ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣΓια τον θάνατό του, μίλησε για πρώτη φορά ο Πάπας Φραγκίσκος, δίνοντας μάλιστα ένα χρονικό περιθώριο «δύο ή τριών χρόνων», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνταξιοδοτηθεί πριν από αυτό.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής από τη Νότια Κορέα στο Βατικανό, ο 77χρονος ποντίφικας, που φαινόταν σε καλή διάθεση, ρωτήθηκε σχετικά με την παγκόσμια δημοτικότητά του, που ήταν για άλλη μία φορά εμφανής κατά την επίσημη επίσκεψή του στην ασιατική χώρα.

«Εγώ το βλέπω ως τη γενναιοδωρία των ανθρώπων του Θεού. Προσπαθώ να σκέφτομαι τις αμαρτίες μου, τα λάθη μου και να μην περηφανεύομαι. Επειδή ξέρω ότι θα διαρκέσει για μικρό χρονικό διάστημα. Δύο ή τρία χρόνια και μετά θα πάω στον Οίκο του Θεού» απάντησε.

Ο Αργεντίνος Πάπας πρόσθεσε επίσης, ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τη δημοτικότητά του τώρα πλέον, αν και αρχικά «είχε τρομάξει λίγο».

Ενώ ο Πάπας δεν είχε μιλήσει ποτέ ξανά στο παρελθόν για τη συνάντησή του με τον Δημιουργό, μια πηγή του Βατικανού δήλωσε ότι είχε αναφέρει στους πολύ κοντινούς του ανθρώπους πως του απομένουν λίγα ακόμη χρόνια ζωής.

Ο ποντίφικας ανέφερε επίσης τη δυνατότητα συνταξιοδότησής του από τον παπισμό, όπως έκανε και ο προκάτοχός του, Βενέδικτος XVI πέρυσι, αν ένιωθε ότι δεν μπορούσε πλέον να εκτελέσει επαρκώς τα καθήκοντά του.

Η παραίτηση του Πάπα ήταν μια πιθανότητα «ακόμη κι αν δεν αρέσει σε κάποιος θεολόγους» τόνισε στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε δε, ότι πριν από 60 χρόνια ήταν σχεδόν ανήκουστο για τους καθολικούς επισκόπους να συνταξιοδοτούνται, αλλά σήμερα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο.

«Ο Βενέδικτος XVI άνοιξε μια πόρτα» δήλωσε.

Ο Πάπας παραδέχτηκε επίσης ότι είχε «κάποια νευρικά προβλήματα» που χρήζουν θεραπείας. «Πρέπει να τα φέρομαι καλά, αυτά τα νεύρα, να τους δίνω καθημερινά mate (ένα αργεντίνικο διεγερτικό τσάι)» αστειεύτηκε. «Μία από αυτές τις νευρώσεις, είναι πως είμαι σπιτόγατος» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία φορά που έκανε διακοπές εκτός της πατρίδας του της Αργεντινής ήταν «με την κοινότητα των Ιησουιτών το 1975».

Guardian

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.