Η στροφή Κουβέλη στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη διαγραφή Ψαριανού αναμένεται να προκαλέσει οριστική ρήξη με την μεταρρυθμιστική τάση του Σπύρου Λυκούδη. Τα δύο στρατόπεδα.

dhmaraO ΣΥΡΙΖΑ διχάζει την ΔΗΜΑΡ. Η στροφή Κουβέλη στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από τη διαγραφή Ψαριανού αναμένεται να προκαλέσει την οριστική ρήξη με την μεταρρυθμιστική

τάση του Σπύρου Λυκούδη. Πως διατάσσονται τα εσωκομματικά στρατόπεδα.

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στην ΔΗΜΑΡ αφού η διαγραφή Ψαριανού και η ανεξαρτητοποίηση της Κατερίνας Μάρκου συνοδεύτηκαν με  ομαδικές παραιτήσεις στελεχών από όλη την επικράτεια. Οι εσωκομματικές συγκρούσεις  μετά την εκλογική συντριβή έχουν επικεντρωθεί στη στρατηγική συμμαχιών του κόμματος και κυρίως στις σχέσεις του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαγραφή Ψαριανού αποτέλεσε την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και για τις δύο πλευρές, τόσο για την πλειοψηφία όσο και την Μεταρρυθμιστική τάση του Σπύρου Λυκούδη.

Οπως δήλωσε και ο εκπρόσωπος τύπου Χρήστος Μαχαίρας  «ο κ. Ψαριανός έχει μια μακρά περίοδο που έχει εκδηλώσει πλήθος διαφοροποιήσεων εν σχέσει με τις πολιτικές επιλογές της ΔΗΜΑΡ. Μόλις πριν από λίγες ημέρες έδωσε μια συνέντευξη όπου έλεγε ότι «δεν νοιώθω ΔΗΜΑΡ, η ΔΗΜΑΡ τέλειωσε» και ορισμένα άλλα πράγματα στον ίδιο τόνο. Ηταν σαν επίλογος μιας προαναγγελθείσας ρήξης».

Ο Φώτης Κουβέλης διέγραψε  τον Γρηγόρη Ψαριανό σε μία κίνηση από την  ηγεσία του κόμματος, επίδειξης αποφασιστικότητας και ισχύος. Οι διαφοροποιήσεις του Γρηγόρη Ψαριανού και οι δημόσιες δηλώσεις του ότι η ΔΗΜΑΡ έχει τελειώσει, αποτέλεσαν εύκολο στόχο για τη νέα ηγετική ομάδα που τις τελευταίες ημέρες ζητούσαν την κεφαλή επί πίνακι του βουλευτή της Β Αθήνας.

Στελέχη δίπλα στον Φώτη Κουβέλη πιέζουν να «ξεχωρίσει ή ήρα από το σιτάρι» στο εσωτερικό του κόμματος ενόψει και του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.  Η προεδρική ομάδα θεωρεί ότι κερδίζει ζωτικό χώρο από τους μεταρρυθμιστές με τις κινήσεις προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού αλλά τόσο ο Σπύρος Λυκούδης όσο και τα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θεωρούν δεδομένη την στροφή του κόμματος προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου και ο Γρηγόρης Ψαριανός σε συνεντεύξεις του θεωρεί προαποφασισμένη την διαγραφή την οποία χαρακτηρίζει προαπαιτούμενο για την προσέγγιση ΔΗΜΑΡ- ΣΥΡΙΖΑ.

Με το βλέμμα στραμμένο στον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι βουλευτές Γ. Πανούσης, Ασ. Ξυροτύρη, Μαρία Ρεπούση, Γ. Κυρίτσης και Δ. Αναγνωστάκης. Ο Γιάννης Πανούσης σε συνέντευξή του δήλωσε ότι ΔΗΜΑΡ  «πρέπει να δυναμώσει η ίδια, να δυναμώσει την κεντροαριστερά και όταν συμβεί αυτό μετεκλογικά και εφόσον ο ελληνικός λαός, απ’ ότι φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις, δώσει στο ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη θέση, τότε η ΔΗΜΑΡ να συμβάλλει σε αυτό που λέει κυβερνώσα αριστερά».

Σπ. Λυκούδης: Πολιτική αυτοκτονία της ΔΗΜΑΡ η ταύτιση με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο Σπύρος Λυκούδης δέχεται εισηγήσεις από την πλειοψηφία των στελεχών της μεταρρυθμιστικής τάσης να αποχωρήσει από το κόμμα αφού μετά την διαγραφή Ψαριανού εκτιμούν ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης στην ΔΗΜΑΡ.  Ο βουλευτής επικρατείας δεν φαίνεται έτοιμος να κάνει το βήμα αναμένοντας το φθινόπωρο για να πάρει τις τελικές του αποφάσεις. Χαρακτήρισε κίνηση αυτοκτονίας της ΔΗΜΑΡ την συνυπογραφή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και εξαπολύει τα βέλη του κατά της ηγεσίας και προσωπικά κατά του Φώτη Κουβέλη σημειώνοντας σε δημόσιες δηλώσεις του ότι  η τακτική «έτσι όπως λειτουργείς δεν μας αρέσει και σε διώχνουμε» θυμίζει εποχές αυταρχισμού που έχει πληρώσει η αριστερά στην Ελλάδα. Η  μεταρρυθμιστική τάση διαφοροποιήθηκε πλήρως  από την ηγετική ομάδα και λειτουργώντας  ως «κόμμα μέσα στο κόμμα» εξέδωσε ανακοίνωση για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα υποστηρίξει στην βουλή.

Ο Σπύρος Λυκούδης διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Νίκη Φούντα και τον Θ. Ψύρρα οι οποίοι ταυτίστηκαν με τον βουλευτή  επικρατείας στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ε.Ε. Και πίεσαν  να καταθέσει η ΔΗΜΑΡ αυτόνομη πρόταση και να μην ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο Σπύρος Λυκούδης χαρακτήρισε πολιτική αυτοκτονία για τη ΔΗΜΑΡ την συνυπογραφή του κειμένου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μικρή ΔΕΗ.  Σε κάθε περίπτωση ο Σπύρος Λυκούδης έχει δηλώσει ότι το κόμμα πρέπει να συμμετέχει στη διαμόρφωση ενός ισχυρού Κεντροαριστερού πόλου με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.