«Το 34% των εργαζομένων αμείβεται με αποδοχές μικρότερες εκείνων του ανειδίκευτου εργάτη», αναφέρει ετήσια έκθεση. Με μισθό κάτω από 250 ευρώ μεικτά 155.531άνθρωποι.

misthoiΚανένα περιθώριο αισιοδοξίας όσον αφορά στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης δεν αφήνουν τα στοιχεία του ΙΚΑ για τη διαμόρφωση των μισθών. Η εικόνα όπως αποτυπώνεται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των εργοδοτών είναι αποκαρδιωτική.

Οι ίδιοι οι συντάκτες της ετήσιας έκθεσης του ασφαλιστικού ταμείου, μιας έκθεσης η οποία αποτυπώνει το μισθολογικό χάρτη της χώρας, όπως διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2013, παραδέχονται πρώτον ότι το 34% των εργαζομένων αμείβεται με αποδοχές μικρότερες εκείνων του ανειδίκευτου εργάτη και δεύτερον ότι οι μισοί εργαζόμενοι έχουν μισθό χαμηλότερο των 936,64 ευρώ μεικτά. Εννοείται ότι μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών, του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, προκύπτει ότι οι μισοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, δεν αγγίζουν πλέον ούτε τα 730 ευρώ καθαρά.

Ενας στους τέσσερις μερικώς απασχολούμενος

Η καθίζηση των μισθών σε σχέση με πριν από δύο χρόνια οφείλεται αφενός στην υπογραφή των νέων επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων και αφετέρου στην επέλαση της μερικής απασχόλησης. Η έκθεση του ΙΚΑ, καταγράφει ότι πλέον, μερικώς απασχολούμενος είναι ο ένας στους τέσσερις δηλαδή περισσότερα από 400 χιλιάδες άτομα.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο κείμενο της έκθεσης, γίνεται μια παραδοχή η οποία μειώνει τον αριθμό των μερικώς απασχολούμενων: εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται με πλήρες ωράριο έστω και για μια ημέρα την εβδομάδα (πρόκειται για την λεγόμενη εκ περιτροπής εργασία) αντιμετωπίζονται από το ΙΚΑ ως εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης.

Οι εξαιρέσεις και οι αντιθέσεις

Τέτοια φαινόμενα όπως η εκ περιτροπής εργασία και η μερική απασχόλησης, δικαιολογούν το εξής εύρημα: το 23,2% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (περίπου 372.808 άτομα) έχουν μισθό κάτω από 500 ευρώ τον μήνα. Το αντίστοιχο ποσοστό πριν από δύο χρόνια ήταν μόλις 12%. Υπάρχουν και άλλα ευρήματα:

  1. Εξακολουθούν και υπάρχουν 47.656 εργαζόμενοι (ποσοστό 3% του συνόλου) οι οποίοι έχουν απολαβές άνω των 4000 ευρώ μηνιαίως. Η στατιστική του ΙΚΑ εντοπίζει και 5.116 άτομα τα οποία εισπράττουν πάνω από 10.000 ευρώ τον μήνα. Περιέργως, σε αυτή την κατηγορία υπήρξε αύξηση πληθυσμού καθώς το 2012 ήταν 3.942 και αυξήθηκαν σε 5.116 το 2013.
  2. Το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ μεικτά, εκτοξεύτηκε από το 37% που ήταν στο τέλος του 2011 σε 53,7% στο τέλος του 2013.

Ο πίνακας, αποτυπώνει το μισθολογικό χάρτη της χώρας το 2013 συγκριτικά με το 2011.

ika misthoi

 thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.