Σε ό,τι αφορά τα σενάρια των συγχωνεύσεων, το ΚΕΠΕ προτείνει να μεταφερθούν στο ΙΚΑ όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, των τραπεζών, των ΔΕΚΟ, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι μισθωτοί δημοσιογράφο

stournarasΟ υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, έχει στη διάθεσή του, την μελέτη για το ασφαλιστικό που εκπόνησε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr ετοιμάζεται ισως και σήμερα, να προχωρήσει σε εξαγγελίες. Σε αυτή, προκύπτει η ανάγκη για να γίνουν συγχωνεύσεις ταμείων, αλλά και να διαφοροποιηθούν, προς το δυσμενέστερο οι όροι που ισχύουν για τις διάφορες περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης.

Ουσιαστικά διατηρούνται σε ισχύ μόνο το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ, πάντα υπό προϋποθέσεις. Στη μελέτη γίνεται λόγος για ανάγκη να διατηρηθεί το ίδιο καθεστώς συνταξιοδότησης σε όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, έτσι ώστε να μην υπάρξει μεταβολή στον προγραμματισμό ζωής που έχουν κάνει, μιας και βρίσκονται πολύ κοντά στη σύνταξη. Όμως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για όσους επιλέξουν να βγουν στη σύνταξη, μετά από μερικά έτη. Ουσιαστικά η μελέτη θέτει υπό επανεξέταση τόσο τα όρια ηλικίας, όσο και τα ποσοστά αναπλήρωσης ανά ταμείο, τις ασφαλιστικές εισφορές, την κρατική χρηματοδότηση, τους κοινωνικούς πόρους και τον χρόνο ασφάλισης. Διαπιστώνει σημαντικές διαφοροποιήσεις από ταμείο σε ταμείο και συγκεκριμένα κάνει λόγο για ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν την αναγνώριση πλασματικών ετών στο δημόσιο. Επίσης διαπιστώνει το διαφορετικό καθεστώς που ισχύει ανάμεσα σε δημόσιους υπαλλήλους ανάλογα με το εάν προσλήφθηκαν πριν ή μετά το 1983.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια των συγχωνεύσεων, το ΚΕΠΕ προτείνει να μεταφερθούν στο ΙΚΑ όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, των τραπεζών, των ΔΕΚΟ, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι μισθωτοί δημοσιογράφοι. Στον ΟΓΑ να παραμείνουν οι αγρότες και στον ΟΑΕΕ να συγχωνευτεί το ΕΤΑΑ, αλλά θα υπάρχουν ξεχωριστοί τομείς για μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς και δημοσιογράφους με μπλοκάκι. Το Κέντρο προτείνει ως εναλλακτικές λύσεις να μην συγχωνευτεί το ΕΤΑΑ στον ΟΑΕΕ και έτσι να υπάρχουν τέσσερα ξεχωριστά ταμεία, ή να υπάρχει ένα ταμείο και όλα τα υπόλοιπα (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) να αποτελούν ξεχωριστούς τομείς ασφάλισης. Επίσης, υπάρχει και το σενάριο το ΙΚΑ να αναλάβει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και όλους τους δημοσιογράφους χωρίς εξαιρέσεις, ο ΟΓΑ τους αγρότες και ο ΟΑΕΕ με το ΕΤΑΑ να μοιραστούν επί της ουσίας ελεύθερους επαγγελματίες και μπλοκάκια με μη εξαρτημένη εργασίας και αυτοαπασχολούμενους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.