ανδραςΌσο ειρωνική και ανήκουστη και αν ακούγεται μια τέτοια πρόταση –πέρι καταπιεσμένων αντρών- οι άντρες στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, μπορεί φαινομενικά να δείχνουν οι πιο ελεύθεροι όλων, αλλά έχουν και εκείνοι τα δικά τους στερεότυπα και επίπλαστα πρότυπα να ακολουθήσουν, η απόκλιση από τα οποία είναι ο χειρότερός τους εφιάλτης…

Το χειρότερο, δε, όλων είναι ότι οι ίδιοι οι άντρες είναι που έχουν θέσει στους εαυτούς τους τέτοιου είδους καταπιεστικούς περιορισμούς και μόνοι τους έχουν εγκλωβίστεί στην επαλήθευση όλων αυτών των μύθων που ακολουθούν.

«Δεν έχουν συναισθήματα»
Όλοι το λένε και λίγοι το πιστεύουν, αλλά οι άντρες είναι πιο συναισθηματικά πλάσματα από τις γυναίκες. Το γεγονός ότι δεν τους «επιτρέπεται» να εκφράζουν τα συναισθήματά τους στη συχνότητα και με την άνεση που το κάνουν οι γυναίκες, κάνει τα συναισθήματά τους να αναπτύσσονται ακόμα περισσότερο και να γίνονται ακόμα πιο δυνατά και έντονα. Η απόκρυψη των συναισθημάτων, όσο αρρενωπή συνήθεια και να θεωρείται, δεν βοηθάει στην ανάπτυξη ενός υγιούς ατόμου και ενός ισορροπημένου άντρα, γι’ αυτό είναι πρωτίστης σημασίας η διάψευση ενός τέτοιου μύθου.

«Το σεξ είναι το μόνο που μετράει»
Το σεξ σαφώς είναι πολύ σημαντικό για τους άντρες, αλλά το πιο ενδιαφέρον, είναι ο λόγος που το κάνει τόσο σημαντικό. Η αλήθεια είναι πως για τους περισσότερους άντρες το σεξ είναι ο μοναδικός τρόπος να δώσουν εικόνα στη φαντασία τους και αυτό που ουσιαστικά αποζητούν μέσα από αυτό, είναι να συνδέσουν αυτό που έχουν σαν ιδανικό στη φαντασία τους με την γυναίκα που έχουν δίπλα τους. Όπως όλοι οι άνθρωποι, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι το σεξ, αλλά η αλληλεγγύη και συντροφικότητα που φέρνει το σεξ.

 

«Η καριέρα είναι η ταυτότητα του άντρα»
Από αρχαιοτάτων χρόνων ο άντρας καλείτο μέσω της δουλειάς του να αποδείξει την αξία του και να θρέψει την οικογένειά του, είτε ήταν κυνηγός στον καιρό των σπηλαιών, είτε είναι διαφημιστής την εποχή του Mad Men. Το εργασιακό καθήκον ενός όμως δεν ταυτίζεται με την ταυτότητα του ατόμου και κάθε φορά που αψηφούμε αυτό που πραγματικά είμαστε, προς χάριν αυτού που μας καλεί η κοινωνία να κάνουμε, στερούμε από τον εαυτό μας την ευκαιρία να εκδηλωθεί και εν προκειμένω ο κάθε άντρας καταπιέζει την ίδια του τη φύση, που πολύ πιθανό να μην έχει καμία σχέση είτε με το κυνήγι, είτε με τη διαφήμιση.

«Οι άντρες δεν είναι για πολλά, πολλά»
Η υποτίμηση των δυνατοτήτων των ανδρών οδηγεί σε ανοχή συμπεριφορών, λιγότερες απαιτήσεις και προσδοκίες από αυτούς, ενώ η ίδια αυτή η νοοτροπία δίνει το ελεύθερο στο γυναικείο φύλο να νιώσουν ανώτερες σε πολλούς τομείς απέναντι στους άντρες.
Η αλήθεια είναι όμως ότι οι άνδρες δεν είναι περιορισμένων ικανοτήτων  άτομα και τη στιγμή που οι γυναίκες θα πάψουν να τους βλέπουν σαν παιδιά που χρειάζονται την προστασία τους, θα αντιμετωπίσουν και καλύτερες συμπεριφορές από αυτούς.
Εμπιστευόμενες οι γυναίκες τις ανδρικές δυναμικές, θα δουν απέναντί τους πόσο ανθρώπινοι και ίδιοι με αυτές είναι οι άντρες και όχι τα παρεξηγημένα και διαρκώς παρερμηνευόμενα άτομα που τώρα θεωρούν ότι είναι.

 

«Σε κανέναν άντρα δεν αρέσει η δέσμευση»
Ο ανδρισμός είναι μια από τις καταπιεστικότερες εξουσίες για κάθε άνδρα που καλείται να επιβεβαιώσει το πόσο σκληρός και αδυσώπητος είναι, σε κάθε πτυχή του χαρακτήρα και της καθημερινότητάς του. Εκδηλώσεις στοργής και αγάπης δεν συνάδουν με αυτό το πρότυπο, ενώ αντιθέτως υποδηλώνουν αδυναμία.
Σε αυτό το πλαίσιο όμως, οι άντρες στερούνται τα πλεονεκτήματα και τη χαρά της πιστής σχέσης, της δέσμευσης και της ευλογίας που προσφέρει η ιδέα ότι υπάρχει κάποιος δίπλα σου να σε στηρίξει σε κάθε περίπτωση. Όταν ένας άντρας νιώσει σίγουρος για τις προθέσεις σας και την αγάπη σας, μπορεί να μην το δείξει με το ρομαντισμό που εσείς έχετε μεγαλώσει, αλλά σίγουρα θα βρει ένα καλό τρόπο να σας δείξει την αφοσίωσή του.

«Έχουν πρόβλημα επικοινωνίας»
Θα διαπιστώσετε το ανακριβές αυτής της πρότασης, αν ρωτήσετε έναν άντρα για το ποδόσφαιρο ή το νέο του αυτοκίνητο. Στους άντρες λοιπόν, αρέσει να μιλάνε και να επικοινωνούν, αλλά έχουν πάντα τη φοβία πως η ευθύτητα και η ειλικρίνειά τους συχνά θα παρεξηγηθεί από την υπεραναλυτικότητα των γυναικών και εν τέλει δεν προσπαθούν καν. Αν θέλετε λοιπόν να κάνετε ένα άντρα να μιλήσει, απλά ρωτήστε τον όσα θέλετε να μάθετε και θα δείτε πως ήταν τελικά… τόσο εύκολο.

 

«Η γυναίκα πρέπει να είναι όμορφη»
Η ομορφιά δεν αρκεί και όποιος το πιστεύει αυτό, έχει μεγαλώσει με τα λάθος ιδεώδη. Μπορεί μια  ωραία γυναίκα να γυρίζει τα βλέματα, αλλά μια γυναίκα με έξυπνο χιούμορ, σπιρτάδα και ταπεραμέντο θα κερδίσει εν τέλει την καρδιά ενός άντρα. Όσο κι αν οι γυναίκες θέλουν να πιστεύουν και επιμένουν για το αντίθετο οι άντρες δεν μένουν ποτέ στην εξωτερική εμφάνιση μιας γυναίκας.

«Οι άντρες δεν παίρνουν τίποτα προσωπικά»
Ένας μύθος που θα συνέφερε όλους τους άντρες να ισχύει είναι ότι δεν θίγονται με τίποτα και κανένα σχόλιο δεν τους πληγώνει. Η αλήθεια όμως είναι, ότι πολλά πράγματα, σχόλια, κριτικές πληγώνουν τους άντρες, αλλά η περηφάνεια και ο εγωισμός, τους απαγορεύει να το δείξουν και να αντιδράσουν σε αυτά.
Αυτό που ουσιαστικά γίνεται και σε αυτή την περίπτωση είναι η καταπίεση των συναισθημάτων τους, ενώ αυτή την κατάσταση επιβεβαιώνουν τα στατιστικά νούμερα σύμφωνα με τα οποία οι άντρες αυτοκτονούν 4 φορές περισσότερο από τις γυναίκες, ενώ η αυτοκτονία είναι η 7η συνηθέστερη αιτία θανάτου στο ισχυρό φύλο.

 

«Οι άντρες κωφεύουν στην κριτική»
Πολλοί θα διαφωνήσουν με αυτό το μύθο, ως μύθο, αλλά η αλήθεια είναι πως οι άντρες είναι δεκτικοί στην κριτική,  αρκεί να είναι ειλικρινής και ευθεία. Οι αναλύσεις και τα συμφραζόμενα στα οποία χάνονται οι γυναίκες όταν καλούνται να ασκήσουν κριτική, είναι αυτό που δυσκολεύει τους άντρες να αντιληφθούν το πρόβλημα και σε αυτή την αναίτια πολυπλοκότητα αντιδρούν. Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να τους ασκήσετε εποικοδομητική κριτική, μη φοβηθείτε τις αντιδράσεις τους και μιλήσετε ξεκάθαρα και με ουσία. Είναι ικανοί να αντιληφθούν πότε κάποιος τους κριτικάρει για το καλό τους και πότε όχι, και δεν κωφεύουν ούτε στο ελάχιστο στην πρώτη περίπτωση.

«Τα αγόρια είναι τόσο διαφορετικά από τα κορίτσια»
Μπορεί στα αγόρια να αρέσει το ποδόσφαιρο και στα κορίτσια να αρέσουν οι κούκλες, μπορεί στους άντρες να αρέσουν τα γρήγορα αυτοκίνητα και στις γυναίκες η μόδα, αλλά οι διαφορές μεταξύ των δυο φύλων, πάνω-κάτω φτάνουν μέχρι εκεί.
Στο τέλος της ημέρας, όλοι έχουν ανάγκη από αγάπη, όλοι καλούνται να είναι ευγενείς και να σέβονται τους άλλους και όλοι προσπαθούν απλά να κάνουν το καλύτερο για τον εαυτό τους και τη ζωή τους.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.