ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΤο μόνο αδιαμφισβήτητο δεδομένο μέχρι στιγμής είναι ότι 298 ψυχές θυσιάστηκαν στον Ουκρανικό εμφύλιο. Χωρίς να έχουν την παραμικρή εμπλοκή με κάποια από τις δυο πλευρές.

Σίγουρο, επίσης, θεωρείται ότι ότι το boeing της Μalaysia που εκτελούσε την πτήση Αμστερνταμ – Κουάλα Λουμπούρ κατερρίφθη από έναν εξελιγμένο πύραυλο εδάφους-αέρους. Αγνωστο, ωστόσο, παραμένει ποιού το δάχτυλο «πάτησε τη σκανδάλη».

Το μυστήριο θα λυθεί σίγουρα τις επόμενες ημέρες, αφενός με τη βοήθεια του μαύρου κουτιού, αφετέρου γιατί η περιοχή στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας είναι μια από αυτές που παρακολουθούνται όσο καμία άλλη στον πλανήτη. Συνεπώς, η δορυφορική τεχνολογία θα διαπιστώσει την «θερμική υπογραφή» του πυραύλου που κατέρριψε το Malaysia Airlines και θα διαπιστώσει το ακριβές μέρος από το οποίο εκτοξεύτηκε.

Ποιος είχε τη δυνατότητα και ποιος το κίνητρο να καταρρίψει το boeing της Malaysia

  • Ουκρανία

Η ουκρανική κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να το κάνει, αλλά δεν είχε το κίνητρο.

Η δυνατότητα: Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει και το Foxnews η Ουκρανία είχε το αντιπυραυλικό σύστημα που θα μπορούσε να καταρρίψει το boeing της Malaysia το οποίο πετούσε σε ιδιαίτερα μεγάλο ύψος. Το αντιπυραυλικό αυτό σύστημα της το είχε προμηθεύσει πριν από χρόνια η Ρωσία.

Το κίνητρο που δεν είχε: Ομως, η Ουκρανία, από τη στιγμή που επιθυμεί την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια της Δύσης στον αγώνα που διεξάγει κατά της Ρωσίας και των Φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, το μόνο που θα κατάφερνε καταρρίπτοντας ένα πολιτικό αεροπλάνο θα ήταν απλώς να μην λάβει ποτέ από τη Δύση αυτή τη βοήθεια που τόσο επιθυμεί.

  • Φιλορώσοι αυτονομιστές

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας είχαν και τη δυνατότητα να το κάνουν και το κίνητρο.

Η δυνατότητα: Μπορεί να μην έχει επιβεβαιωθεί 100%, ωστόσο, εικάζεται και μαρτυρείται από πολλές πλευρές ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ είχαν στη διάθεσή τους πυραυλικά συστήματα Buk τα οποία είναι ικανά να καταρρίψουν ένα αεροπλάνο σε τόσο μεγάλο ύψος.

Το κίνητρο που είχαν: Τις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, έχουν καταρρίψει δυο ουκρανικά αεροσκάφη κάτι που μπορεί να τους έδωσε… θάρρος να ρίξουν ένα ακόμη. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαν απλώς να θέλησαν να καταρρίψουν άλλο ένα Ουκρανικό αεροσκάφος και κατά λάθος να έριξαν το boeing της Malaysia, μην αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα πολιτικό αεροσκάφος. Μάλιστα, όπως σημειώνει το Foxnews την Πέμπτη το απόγευμα στα social media υπήρχαν αναφορές ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέρριψαν άλλο ένα ουκρανικό αεροσκάφος. Ωστόσο, όλες διεγράφησαν μόλις έγινε γνωστό ότι έπεσε το αεροσκάφος της Malaysia στην περιοχή.

Τις τελευταίες ημέρες οι αντάρτες έχασαν έδαφος σε σχέση με τις ουκρανικές δυνάμεις. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ζητήσει η Ρωσία να κρατήσει αποστάσεις από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Ετσι, οι αντάρτες, πιστεύοντας ότι θα μπορούσαν να ανακτήσουν στενές επαφές με τη Ρωσία επιτυγχάνοντας και άλλες νίκες, ίσως να προχώρησαν στην κατάρριψη του boeing πιστεύοντας ότι ήταν ουκρανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο. Αν όντως, συνέβη αυτό, έκαναν ένα τεράστιο λάθος.

  • Ρωσία

Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα αλλά όχι το κίνητρο.

Η δυνατότητα: Το μόνο σίγουρο είναι ότι διαθέτει το συγκεκριμένο πυραυλικό σύστημα που πιστεύεται ότι κατέρριψε το boeing της Μalaysia.

Το κίνητρο που δεν έχει: Οπως σημειώνει το Foxnews ο Πούτιν τις τελευταίες ημέρες έχει αλλάξει τη στάση του απέναντι στους Ουκρανούς αντάρτες. Ειδικοί αναφέρουν ότι ο Πούτιν δρα με διαφορετικό τρόπο στην ανατολική Ουκρανία. Τον ονομάζουν «κάλπικο πόλεμο». Η Ρωσία και ο Πούτιν προμηθεύουν όπλα, τεχνογνωσία και εκπαιδευτές στους φιλορώσους αυτονομιστές, αλλά αρνούνται ότι το πράττουν.
Συγκεκριμένα, ο Πούτιν σχεδιάζει να κρατήσει την εμπλοκή της Ρωσίας στον ουκρανικό εμφύλιο στο κατώτατο δυνατό σημείο, βοηθώντας υπογείως αλλά σε καμία περίπτωση φανερά τους φιλορώσους αυτονομιστές. Αν αποδειχθεί ότι ο πύραυλος που κατέρριψε το Boeing εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία αυτό θα αλλάξει τα πάντα. Θα μετατραπεί σε εφιάλτη για τον Πούτιν, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι τόσο οι αμερικανικές όσο και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα αναλάβουν δράση κατά της Ρωσίας. Στο αεροπλάνο υπήρχαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι πολίτες, ενώ στη θέση του αεροσκάφους της Malaysia θα μπορούσε να βρίσκεται οποιοδήποτε άλλο αεροπλάνο ευρωπαϊκής εταιρείας. Και οι Ευρωπαίοι το ξέρουν, το έχουν στο μυαλό τους και δεν πρόκειται να το ξεχάσουν. Αν λοιπόν, ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροσκάφος εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία, οι προσπάθειες του Πούτιν να αναστήσει σιγά-σιγά την παλιά ρωσική αυτοκρατορία θα έπεφταν στο κενό. Ολοι θα έβαλαν εναντίον του, πόσο δε μάλιστα αν έχει κάνει κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εκληφθεί από τις υπόλοιπες δυνάμεις του κόσμου ως μια πολεμική κίνηση. Επιπλέον, μια τέτοια κίνηση και λόγω των εύλογων συνεπειών που θα είχε από τη Δύση, θα αύξανε τον αντιδυτικό παροξυσμό και τον υπερεθνικισμό στη Ρωσία, με αποτέλεσμα ο ρωσικός λαός να στρέψει την προσοχή του στον Πούτιν, να απαιτήσει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και να είναι περαιτέρω απαιτητικός μαζί του. Το να έριξε μόνος λάδι στη φωτιά ο Πούτιν, επομένως, θεωρείται μια πράξη απίθανη. Και αν έχει γίνει εντελώς απερίσκεπτη.

Στη Μόσχα το μαύρο κουτί του boeing

Στο μεταξύ την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Interfax, το μαύρο κουτί του boeing της Malaysia, βρέθηκε από φιλορώσους αυτονομιστές και όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της αποσχισθείσας δημοκρατίας του Ντονέτσκ θα μεταφερθεί στη Μόσχα για εξέταση, γεγονός που αυξάνει τους φόβους για συγκάλυψη. 

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκε και το δεύτερο μαύρο κουτί του αεροσκάφους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.