Μετά το μακελειό διάρκειας τριών εβδομάδων ο ισραηλινός στρατός αποχωρεί από τη Γάζα. Σε ισχύ από τις 8.00 το πρωί τριήμερη εκεχειρία με αιγυπτιακή μεσολάβηση.

gaza-israhlΑποχωρούν οι ισραηλινές δυνάμεις από τη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη της τριήμερης εκεχειρίας στις 8 ώρα Ελλάδος, που συμφωνήθηκε με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου. Αυτό δήλωσε σήμερα, Τρίτη εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.  «Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις θα αποσυρθούν σε θέσεις άμυνας έξω από τη Λωρίδα της Γάζας και θα διατηρήσουμε αυτές τις αμυντικές μας θέσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ. Από την έναρξη των επιχειρήσεων πριν από τρεις εβδομάδες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1500 παλαιστίνιοι, μεταξύ αυτών εκατοντάδες γυναικόπαιδα ενώ ολόκληρες συνοικίες έχουν ισοπεδωθεί.

Ανατίναξαν 32 σήραγγες της Χαμάς

Προηγουμένως ισραηλινά ραδιόφωνα μετέδιδαν ότι ο ισραηλινός στρατός ολοκλήρωσε την αποστολή του στη Λωρίδα της Γάζας για την καταστροφή των σηράγγων της Χαμάς. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Israel Radio και Army Radio μετέδωσαν ότι εντοπίστηκαν και ανατινάχθηκαν τουλάχιστον 32 από τις υπόγειες σήραγγες λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή η νέα, τριήμερη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας από σήμερα 08:00 ώρα Ελλάδας, η οποία συμφωνήθηκε με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου.

Η μεσολάβηση της Αιγύπτου

Η πρόταση για την εκεχειρία έγινε από την Αίγυπτο και αμέσως, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς, δήλωσαν ότι συμφωνούν. H αιγυπτιακή κυβέρνηση, που κατέθεσε την νέα πρόταση, κάλεσε παράλληλα τις δύο πλευρές να στείλουν αντιπροσωπείες τους στο Κάιρο για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις «με στόχο τον άμεσο τερματισμό της αιματοχυσίας μέσω μιας λεπτομερούς συμφωνίας εκεχειρίας». «Ελπίζουμε ότι θα εξασφαλιστεί μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και θα αποκατασταθεί η σταθερότητα» σχολίασε το αιγυπτιακό υπουργείο εξωτερικών σε γραπτή ανακοίνωσή του.

Κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου

Για σαφή παραβίαση των κανόνων πολέμου που αφορά στην προστασία των αμάχων κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). Οπως αναφέρεται στην έκθεση, ο ισραηλινός στρατός σκότωνε πολίτες ενώ προσπαθούσαν να φύγουν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς σε έναν τομέα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση συνιστά έγκλημα πολέμου.

Στην έκθεσή του το HRW επικαλείται Παλαιστίνιους που γλίτωσαν, στα τέλη Ιουλίου, από τους βομβαρδισμούς στην κοινότητα Χούζαα, κοντά στο Χαν Γιούνες. «Οι ισραηλινές δυνάμεις στη Χούζαα, έναν τομέα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών και τους σκότωσαν, κάτι που συνιστά σαφή παραβίαση του δικαίου του πολέμου, κατά τη διάρκεια πολλών επεισοδίων μεταξύ 23 και 25 Ιουλίου», επισημαίνει η οργάνωση την έκθεσή της.

Προσθέτει δε πως οι σκόπιμες επιθέσεις εναντίον πολιτών που δεν συμμετέχουν στις μάχες είναι εγκλήματα πολέμου. Ακόμη και αν ο ισραηλινός στρατός είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους να φύγουν από την κοινότητα πριν από τις 21 Ιουλίου, το γεγονός ότι κάποιοι δεν συμμορφώθηκαν δεν τους καθιστά νόμιμους στόχους επιθέσεων, υπογράμμισε η Σάρα Λι Ουίτσον, η διευθύντρια του HRW για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τονίζοντας: «Το να μπαίνουν σκόπιμα στο στόχαστρο οι πολίτες είναι έγκλημα πολέμου».

Φωτογραφίες: Reuters

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.