων.»

» Αναφερόμενος στην αιτία της επιβολής των απαντητικών μέτρων, ο Σεργκέι Ντάνκβερτ σημείωσε, ότι οι κυρώσεις των δυτικών χωρών στόχευαν κατά του ρωσικού τραπεζικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, που χρηματοδοτούν την ανάπτυξη της εγχώριας αγροτικής παραγωγής.»

» Υπό τις διαμορφωμένες συνθήκες πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα ή όχι οι δυτικές χώρες θα άρουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και αυτό διότι άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Τουρκία, επιθυμούν να αντικαταστήσουν ολόκληρη τη γκάμα των ελληνικών προϊόντων, που εισάγονταν στη ρωσική αγορά.»

» Λόγω της πτώσης του επιπέδου των τιμών στην ΕΕ στο σύνολό της, που συνδέεται με την υπερπαραγωγή, η ρωσική αγορά γίνεται ιδιαίτερα ελκυστική για τις χώρες που εξάγουν προϊόντα διατροφής. Για ορισμένες χώρες, δήλωσε ο Σεργκέι Ντάνκβερτ, θα είναι πρακτικά αδύνατο να επιστρέψουν στις προηγούμενες θέσεις τους στη ρωσική αγορά. Για παράδειγμα, η ‘Απω Ανατολή της Ρωσίας ήταν σε κρίσιμο βαθμό εξαρτημένη από την προμήθεια κρέατος από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.»

» Τώρα, που η Ροσσελχοζναντζόρ συνεργάζεται ενεργά με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Κίνας ώστε να κατοχυρωθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού με χοιρινό κρέας από ορισμένες μεγάλες κινέζικες καθετοποιημένες επιχειρήσεις, η επιστροφή αμερικανικών και καναδικών προμηθευτών είναι αδύνατη. Η Ινδία προτείνει προμήθεια βοείου κρέατος μεγάλης κλίμακας, πράγμα που σημαίνει, ότι η Ρωσία δεν θα ενδιαφέρεται πλέον για την επανέναρξη προμηθειών του από την Αυστραλία.»

» Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ροσσελχοζναντζόρ προτίθεται να διατηρήσει σχέσεις εργασίας με τις υπηρεσίες ελέγχου και εποπτείας στην Ελλάδα, ώστε σε περίπτωση άρσης των κυρώσεων οι παραδόσεις ελεγχόμενων προϊόντων να μπορούν να ξεκινήσουν χωρίς οποιεσδήποτε καθυστερήσεις.»

» Ταυτόχρονα, ο Σεργκέι Ντάνκβερτ υπογράμμισε ιδιαίτερα τη δυναμική της ανάπτυξης των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων διατροφής στη Ρωσία. Κατά την εκτίμησή του, η δυναμική των εξαγωγών της Ελλάδας ως προς τα γαλακτοκομικά προϊόντα και μόνο μπορεί να υπερβεί τις δυνατότητες των χωρών της Βαλτικής».

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.