βιταμινεςΤο στρες μπορεί να σας ξεγελάσει ότι θέλετε σοκολάτα, αλκοόλ και παγωτό όταν στην πραγματικότητα το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα υγιεινό γεύμα και ένα ζεστό μπάνιο. Μπορεί να μην είναι ελκυστικό, αλλά δοκιμάστε να επικεντρωθείτε στις θρεπτικές ουσίες των τροφίμων και θα αισθανθείτε άλλος άνθρωπος σε χρόνο μηδέν.

Ας δούμε λοιπόν 7 θρεπτικά συστατικά τα οποία πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας.

Ασβέστιο
Το ασβέστιο ηρεμεί τα νεύρα σας και μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα και με αυτή την ιδιότητά του καθίσταται ένα από τα καλύτερα θρεπτικά συστατικά για το σώμα και το μυαλό. Αντί για παγωτό, επιλέξτε κάποιο μη-γαλακτοκομικό γάλα ή πράσινα λαχανικά, τα οποία έχουν 50% περισσότερο ασβέστιο από μια μερίδα γαλακτοκομικού προϊόντος.

 

Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πρώτα μέταλλα που εξαντλούνται στο σώμα σας όταν είστε αγχωμένοι. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και είναι ένα από τα καλύτερα θρεπτικά συστατικά που μπορείτε να καταναλώσετε όταν θέλετε να χαλαρώσετε. Μπορείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα ή να καταναλώσετε τρόφιμα όπως πράσινα λαχανικά, ωμά αμύγδαλα, ωμή σκόνη κακάο, δημητριακά ολικής αλέσεως, μπανάνες και γλυκοπατάτες.

Κάλιο
Το κάλιο δε βοηθά απλά στο να καταπολεμήσετε το φούσκωμα, αλλά μειώνει επίσης την αρτηριακή πίεση. Κάθε φορά που αισθάνεστε ταχυπαλμία, δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό και να καταναλώσετε πλούσια σε κάλιο τρόφιμα. Μερικές από τις καλύτερες επιλογές περιλαμβάνουν μπανάνες, αμύγδαλα, αλεύρι βρώμης, κινόα, σέλινο, αγγούρι, ντομάτες, αβοκάντο, μούρα, σπανάκι, γλυκοπατάτες, άπαχο γιαούρτι και μη-γαλακτοκομικό γάλα.

 

Σίδηρο
Ενώ τα συμπληρώματα σιδήρου δεν είναι και η καλύτερη επιλογή, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο είναι εξόχως σημαντική. Αυτό δε βοηθά μόνο στην πρόληψη της αναιμίας, αλλά βοηθά και στον έλεγχο του άγχους και την καταπολέμηση της χαμηλής ενέργειας. Αφήστε το κόκκινο κρέας και προτιμήστε φακές, ρεβίθια, λάχανο, σπανάκι, ωμό κακάο, σταφίδες, βρώμη και κινόα.

Τρυπτοφάνη
Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που δρα ως πρόδρομος της σεροτονίνης, της ορμόνης που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Η τρυπτοφάνη είναι σε αφθονία σε πολλά τρόφιμα, οι καλύτερες επιλογές όμως είναι η κολοκύθα και οι σπόροι της, τα φιστίκια και το φυστικοβούτυρο, οι γλυκοπατάτες, οι μπανάνες, το καστανό ρύζι, η κινόα, η βρώμη και το μπρόκολο. Συναντάται επίσης σε ζωικές τροφές αλλά είναι καλύτερο να στραφείτε σε φυτικές πηγές.

 

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τα ω-3 λιπαρά οξέα συνδράμουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, ελαττώνουν τον κίνδυνο διαβήτη και βοηθούν στην πρόληψη και θεραπεία της κατάθλιψης. Αφήστε στην άκρη τα ψάρια και προτιμήστε να πάρετε τη δόση σας από φυτικές πηγές όπως καρύδια, μούρα acai και σπόροι λιναριού.

Πρωτεΐνη
Δε χρειάζεται να το παρακάνετε αφού μια μικρή δόση πρωτεΐνης αρκεί σε μεγάλο βαθμό για την καταπολέμηση του άγχους. Τα αμινοξέα βοηθούν όχι μόνο στο να ηρεμήσει το μυαλό, αλλά γεμίζουν και τα καύσιμα του σώματος. Σημαντικές πηγές  πρωτεϊνών είναι το ψάρι, το άπαχο ελληνικό γιαούρτι, οι φακές, τα φασόλια, η πρωτεΐνη μπιζελιών, η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος και η σπιρουλίνα.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.