ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ

Διατροφή για παραλίαΑπλησίαστες είναι και φέτος για την πλειονότητα των πολιτών οι τιμές στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής.

Τουλάχιστον 40 ευρώ είναι το ποσό που θα χρειαστεί μια τετραμελής οικογένεια για να περάσει μερικές ώρες χαλάρωσης και να απολαύσει τις υπηρεσίες που προσφέρονται στις οργανωμένες πλαζ της πρωτεύουσας, χωρίς να στερηθεί κάποιες βασικές ανάγκες για φαγητό και ποτό.

Μια απλή πρόσθεση των βασικών εξόδων που θεωρούνται δεδομένα για μια οικογένεια δείχνει ότι ένα αββατοκύριακο σε οργανωμένη παραλία θα κοστίσει περίπου 100 ευρώ.

Στη σπάνια περίπτωση που ένας οικογενειάρχης αποφασίσει να περάσει όλα τα Σαββατοκύριακα του μήνα, με τη σύζυγο και τα παιδιά του, σε μια οργανωμένη πλαζ θα πρέπει να υπολογίσει ότι του χρειάζονται περίπου 400 ευρώ, ένα ποσό που είναι πολύ κοντά στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

40€ για... μια βουτιά σε ιδιωτική πλαζ

Μολονότι οι τιμές έχουν εκλογικευτεί κάπως σε σχέση με τα ιλιγγιώδη επίπεδα των προηγούμενων ετών, παραμένουν σε απαγορευτικά επίπεδα για τους περισσότερους.

Στην είσοδο, τα μέλη της οικογένειας θα χρειαστεί να πληρώσουν κατά μέσο όρο 20 ευρώ, στην περίπτωση που τα παιδιά δεν είναι μικρότερα των έξι ετών.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να πληρωθούν οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες, οι οποίες θα κοστίσουν από 8 έως 10 ευρώ.

Αυτές είναι οι τιμές για μια μέση οργανωμένη παραλία, καθώς υπάρχουν και αυτές που απευθύνονται σε ανθρώπους με μεγάλη οικονομική άνεση και έχουν τιμή εισόδου πάνω από 15 ευρώ το άτομο.

Οι τιμές των μπαρ στις οργανωμένες παραλίες ελάχιστα διαφέρουν από αυτές μιας καφετέριας των Αθηνών. Για τον λόγο αυτό άλλωστε υπάρχει η σκέψη από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης να θεσπίσει ανώτατες τιμές για βασικά είδη όπως το νερό, ο απλός καφές, ελληνικός ή νες καφέ και το τοστ με ζαμπόν και τυρί.

Στην περίπτωση, ωστόσο, στην οποία μια οικογένεια θα καταναλώσει μόνο τα απολύτως απαραίτητα, θα πρέπει να υπολογίσει ότι κάθε μπουκάλι νερό κοστίζει 50 λεπτά, ο κρύος νες καφέ 2 ευρώ, το τοστ 2 ευρώ και ο φυσικός χυμός 3 ευρώ. Το σύνολο σε αυτή την περίπτωση φτάνει τα 16 ευρώ.

Οι δαπάνες
Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και τα καθόλου ευκαταφρόνητα έξοδα για βενζίνη, τα οποία μπορεί να ξεπερνούν και τα 15 ευρώ κάθε Σαββατοκύριακο, αν αναλογιστεί κάποιος ότι η απόσταση από και προς τις οργανωμένες παραλίες ξεπερνά για τους περισσότερους Αθηναίους τα 50 χιλιόμετρα.

Με αυτούς τους πρόχειρους υπολογισμούς εξάγεται άνετα το συμπέρασμα ότι ένα Σαββατοκύριακο σε οργανωμένη παραλία μπορεί να ξεπεράσει άνετα τα 100 ευρώ.

Οι επαγγελματίες του κλάδου επισημαίνουν ότι με τα χρήματά του ο επισκέπτης μιας οργανωμένης παραλίας αγοράζει ασφάλεια και καθαριότητα που δεν είναι δεδομένες σε μια ελεύθερη πλαζ καθώς και τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ πολλών δραστηριοτήτων.

Πρέπει να επισημανθεί, ωστόσο, ότι στις οργανωμένες παραλίες στις οποίες η διαχείριση γίνεται από τους δήμους, οι τιμές είναι πιο προσιτές. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πλαζ στο Αυλάκι του Πόρτο Ράφτη όπου 5 ευρώ αρκούν για την είσοδο, ενώ οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες είναι δωρεάν.

Για τους δε δημότες και μόνιμους κατοίκους οι τιμές διαμορφώνονται στα δύο και ένα ευρώ αντίστοιχα. «Εχει διαμορφωθεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τους πολίτες. Κατανοούμε τα προβλήματα του κόσμου και για τον λόγο αυτό κρατάμε τις τιμές όσο πιο χαμηλά γίνεται, ίσα ίσα για να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα της πλαζ» τονίζουν οι υπεύθυνοι της παραλίας.

Στέλιος Βογιατζάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.