Πριν σταλούν όλα τα εκκαθαριστικά, στην κυβέρνηση βρήκαν ότι θα εισπράξουν περισσότερα από τον ΕΝΦΙΑ. Διαρρέουν ότι θα προχωρήσουν σε ελαφρύνσεις 500 εκατομμυρίων.

foros akinhtouΤην ημέρα που επιβάλλεται ο μαζικότερος φόρος σε 6,4 εκατομμύρια Ελληνες φορολογούμενους, ο ΕΝΦΙΑ, βλέπουν το φώς της δημοσιότητας σενάρια φορολογικής ελάφρυνσης, επειδή τα έσοδα από τον εν λόγω φόρο θα είναι μεγαλύτερα των προϋπολογισθέντων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν στο υπουργείο οικονομικών μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων Ε9 για τον φόρο ακίνητων, δείχνουν πως στα ταμεία του κράτους θα μπούν 3,7 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν μισό δισ. ευρώ παραπάνω από ό,τι είχε υπολογιστεί. Αυτό συνέβη καθώς ο ΕΝΦΙΑ είναι μεν ηπιότερος σε σχέση με το χαράτσι για τα σπίτια, όμως καλούνται να πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά και οι ιδιοκτήτες χωραφιών ή οικοπέδων.

«”Ο φόρος πρέπει επειγόντως να έρθει στα ίσα του” έλεγε χθες στέλεχος με γνώση των χειρισμών του Μεγάρου Μαξίμου, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε στην κοινωνία ένας τόσο βαρύς φόρος..», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας, στην κυβέρνηση επεξεργάζονται ήδη σενάρια, είτε για οριζόντια μείωση της τάξης του 5%, είτε για αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού.

Όμως, αρμόδιες πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το ΤheTOC.gr, αναφέρουν ότι η διαδικασία της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, γίνεται σταδιακά, ενώ κατά την επεξεργασία των δηλώσεων προκύπτουν ακραία ποσά φορολόγησης, τα οποία οφείλονται αποκλειστικά σε λάθος συμπλήρωση της δήλωσης. Γι’ αυτό -όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές- είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να οριοθετηθεί εισπρακτικός στόχος για τον ΕΝΦΙΑ πριν καν δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να δουν το εκκαθαριστικό και να διορθώσουν πιθανά λάθη.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες η γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων υπέγραψε απόφαση βάσει της οποίας ο υπολογισμός και καταλογισμός του φόρου σε εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις θα γίνει με βάση αυθαίρετες παραδοχές της εφορίας και όχι με βάση τα πραγματικά δεδομένα των δηλώσεων, λόγω έλλειψης στοιχείων. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα κληθούν οι φορολογούμενοι είτε να συμπληρώσουν, είτε να διορθώσουν τη δήλωσή τους, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο φόρος που θα εισπράξει το Δημόσιο.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.