Οι δύο χώρες συζητούν ενίσχυση των εμπορικών σχέσεών τους. Η Μόσχα υπόσχεται αύξηση των εξαγωγών σίτου στην Αίγυπτο και ζητά από το Κάιρο αγροδιατροφικά προϊόντα.

rwsia-aigiptosΗ Ρωσία θα αυξήσει τις εξαγωγές σίτου στην Αίγυπτο και τις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων από τη χώρα αυτή, δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι σήμερα, καθώς η Μόσχα και το Κάιρο εξετάζουν την προοπτική μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Η εξέλιξη σημειώνεται καθώς το Κρεμλίνο αναζητεί νέες πηγές προμηθειών, μετά το εμπάργκο που επέβαλε στις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία.

Η Μόσχα αυξάνει τις εισαγωγές από την Αίγυπτο

«Η Αίγυπτος έχει ήδη αυξήσει τις (αγροδιατροφικές) προμήθειες στην αγορά μας κατά 30% (και) είναι έτοιμη να (τις) αυξήσει κατά ακόμη 30% στο εγγύς μέλλον» επισήμανε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Η αύξηση των εισαγωγών από την Αίγυπτο φορτίων με προϊόντα όπως πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδα και πορτοκάλια θα καλύψει έως και το 50% των ελλείψεων σε αυτά τα προϊόντα που προκαλούν τα αντίποινα τα οποία αποφάσισε η Μόσχα, σημείωσε ο υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας Νικολάι Φιοντόροφ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Σότσι.

Ρωσικό σιτάρι στην Αίγυπτο

Η Αίγυπτος βρίσκεται στην πρώτη θέση στην εισαγωγή σίτου παγκοσμίως και είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού σίτου. Η χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής αγόρασε 3,6 εκατ. τόνους ρωσικού σίτου το οικονομικό έτος το οποίο ολοκληρώθηκε στα τέλη του Ιουνίου.

«Οι εταίροι μας ενδιαφέρονται για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις εξαγωγές αυτή τη χρονιά», είπε ο Πούτιν μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Για την Αίγυπτο, θα πρόκειται για 5 ως 5,5 εκατ. τόνους» προϊόντων επιπλέον, τόνισε.

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Ο Πούτιν και ο Σίσι συζήτησαν επίσης σήμερα για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Τελωνειακή Ένωση Ρωσίας – Λευκορωσίας – Καζακστάν, ανέφερε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Ακόμη, αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας σταθμός διαχείρισης της διακίνησης εμπορευμάτων της Αιγύπτου στις ακτές της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και αντιστοίχως, η δημιουργία ενός βιομηχανικού κόμβου της Ρωσίας στο αιγυπτιακό έδαφος, στο πλαίσιο των έργων επέκτασης της Διώρυγας του Σουέζ.

 ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.