Από που θα γίνουν 6.500 απολύσεις μέχρι τα τέλη του 2014. Κλείδωσε η συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας. Δεν υπάρχει στόχος νέων απολύσεων για το 2015.

apoluseisΗ συμφωνία για την υλοποίηση των 6.500 απολύσεων που – βάσει του Μημονίου- υπολείπονται για να επιτευχθεί ο στόχος των 15.000 υποχρεωτικών απομακρύνσεων για την διετία 2013-2014, πιστοποιήθηκε στην σύσκεψη του υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόικα το περασμένο Σάββατο που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

«Όπως εμείς δεσμευόμαστε ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, έτσι και αυτοί τις δικές τους» δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά την σύσκεψη.

Σημειώνεται ότι η τρόικα είχε αρχικά ζητήσει επιπλέον 6.000- 8.000 απολύσεις για τη διετία 2015 -2016. Η ελληνική πλευρά είχε αντιπροτείνει την ολοκλήρωση του ελέγχου για επίορκους υπαλλήλους, κυρίως γι αυτούς που είτε προσελήφθησαν, είτε μονιμοποιήθηκαν με πλαστά ή παραποιημένα πιστοποιητικά, ενώ είχε αφήσει ανοιχτό το ζήτημα να βρεθούν και άλλοι υπάλληλοι εκτός Δημοσίου, από τις νέες καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών. Από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν απομακρυνθεί από το Δημόσιο περίπου 8.500 υπάλληλοι και στην συμφωνία που σφραγίστηκε μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών προβλέπεται η απομάκρυνση 6.500 υπαλλήλων που θα προέλθει:

  • Από την μείωση των δομών (downsizising) στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και στις ανώνυμες εταιρείες που εποπτεύουν τα υπουργεία Μεταφορών, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα απομακρυνθούν 1.050 υπάλληλοι κυρίως από τις εταιρείες συγκοινωνιών (Τράμ, Μετρό κ.α).
  • Από τους εργαζομένους που απασχολούνταν με προσωρινές διαταγές και απομακρύνθηκαν από το δημόσιο με δικαστικές αποφάσεις οι οποίοι υπολογίζονται σε 1.850 υπαλλήλους.

Συνολικά εκτιμάται ότι θα απομακρυνθούν άλλοι 3.600 υπάλληλοι που θα προέρχονται:

  • από την δεξαμενή των διαθέσιμων υπαλλήλων τους ερχόμενους μήνες μέχρι και τον Οκτώβριο, ολοκληρώνεται η 8μηνη παραμονή στο ιδιότυπο καθεστώς των εργαζομένων στον ΕΟΠΠΥ και των γιατρών που δεν ανανέωσαν τις συμβάσεις τους στο νέο φορέα (ΠΕΔΥ).
  • από όσους υπαλλήλους απομακρυνθούν από τα πειθαρχικά συμβούλια λόγω σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων
  • από υπαλλήλους που εντοπιστούν με πλαστά πιστοποιητικά
  • από τους επανελέγχους των μονιμοποιήσεων συμβασιούχων που θα προέλθουν κυρίως από την ομάδα των 35.000 υπαλλήλων που μονιμοποιήθηκαν με το Π/Δ Παυλόπουλου.
  • Από νέο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων μικρότερων φορέων του δημοσίου όπου θα ενταχθούν και τα λουκέτα ή οι συγχωνεύσεις δημοτικών επιχειρήσεων και ανωνύμων εταιρειών των ΟΤΑ που επί τρία χρόνια καταγράφουν μόνο ζημιές.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.