Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση Lancet έρχεται να ταράξει τα νερά στον επιστημονικό χώρο, καθώς καταδεικνύει πως ένα σύγχρονο φαινόμενο που εξαπλώνεται με ταχύτατο ρυθμό σε ολόκληρη την υφήλιο συνδέεται άμεσα με τις 10 συνηθέστερες μορφές καρκίνου.

karkinosΟι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερα από 12.000 περιστατικά καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν απόρροια του φαινομένου, ενώ εκτιμούν ότι 3.700 επιπλέον κρούσματα θα συνεχίσουν να καταγράφονται σε ετήσια βάση εάν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα καταστολής.

Ο λόγος για τον αυξανόμενο μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος και τα εκατομμύρια υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Η νέα μελέτη περιελάμβανε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια άτομα και είναι η εκτενέστερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για τη σχέση βάρους και καρκίνου.

Ήταν ήδη γνωστό ότι το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, όμως τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν ποιες είναι οι συγκεκριμένες μορφές της νόσου στις οποίες ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.

Με ερευνητές από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικών Ασθενειών του Λονδίνου επικεφαλής, η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε δεδομένα που αφορούσαν σε πέντε εκατομμύρια άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η πορεία της υγείας τους καταγράφηκε για περίοδο επτά ετών.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι για κάθε 13-16 επιπλέον κιλά που παίρνει ένας ενήλικας, αυξάνεται εκθετικά ο κίνδυνος των παρακάτω μορφών καρκίνου:

– καρκίνος της μήτρας

– καρκίνος στη χοληδόχο κύστη

– καρκίνος στα νεφρά

– καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

– καρκίνος του θυρεοειδούς

– λευχαιμία

– καρκίνος στο συκώτι

– καρκίνος του παχέος εντέρου

– καρκίνος των ωοθηκών

– καρκίνος του μαστού (μετά την εμμηνόπαυση)

Ποσοστό 90% των συνολικών περιστατικών καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο αφορά στις παραπάνω μορφές της νόσου, ενώ για άλλες, σπανιότερες μορφές καρκίνου δεν εντοπίστηκε κάποια άμεση συσχέτιση με την παχυσαρκία.

Η επίδραση του Δείκτη Μάζας Σώματος φάνηκε να ποικίλλει ανάλογα με την υπό μελέτη μορφή καρκίνου. Για παράδειγμα, ο κίνδυνος ήταν ιδιαίτερα αυξημένος στην περίπτωση καρκίνου της μήτρας και μικρότερος για τον καρκίνος του αίματος (λευχαιμία) ή τον καρκίνο των ωοθηκών.

onmed

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.