ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ – ΟΡΟΣΗΜΟ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

κυβερνηση - σαμαραςΤις εξελίξεις στην οικονομία, οι οποίες συναρτώνται ευθέως με το υπό διαμόρφωση πολιτικό τοπίο και τον χρόνο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, αναμένεται να καθορίσουν οι αποφάσεις που θα ληφθούν μέσα στις προσεχείς 30 ημέρες, αρχής γενομένης από τα ραντεβού του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και τη συνάντηση των Παρισίων…

Ο κ. Αντ. Σαμαράς γνωρίζει ότι έχει μπροστά του ένα εξαιρετικά κρίσιμο διάστημα και για τον λόγο αυτό έχει θέσει σε εγρήγορση την κυβέρνησή του, έτσι ώστε να είναι όλα (ή σχεδόν όλα) έτοιμα πριν από την 30ή Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία θα δει για τρίτη φορά το τελευταίο διάστημα τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. – Κ. Γιούνκερ. Η έμφαση που δίνει είναι στη διαμόρφωση, πλέον, διαφορετικών σχέσεων μεταξύ της Αθήνας και της τρόικας.

Η απουσία των δανειστών από την Ελλάδα θα τον βοηθήσει σε επίπεδο ψυχολογίας της αγοράς, αλλά και ουσιαστικά πολιτικά, καθώς θα δώσει το μήνυμα ότι η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την οριστική έξοδο από τη μνημονιακή εποχή.

Το πρώτο βήμα, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, έγινε με τον καθορισμό της συνάντησης στο Παρίσι και αυτό που απομένει είναι να παγιωθεί αυτή η διαδικασία και η έδρα των επαφών πλέον να είναι εκτός συνόρων. Μία τέτοια επιλογή θα δημιουργήσει και άλλο πολιτικό κλίμα, εν όψει της προσπάθειας για την εξεύρεση της προεδρικής πλειοψηφίας των “180”, που βρίσκεται ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι σε εξέλιξη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι εάν το κλίμα στην οικονομία αλλάξει, τότε αναμφισβήτητα τα πολιτικά οφέλη για την κυβέρνηση θα αποτυπωθούν στις πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις. Εάν η ΝΔ ανακτήσει το προβάδισμα, σημειώνουν τα ίδια πρόσωπα, τότε πολλοί ανεξάρτητοι βουλευτές θα επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους.

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ξεπεραστούν και άλλα εμπόδια που αφορούν κυρίως αυτή κάθε αυτή την εφαρμογή του προγράμματος. Για τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο δεν τίθεται θέμα επιβολής νέων μέτρων, ενώ παράλληλα επισημαίνουν στους συνομιλητές τους ότι θα πρέπει να αποφευχθεί και περαιτέρω δημοσιονομική πίεση, κυρίως στον τομέα των ασφαλιστικών ταμείων, με δεδομένες τις αδυναμίες που σήμερα παρουσιάζονται.

Στο πολιτικό πεδίο, το πρόβλημα που αμέσως καλείται να λύσει η κυβέρνηση δεν είναι άλλο από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς τα λάθη το προηγούμενο διάστημα οδήγησαν σε μία άνευ προηγουμένου αναστάτωση στο εσωτερικό τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Τώρα το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να βρει λύσεις και, πέραν από τις διορθώσεις που έχει ήδη προαναγγείλει στο θέμα των αντικειμενικών αξιών των οικοπέδων, επιδιώκει να αυξήσει τις δόσεις. Χθες ζήτησε με έγγραφό του προς τη Eurostat να επιτραπεί οι δόσεις και πέραν του προσεχούς Φεβρουαρίου να προσμετρηθούν στο οικονομικό έτος 2014.

1. ΕΝΦΙΑ
Διορθώσεις αλλά και αύξηση των δόσεων

Τον άμεσο περιορισμό του πολιτικού κόστους που προκλήθηκε από την αστοχία με τον ΕΝΦΙΑ επιδιώκει η κυβέρνηση, στελέχη της οποίας έκαναν λόγο για «αυτο-γκολ», όταν συνειδητοποίησαν τις διαφορές στον φόρο που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες που διέθεταν οικόπεδα εκτός αστικών περιοχών…

Πέραν των διορθώσεων στο πεδίο του προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί τώρα τρόπους αύξησης των δόσεων, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι πολίτες μέσα ένα μικρό χρονικό διάστημα και για τον λόγο αυτό η Αθήνα ζήτησε από τη Eurostat να προσμετρηθούν στο οικονομικό έτος 2014 ακόμη και εισπράξεις του φόρου ακίνητης περιουσίας που θα γίνουν πέραν του Φλεβάρη.

Εάν η κυβέρνηση πετύχει μια τέτοια έκτακτη ρύθμιση, τότε σαφώς η εικόνα θα βελτιωθεί και θα εκτονωθούν οι πολλές αντιδράσεις που υπήρξαν ακόμη και από κυβερνητικούς βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση, η λύση – όπως διαβεβαιώνουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου- θα δοθεί μέσα στον μήνα, καθώς και οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τι θα πληρώσουν και το Δημόσιο τα ποσά που θα εισπράξει. Ο κ. Σαμαράς δεν απέδωσε πολιτικές ευθύνες για το λάθος στον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών και στενοί του συνεργάτες φωτογράφισαν υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ δεν έλειψαν και τα σχόλια περί… δολιοφθοράς.

2. Τρόικα
Μακριά από την Αθήνα οι συναντήσεις

Για τον πρωθυπουργό είναι κομβικής σημασίας ζήτημα η διαμόρφωση νέων όρων στις σχέσεις της κυβέρνησής του με την τρόικα.

Ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει στη συνάντηση που θα έχει (όπως αποκάλυψε το «Εθνος») στις 30 Αυγούστου με τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. – Κ. Γιούνκερ ότι δεν είναι απαραίτητη πλέον η παρουσία των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα και πως μπορεί η αξιολόγηση να γίνεται αρχικά από τα τεχνικά κλιμάκια και στη συνέχεια είτε στο Παρίσι, είτε στις Βρυξέλλες να πραγματοποιούνται οι συναντήσεις σε υψηλότερο επίπεδο.

Η κυβέρνηση, όπως θα εξηγήσει και πάλι ο πρωθυπουργός στον κ. Γιούνκερ, θεωρεί ότι η παρουσία των ελεγκτών επηρεάζει και το πολιτικό κλίμα αλλά και την αγορά και, εφόσον πλέον δεν υπάρχουν μείζονα θέματα σε εκκρεμότητα, θα μπορούσαν να περιοριστούν οι επισκέψεις τους στην Αθήνα.

Θα δηλώσει ότι και ο ίδιος είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να συζητά τα θέματα στο δικό του επίπεδο και να βρίσκονται από κοινού λύσεις στα προβλήματα που τυχόν προκύψουν. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει θετικά την προσπάθεια της Ελλάδας, θα συμφωνήσει και θα μπορέσει να πείσει τόσο τον κ. Ντράγκι όσο και την κ. Λαγκάρντ. Σε κάθε περίπτωση οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο Παρίσι, κατά την πρώτη -μετά τη θερινή ραστώνη- των εκπροσώπων των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

3. Ασφαλιστικό
«Βόμβα» για τα Ταμεία οι οφειλές 10 δισ. ευρώ

Πιέσεις, ειδικά στο Ασφαλιστικό, φοβάται ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το αμέσως προσεχές διάστημα. Το πρόβλημα, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το «Εθνος της Κυριακής», είναι πράγματι μεγάλο, αλλά είναι βέβαιο ότι το υπουργείο Απασχόλησης δεν πρόκειται να προκρίνει λύσεις που θα επηρεάσουν περαιτέρω το ύφος των συντάξεων. Τα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος απειλούνται από τη «βόμβα» 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό προίκα από την εποχή της «ευημερίας».

Οπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία, η μεγάλη πλειοψηφία των χρεών που υπονομεύουν το οικοδόμημα της κοινωνικής ασφάλισης έχει δημιουργηθεί από οφειλέτες οι οποίοι ξεκίνησαν να χρωστούν προ κρίσης και στην πορεία απέφυγαν να πληρώσουν ή έστω να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αδήλωτη εργασία, αλλά και την υψηλή ανεργία επηρεάζουν απόλυτα τα ασφαλιστικά ταμεία και οι λύσεις που καλείται να βρει ο κ. Βρούτσης είναι άμεσες. Ο κ. Σαμαράς, πάντως, έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να δεχτεί περαιτέρω περικοπές και θέτει πλέον θέμα κοινωνικής συνοχής.

Με αυτήν τη «γραμμή» θα μεταβεί στο Παρίσι στις 3 Σεπτεμβρίου και ο υπουργός Απασχόλησης, ο οποίος έχει στα χέρια του σημαντικά «όπλα», όπως είναι ο εκμηδενισμός των συντάξεων-μαϊμού αλλά και η σωστή καταγραφή των δαπανών και ο περιορισμός της σπατάλης.

4. Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Το «σχέδιο των 180» για την εκλογή

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι παρασκηνιακές επαφές για την εξεύρεση της προεδρικής πλειοψηφίας των «180», που θα οδηγήσει στην κυβέρνηση στο να ξεπεράσει τον κάβο των πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αργότερο μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη θα υπάρχει σαφής εικόνα για το εάν είναι κοντά στο βρεθούν οι 180 υπογραφές βουλευτές που θα ψήφιζαν Πρόεδρο στην παρούσα Βουλή. Οι προσπάθειες αυτές δεν είναι ανεξάρτητες και από την πολιτική διεύρυνσης της ΝΔ που έχει ήδη προαναγγείλει ο κ. Σαμαράς.

Χθες μάλιστα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης απάντησε θετικά στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης. «Θα κάνω τα πάντα για να μην εκλεγεί ο κ. Τσίπρας, κάτι που θα ήταν καταστροφή για τον τόπο», δήλωσε (Mega) αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι είναι απολύτως πιθανό το ενδεχόμενο επιστροφής του στη ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το «Εθνος», οι δίαυλοι επικοινωνίας στελεχών της ΝΔ με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ παραμένουν ανοιχτοί, ενώ εξαιρετικές είναι και σε προσωπικό επίπεδο οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον κ. Καρατζαφέρη.

Εξελίξεις θα υπάρξουν επίσης μέσα στον Σεπτέμβριο, καθώς προγραμματίζεται από τη ΝΔ η εθνική συνδιάσκεψη, εκδήλωση που θα σηματοδοτήσει την πολιτική της αμφίπλευρης διεύρυνσης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.