Ακόμα ένα χτύπημα για τους Έλληνες φορολογούμενους. Γιατί θα καθυστερήσει η επιστροφή φόρου, ακόμα και αν τη δικαιούνται

ΕΝΦΙΑΤα λάθη του ΕΝΦΙΑ, πέρα από θυμηδία, προκαλούν έναν ακόμα πονοκέφαλο για εκατομμύρια φορολογούμενους, καθώς μέχρι να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, μπλοκάρονται οι επιστροφές φόρου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”,  όσοι φορολογούμενοι έχουν επιστροφή φόρου εισοδήματος και ταυτοχρόνως είναι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν πρόκειται να πάρουν επιστροφή φόρου.

Και αυτό διότι προκειμένου να πραγματοποιηθεί επιστροφή φόρου θα πρέπει να μην υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές. Σημειώνεται ότι από την 31η Ιουλίου έχει γίνει η εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αρκετοί φορολογούμενοι επισκέφθηκαν τις εφορίες τους τις προηγούμενες μέρες για να ενημερωθούν πότε θα γίνει η επιστροφή φόρου. Οι υπάλληλοι τους ενημέρωσαν ότι δεν πρόκειται να συμβεί αυτό διότι υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές του ΕΝΦΙΑ. Τους είπαν ακόμα ότι κάποια στιγμή θα γίνει συμψηφισμός του ΕΝΦΙΑ με τον φόρο εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν επιστροφή φόρου και είναι υπόχρεοι σε φόρο ακινήτων, πιθανόν να υποχρεωθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση που λήγει τον Σεπτέμβριο και αργότερα θα γίνει ο συμψηφισμός.

Ασφυξία στις επιχειρήσεις

Το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι δεν μπορούν να εκδώσουν ηλεκτρονικά φορολογική ενημερότητα.

Μέσα στον Αύγουστο οι εφορίες αναμένεται να γεμίσουν από λογιστές και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θα πρέπει να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα διάρκειας ενός μήνα (η ηλεκτρονική ενημερότητα είναι δίμηνη).

Στο μεταξύ οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία διόρθωσης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ στους 4.000 και πλέον οικισμούς όπου πολλαπλασιάστηκαν οι αξίες ακινήτων.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι θα γίνουν πολλές εικονικές εκκαθαρίσεις μέχρι να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο τα τελικά εκκαθαριστικά σημειώματα προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα λάθη.

Όπως έχει διαβεβαιώσει το υπουργείο Οικονομικών τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια ημερομηνία θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet προκειμένου όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν ξεχάσει να συμπληρώσουν κάποια στοιχεία στο Ε9 να τα διορθώσουν. Γι’ αυτούς θα γίνει νέα εκκαθάριση μέχρι το τέλος καταβολής των δόσεων προκειμένου να γίνει συμψηφισμός.

Δηλαδή θα ξεκινήσουν να πληρώνουν κανονικά και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα έχει γίνει νέα και η διαφορά του φόρου θα συμψηφιστεί με επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2014.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.