Κόντρα Κυβέρνησης- ΚΕΔΕ για 30.000 θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις συμμετοχής στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

VREFONHPIAKOI STATHMOIΣύγκρουση μεταξύ της ΚΕΔΕ και του υπουργείου Εσωτερικών έχει ξεσπάσει για …30.000 θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Από την πλευρά της ΚΕΔΕ, ο υπεύθυνος για θέματα κοινωνικής πολιτικής, δήμαρχος Συκεών – Νεάπολης, Σ. Δανιηλίδης, υποστηρίζει ότι φέτοςθα μείνουν εκτός των βρεφονηπιακών σταθμών περίπου 30.000 παιδιά λόγω της αναμενόμενης αυξημένης ζήτησης των θέσεων.

Φέτοςθα μείνουν εκτός των βρεφονηπιακών σταθμώνπερίπου 30.000 παιδιά λόγω της αναμενόμενης αυξημένης ζήτησης των θέσεων

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι θα καλυφθούν 70.000 θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσω προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε με 160 εκατ. ευρώ από κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (υπουργείο Εργασίας), όπως ακριβώς και την περσινή χρονιά.

Σήμερα, 4 Αυγούστου ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, οπότε το υπουργείο και η ΚΕΔΕ θα μπορούν να μιλήσουν επί πραγματικών δεδομένων.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδ. Κωνσταντινόπουλος έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αναζητήσει κονδύλια προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες όλων των οικογενειών που δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για τους βρεφονηπιακούς.

«Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν οικογένειες που τηρούν τα κριτήρια που έχουμε θέσει, δηλαδή κυρίως το οικογενειακό εισόδημα που πρέπει να είναι μέχρι 27.000 ευρώ, και δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα, τότε θα παρέμβουμε. Μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων την ερχόμενη Δευτέρα, τότε θα συναντηθούμε με την ΚΕΔΕ για να δώσουμε λύση», δήλωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Καλύπτονται μόνο 61- 63.000 θέσεις

Με τα  160 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν από την κυβέρνηση μπορεί να διασφαλιστεί η φιλοξενία 61.000-63.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, μέσω του προγράμματος του υπουργείου Εργασίας που χρηματοδοτείται από το ΕΚΤ, εκτιμά ο  ο Σ. Δανιηλίδης και  τονίζει ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των αιτήσεων θα υπερβεί κατά πολύ τις 100.000 λόγω της αύξησης της ανεργίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ, το 2013 κατατέθηκαν 96.000 αιτήσεις  εκ των οποίων τηρούσαν τους όρους του προγράμματος 85.000

Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ, το 2013 κατατέθηκαν 96.000 αιτήσεις – εκ των οποίων τηρούσαν τους όρους του προγράμματος 85.000 οικογένειες και σε δεύτερο έλεγχο μειώθηκαν στις 75.000 όσοι είχαν τις προϋποθέσεις να μπουν στο πρόγραμμα.

Από αυτές τις αιτήσεις προέκυψε φιλοξενία για 71.000 παιδιά. Ο κ. Δανιηλίδης υποστηρίζει ότι φέτος θα μείνουν εκτός σταθμών από 27.000 έως και 37.000 παιδιά, ανάλογα με τον αριθμό των τελικών αιτήσεων.

Ποια παιδιά θα μείνουν εκτός σταθμών

Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών ξεκαθαρίζεται ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα μπορέσουν να υποδεχτούν 70.000 παιδιά από το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας.

Τονίζει ότι αναμένεται να κατατεθούν 90.000-100.000 αιτήσεις και τελικά θα μείνουν εκτός 20.000-30.000 παιδιά, όπως και το 2013, που όμως δεν θα καλύπτουν τα κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Θα μείνουν εκτός 20.000-30.000 παιδιά, όπως και το 2013, που όμως δεν θα καλύπτουν τα κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα

«Φέτος επιτεύχθηκε το μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης από το Κοινωνικό Ταμείο μέσω του υπουργείου Εργασίας (122 εκ. ευρώ) και με τη συμβολή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (38 εκ. ευρώ) φτάσαμε τα 160 εκ. ευρώ», επισημαίνει ο κ. Ντόλιος, ο οποίος σημειώνει ότι με τα συγκεκριμένα κονδύλια εκτιμάται ότι θα φιλοξενηθούν 70.000 παιδιά.

Εκτός των σταθμών θα μείνει ένας αριθμός παιδιών, σε περιοχές που ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων είναι μικρότερος από τον αριθμό των αιτήσεων ή οικογενειών που έχουν εισοδήματα πάνω από 27.000 ευρώ ετησίως ή οικογενειών που και οι δύο γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι οικογένειες που θα απορριφθούν οι αιτήσεις τους θα μπορούν να απευθυνθούν σε ιδιωτικούς ή ακόμα και σε δημοτικούς σταθμούς που δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα καταβάλλοντας ένα ποσό για τροφεία.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.