«Επιδρομές» ακόμα και σε σπίτια οφειλετών θα κάνει η Εφορία με τις «ευλογίες» του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Θα αναζητά ζεστό χρήμα και πολύτιμα αντικείμενα.

LEFTAΕλέγχους ακόμα και σε σπίτια για φοροδιαφυγή θα μπορεί να κάνει η Εφορία κατά τα αμερικανικά πρότυπα με βάση τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του

Κράτους. Οπως αναφέρει το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ ,με βάση τη γνωμοδότηση οι ελεγκτές θα μπορούν να διενεργούν φοροεπιδρομές σε κατοικίες ή σε επαγγελματικές έδρες για φορολογικό έλεγχο και αναζήτηση χρημάτων ή κινητών πραγμάτων και στοιχείων, για είσπραξη οφειλών φόρων ή άλλων οφειλών προς το Δημόσιο, ακόμα και χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού.

Η σχετική γνωμοδότηση εκδόθηκε με οριακή πλειοψηφία 14-10 από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους απαντώντας σε ερώτημα του υπουργείου Οικονομικών. Η πλειοψηφία της Ολομέλειας του ΝΣΚ δίνοντας τη δική της ερμηνεία στο Σύνταγμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι συνταγματικά επιτρεπτή η είσοδος φορολογικών οργάνων στην κατοικία «για φορολογικούς ελέγχους που αποσκοπούν ευθέως ή εμμέσως στην είσπραξη φόρων και λοιπών εσόδων» και ότι αρκεί η εισαγγελική εντολή που προβλέπει για την είσοδο ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας (Ν. 4174/13) «χωρίς να απαιτείται και η παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας». Ως κατοικία θεωρείται κάθε κατάλυμα που χρησιμοποιείται για διαβίωση, διαμονή ή εργασία και μπορεί να χρησιμοποιείται και για διαμονή και ως επαγγελματική έδρα.

Τέτοιες έρευνες χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού γίνονται στις ΗΠΑ από την υπηρεσία IRS.

ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.