ΤΖΕΙΣΟΝ ΓΟΥΛΦ«Για να είμαι ειλικρινής, δεν πίστευα ότι θα ήμουν ζωντανός». Οταν ρωτούν τον Τζέισον Γουλφ τι ονειρευόταν να γίνει όταν μεγαλώσει, ως παιδί, εκείνος δίνει αυτή την απάντηση.



Πράγματι, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι από το ορφανοτροφείο όπου βρισκόταν θα εξελισσόταν σε εκατομμυριούχο επιχειρηματία. Γιατί δεν πίστευε ότι θα ζήσει τόσα χρόνια.

Δεν ήταν απαισιόδοξος. Οι περισσότεροι που θα βρίσκονταν στη θέση του, κάπως έτσι θα σκέφτονταν. Ηταν ένα παιδί 10 χρονών, που η μητέρα του- με προβλήματα υγείας και ζώντας με επιδόματα- αποφάσισε ότι δεν μπορεί να ζήσει τα παιδιά της. Και έστειλε τον Τζέισον στο ορφανοτροφείο. Σήμερα, 45 ετών, εκείνος είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. Αλλά για να φτάσει σε αυτό το σημείο έπρεπε να ξεπεράσει πολλά χτυπήματα της μοίρας που έρχονταν διαδοχικά. Γιατί το ορφανοτροφείο ήταν μόνο η αρχή.

Τα πρώτα του χρόνια στο ίδρυμα, αναρωτιόταν αν θα προλάβαινε να ενηλικιωθεί. Αλλά, όπως λέει, μπορεί η δύσκολη ζωή να μην του επέτρεπε να ονειρευτεί το μέλλον του, αλλά σίγουρα τον βοήθησε να προετοιμαστεί για τα όσα θα ακολουθούσαν. «Πίστευα ότι μπορούσα να ξεπεράσω σχεδόν τα πάντα», λέει μιλώντας στο BBC. Και αυτό δεν είναι απλά μία κουβέντα. Η ζωή τον επιβεβαίωσε.

Αποφοιτώντας από το Bloomsburg University το 1994, αποφάσισε να ιδρύσει μία επιχείρηση κουπονιών, υπολογίζοντας αρχικά να τα πουλάει πόρτα-πόρτα στα βίντεο κλαμπ. Αδικά έκανε σχέδια. Ενα σοβαρό ατύχημα τον έστειλε στον νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση στη σπονδυλική στήλη και έμεινε σε ακινησία για πολύ καιρό. Τότε αποφάσισε να μάθει μόνος του, διαβάζοντας ένα βιβλίο, για τους κώδικες των υπολογιστών.

Με τις νέες του γνώσεις για τον προγραμματισμό, αποφάσισε να αλλάξει πλάνα και να δημιουργήσει την επιχείρησή του για τα κουπόνια μέσω διαδικτύου. Ηταν η πρώτη του εταιρεία, η MyCoupons.com, την εποχή που το ίντερνετ έκανε τα πρώτα του βήματα. Η πρώτη χρονιά ήταν δύσκολη, έβγαλε μόλις 1.000 δολάρια και έγινε ακόμη δυσκολότερη, όταν τον εγκατέλειψε η σύντροφός του καθώς δεν πίστευε ότι ο Τζέισον θα καταφέρει κάτι στη ζωή του. Πέρα από τη συναισθηματική απώλεια, έμεινε και άστεγος, καθώς έμενε στο σπίτι της. Αναγκάστηκε να κοιμάται στο αυτοκίνητό του για δύο μήνες, μέχρι που τελικά έκανε την πρώτη καλή συμφωνία του με τον ιδιοκτήτη εταιρείας που έφτιαχνε μηχανές Espresso. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους.

Ακολούθησε η δημιουργία της GiftCards.com, μίας εταιρείας με προπληρωμένες κάρτες, που εκτόξευσε την αξία του στους επιχειρηματικούς κύκλους. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι γλίτωσε τις συμφορές, αφού το 2000 συμφώνησε να πουλήσει τη MyCoupons.com για 20 εκατομμύρια δολάρια, με τον αγοραστή τελικά να αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και τον Γουλφ να εισπράττει από αυτή την ιστορία «μόλις» 2 εκατομμύρια. Αναγκάστηκε να κάνει απολύσεις, αλλά άντεξε και ανέπτυξε περισσότερο την GiftCards.com. Από το 2010 έως το 2013 η εταιρεία του είδε τα κέρδη της να αυξάνονται κατά 72%, ξεπερνώντας πέρυσι τα 110 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Τζέισον Γουλφ όμως δείχνει να μην ξεχνά από πού ξεκίνησε. Εχει αναπτύξει πλούσιο έργο στην Αϊτή, ενώ πέρυσι τα Χριστούγεννα γύρισε όλες τις ΗΠΑ με το 9χρονο γιο του, με ένα τροχόσπιτο γεμάτο δώρα για παιδιά που δεν προνομιούχα.

Αλλωστε, μία ανάλογη ιστορία του είχε δώσει και του ίδιου έμπνευση. Ηταν κάποια Χριστούγεννα στο σπίτι του, πριν πάει στο ορφανοτροφείο, που είχε κρυφτεί κάτω από μία κουβέρτα στο κρεβάτι του γιατί δεν είχαν θέρμανση. Ξαφνικά άκουσαν ένα χτύπημα στην πόρτα και όταν την άνοιξαν, βρήκαν ένα κουτί γεμάτο δώρα για εκείνους.

Ο Τζέισον Γουλφ έζησε με τη μητέρα του μέχρι τα 10 του χρόνια

Το ορφανοτροφείο στο οποίο μεγάλωσε το είχε ιδρύσει ο Μίλτον Χέρσεϊ, δημιουργός της ομώνυμης σοκολατοβιομηχανίας. Ο Γουλφ θεωρεί ότι αυτό ήταν μία ώθηση για να γίνει και ο ίδιος επιχειρηματίας

Οπως λέει ο Γουλφ (στην επάνω σειρά, τέταρτος από αριστερά), η ζωή στο ίδρυμα τον προετοίμασε για τα όσα ακολούθησαν

Εχει κάνει ήδη αρκετές ανθρωπιστικές αποστολές στην Αϊτή για να βοηθήσει παδιά

Πέρυσι τα Χριστούγεννα γύρισε τις ΗΠΑ μοιράζοντας δώρα



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.