Παρέμβαση 50 προσωπικοτήτων προς τους 28 ηγέτες της Ε.Ε. Ζητούν να επιλεγεί ο ισχυρότερος και πιο έμπειρος για τη θέση του Υπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής

E.E«Ο κόσμος θα παρακολουθεί όταν θα επιλέξετε τον υποψήφιο που θα ηγηθεί της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ε.Ε. στις 30 Αυγούστου». Αυτό αναφέρεται σε επιστολή-παρέμβαση σημαντικών ευρωπαϊκών προσωπικοτήτων προς τους 28 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ. Οι ηγέτες θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στο τέλος Αυγούστου σε μια κρίσιμη Σύνοδο για να επιλέξουν, μεταξύ άλλων, τον/την διάδοχο της Κάθριν Αστον στο πόστο του Υπατου Αρμοστή Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ενωσης. Η παρέμβαση αυτή έγινε με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) που είναι από τις μεγαλύτερες «δεξαμενές σκέψης» της Ευρώπης.

Στην επιστολή-παρέμβαση τονίζεται ότι «οι συμπολίτες σας περιμένουν από σας να ορίσετε κάποιον που να ανταποκρίνεται σε αυτό που ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ περιέγραψε ως ‘ισχυρό και έμπειρο παίχτη’ για να συντονίσει την ευρωπαϊκή πολιτική και να επανεξετάσει την παγκόσμια στρατηγική της». Και τελειώνει με την έκκληση να μπουν στο περιθώριο «στενά συμφέροντα για γεωγραφικές ισορροπίες, ποσοστώσεις και προσωπικότητες έτσι ώστε να επιλεχθεί ο ισχυρότερος υποψήφιος. Η θέση της Ευρώπης στον κόσμο βρίσκεται στα χέρια σας».

Το κείμενο υπογράφουν 50 προσωπικότητες ανάμεσα στις οποίες η Ανα Παλάθιο, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, ο Βάιρα Βάικ Φρεϊμπέργκα, πρώην πρόεδρος της Λιθουανίας, ο Ερχαρτ Μπούσεκ, πρώην Αντικαγκελάριος της Αυστρίας, η Φραντζίσκα Μπράτνερ, μέλος της Γερμανικής Βουλής, η Μελένα Κούνεβα, πρώην μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Τζωρτζ Σόρος, ιδρυτής του Open Society και Μαρκ Λέοναρντ, Διευθυντής του ECFR.

 thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.