ΣΕΡΓΙΟΣ - ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΌ ΤΟ NEWS.GRΜετά το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, δημοσιεύουμε τα συλλυπητήρια μηνύματα με την σειρά που αποστέλλονται:

Του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Γρεβενών Ευάγγελου Σημανδράκου:
Σήμερα χάσαμε ένα σημαντικό Ιεράρχη που κέρδισε την ειλικρινή αγάπη των Γρεβενιωτών μέσα απο το θρησκευτικό και κοινωνικό έργο του, αλλά και μια μεγάλη προσωπικότητα των Γρεβενών που διαδραμάτισε και θα συνέχιζε να διαδραματίζει, το ρόλο ενός σημαντικού εταίρου σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης του τόπου και της κοινωνίας μας.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Σέργιος, διακρίθηκε για την προσφορά του στην Ορθοδοξία και την τοπική κοινωνία.

Ανάμεσα στη σημαντική παρακαταθήκη που μας αφήνει ξεχωρίζει το πλούσιο κοινωνικό πολιτιστικό και θεολογικό του έργο.

Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα συλλυπητήρια μας

Συλλυπητήριο μήνυμα του Νεοεκλεγούς Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρου Καρυπίδη:

Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη και συγκίνησή μας, για την εκδημία ενός σημαντικού Ιεράρχη της χώρας, του σεβαστού και αγαπητού μας Μητροπολίτη Γρεβενών. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Σέργιος, ως άοκνος εργάτης της Ορθοδοξίας, υπηρέτησε τον τόπο του με αυταπάρνηση και αγάπη προς τον συνάνθρωπο για περισσότερα από 38 χρόνια, χαράσσοντας μια θαυμαστή πορεία για τη Μητρόπολη και την τοπική κοινωνία.

Θα παραμείνει στη μνήμη μας για το ελεύθερο πνεύμα του, τη φιλανθρωπία και την εργατικότητά του.

Εκφράζουμε ειλικρινώς τα εγκάρδια και θερμά μας συλλυπητήρια, στα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, στους συγγενείς του και στην κοινωνία των Γρεβενών.

Αιωνία του η μνήμη.

Συλλυπητήριο μήνυμα του Γιώργου Καλαμάρα:
Εκοιμήθη σήμερα ο μακαριστός Μητροπολίτης Γρεβενών Σέργιος και με μεγάλη συγκίνηση εκφράζουμε την θλίψη μας. Η απώλεια για όλους τους Γρεβενιώτες είναι μεγάλη καθώς, ο μακαριστός Μητροπολίτης Σέργιος υπήρξε ένας πιστός δούλος του ποιμνίου του επί δεκαετίες. Το μεγάλο θρησκευτικό και κοινωνικό του έργο αποτελεί παρακαταθήκη για τον τόπο μας, γι’ αυτό η εικόνα του θα παραμείνει χαραγμένη στο μυαλό και την καρδιά όλων μας.

Για τον Συνδυασμό ΕΛΠΙΔΑ
Ο Επικεφαλής ΠΕ Γρεβενών
Γεώργιος Καλαμάρας

Καλό κατευόδιο… (Γράφει ο Ευθύμιος αναγνώστης)

“Είναι περίεργο πράγμα ο θάνατος ενός αγαπημένου,” γράφει ο Λέμονι Σνικετ. “Όλοι ξέρουμε πως ο χρόνος μας σ’ αυτόν τον κόσμο είναι περιορισμένος και πως τελικά όλοι μας θα καταλήξουμε κάτω από ένα σεντόνι χωρίς να ξυπνήσουμε ξανά. Κι όμως προκαλεί πάντα έκπληξη, όταν αυτό συμβαίνει σε κάποιον που ξέρουμε. Είναι σαν να ανεβαίνεις τα σκαλιά προς το δωμάτιό σου μέσα στο σκοτάδι και να νομίζεις ότι υπάρχει ένα σκαλί περισσότερο απ’ ό,τι στην πραγματικότητα. Το πόδι σου πέφτει κάτω, μέσα από τον αέρα, και μεσολαβεί μια αρρωστιάρικη στιγμή σκοτεινής έκπληξης, καθώς προσπαθείς να επαναπροσδιορίσεις τον τρόπο που έβλεπες τα πράγματα”.

Έτσι και τώρα, η αυλαία στη ζωή του πατέρα μας έπεσε. Έκλεισε για πάντα τα μάτια του ο άνθρωπος που τριάντα οκτώ χρόνια ποίμανε τον τόπο μας, που τον κεράσαμε ξανά και ξανά το ποτήρι της οργής και της πικρίας μας. Τριάντα και οκτώ έτη, σαν τον παράλυτο στην κολυμβήθρα της Βηθεσδά, μόνος. “Άνθρωπο δεν έχω”, παραπονέθηκε εκείνος στο Χριστό. Πόσες φορές δεν κάναμε κι εμείς αυτόν που ορκίστηκε να μας υπηρετεί, και που ποτέ δεν τον καλωσορίσαμε, να νιώσει το ίδιο;

Τριάντα οκτώ χρόνια σήκωσε το σταυρό που εμείς του φορτώναμε, σαν τον Άτλαντα που βάσταζε τους ουρανούς τον παλιό τον καιρό. “Γιατί να μην είναι σαν τον Αυγουστίνο ο Σέργιος”, λέγαμε; “Γιατί να μην είναι σαν τον Αντώνιο”; Γιατί τα πεντοχίλιαρα δεν είναι πετσετάκια; Ξέρω ‘γώ; Άλλη η λάμψη του ήλιου, άλλη η λάμψη της σελήνης, άλλη η λάμψη των άστρων. Άστρο από άστρο διαφέρει στη λάμψη. Κι εκείνος, πόσες φορές δε θα σκέφτηκε σαν τον άγιο Πατρίκιο: “ο Θεός ξέρει πόσο θέλω να πάω στην πατρίδα μου και να δω το πρόσωπο των αγίων του Θεού μου, αλλά πού να τους αφήσω αυτούς εδώ πέρα”;

Δεν καταλάβαμε πως μέσα σ’ αυτή τη φοβερά νοσηρή πνευματική ατμόσφαιρα του τόπου μας εκείνος ήταν που βάσταζε τον ουρανό, για να μη μας έρθει στο κεφάλι. Αναλογιστήκαμε ποτέ τι δυνάμεις απαιτούσε ένα τέτοιο έργο ή μόνο θέλαμε διάφορα; Κι αν πίκρανε και κανέναν, μπορεί κανείς να είναι μόνος και να μην έχει κρύα καρδιά;

Δεν ευτύχησε να μας δει μονοιασμένους όσο ζούσε. Ας μας ενώσει τώρα που φεύγει. Κι αν κανείς μας για οποιοδήποτε λόγο κρατάει γραμμάτια με την υπογραφή του, ας έχει τη γενναιοδωρία να τα σκίσει, όπως έσκισε και ο Χριστός τα δικά μας, όπως κι εκείνος προσπάθησε να κάνει για μας. Του ήμασταν που του ήμασταν κοτρώνα στο λαιμό. Τέτοια ήταν η διακονία του, τέτοια και η ιδιοτροπία μας. Ας μη γίνουμε αιτία να έχει εκκρεμότητες, όταν θα φτάσει στη χρυσή πύλη.

Ελάτε το στερνό μας το φιλί
στο νεκρό ας δώσουμ’, αδέρφια,
ευχαριστώντας το Θεό.
Απ’ τους συγγενείς του εκείνος έχει φύγει πια.
Να πάει στον τάφο του βιάζεται
και πια δε φροντίζει
για τη σάρκα και τους τόσους μάταιους κόπους της.
Πού ‘ν’ οι συγγενείς πια κι οι φίλοι;
Ελάτε, ας τον φιλήσουμε όλοι
κι ας ζητούμε να τον αναπαύσει ο Κύριος.

Αχ αδέρφια μου, τι χωρισμός!
Αχ, τι κοπετός! Αχ, τι θρήνος
ετούτη ‘δώ τη στιγμή!
Λίγο πριν μαζί μας ήταν και τον χάνουμε.
Στον τάφο πια παραδίνεται,
πέτρα πια τον σκεπάζει,
στο σκοτάδι πάει να μείνει, θάβεται με τους νεκρούς.
Όλοι οι συγγενείς και οι φίλοι
τον αποχωριζόμαστε τώρα…
Ας ζητούμε να τον αναπαύσει ο Κύριος.

Σώζε όσους ελπίζουνε σ’ εσέ,
Μάνα εσύ του Άδυτου Ήλιου,
Θεογεννήτρια.
Ζήτα με πρεσβείες σου στον υπεράγαθο
ν’ αναπαύσει, δεόμαστε,
αυτόν που τώρα μας φεύγει
εκεί που των δικαίων αναπαύοντ’ οι ψυχές.
Θείων αγαθών κληρονόμο
κάν’ τον στις σκηνές των δικαίων
και αιώνια ας είν’ η μνήμη του, Πανάμωμε.

Τώρα που το πρωινό τ’ ουρανού χαράζει και φεύγουν και χάνονται της γης οι μάταιες σκιές, ας τον αποχαιρετήσουμε όλοι με μια καρδιά, όπως είμαι σίγουρος ότι θα το είχε καημό όσο ήταν μαζί μας. Τώρα που ήρθε η μέρα, τώρα που στο μέγα θάμβος κι εκείνος πια πετά, και σ’ όλους μας, που πίσω μας αφήνει και τη φωνή του στέλνει από ψηλά:

“Ίσως όχι με το σώμα μου, παιδιά μου, αλλά το πνεύμα μου θα μείνει μαζί σας, εκεί που πάντοτε ήταν η θέση του”.

Πέτα, λοιπόν, χριστιανική ψυχή, στο όνομα του Θεού, του Παντοδύναμου Πατέρα που σε δημιούργησε, στο όνομα του Ιησού Χριστού, γιου του ζωντανού Θεού, που για σένα έπαθε, στο όνομα του Αγίου Πνεύματος που ξεχύθηκε πάνω σου. Καλό κατευόδιο, παππούλη. Κάποια μέρα θα ξανασυναντηθούμε.

Ευθύμιος αναγνώστης

Συλλυπητήριο Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών κ. Γιώργου Δασταμάνη:

Η εκδημία του Μητροπολίτη Γρεβενών προκαλεί απέραντη θλίψη και οδύνη σε όλη την τοπική κοινωνία.

Ο εκλιπών υπήρξε άξιος ποιμενάρχης επί τριάντα οκτώ συναπτά έτη και υπηρέτησε με ιδιαίτερη ανθρωπιά και μαχητικότητα στο πλευρό των αδυνάμων καταλείποντας σημαντικότατο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.

Ανοιχτός στη συνεργασία με όλους και ειδικά με την Αντιπεριφέρεια Γρεβενών, υπήρξε θεματοφύλακας της ορθόδοξης εκκλησιαστικής κληρονομιάς και παράδοσης συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην ανάδειξη και τη διατήρησή τους.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην Ιεραρχία και την τοπική κοινωνία.

Αιωνία του η μνήμη.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Γρεβενών.
Ο εκλιπών υπήρξε άξιος ποιμενάρχης και αφήνει ως παρακαταθήκη πλούσιο θρησκευτικό,
κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο. Η απώλεια για την κοινωνία των Γρεβενών είναι μεγάλη.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΡΙΝΤΖΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Συλλυπητήρια της Γενικής Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας:

Συλλυπητήρια επιστολή προς την ιερά Μητρόπολη Γρεβενών για την εκδημία του Μητροπολίτη Σέργιου απέστειλε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά.

Στην επιστολή της η Γενική Γραμματέας αναφέρει:

«Η είδηση της Κοίμησης του Μακαριστού Μητροπολίτη Γρεβενών Σέργιου προκάλεσε βαθιά λύπη. Υπήρξε ένας Ιεράρχης με πλούσια και πολύπλευρη προσφορά, στην τοπική κοινωνία των Γρεβενών .

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Σέργιος για περισσότερα από 38 χρόνια ανέπτυξε πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, ενώ το διαρκές ενδιαφέρον του για το μέλλον της περιοχής και η σημαντική θεολογική του κατάρτιση τον καθιστούν φωτεινό παράδειγμα πεφωτισμένου ιεράρχη που κατέχει ξεχωριστή θέση ως πνευματικός πατέρας στις καρδιές όλων εκείνων που τον γνώρισαν και συμπορεύτηκαν μαζί του. Η φιλανθρωπική του δράση και το κοινωνικό του έργο ας αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο, που διανύει η χώρα μας. 

Με σεβασμό στη μνήμη του, εκφράζω τα πλέον θερμά συλλυπητήρια μου στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος,στους οικείους του, τους συνεργάτες του και την κοινωνία των Γρεβενών».

Συλλυπητήριο μήνυμα του Γιάννη Γιάτσιου θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Πολιτικής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Η Ορθοδοξία και τα Γρεβενά θρηνούν για την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη κ.Σέργιου.

Θέλω να εκφράσω την συγκίνηση και τη θλίψη μου για την απώλεια ενός άξιου ποιμενάρχη που επί μακρόν πρόσφερε στα θρησκευτικά και κοινωνικά ζητήματα του τόπου μας.

Ο Κύριος ας τον αναπαύσει.

Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας μετά το θλιβερό άγγελμα της προς Κύριον εκδημίας του Μακαριστού Μητροπολίτη Γρεβενών Κυρού Σεργίου, συνήλθε εκτάκτως σήμερα Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014 και

                                   Α π ο φ ά σ ι σ ε ομόφωνα

  1. Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Μητροπόλεως Γρεβενών.
  2. Να παραστεί αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά την εξόδιο ακολουθία του Εκλιπόντος.
  3. Να δημοσιευτεί το παρόν στον τύπο.

Συλλυπητήριο Μήνυμα του Βουλευτή Γρεβενών Τιμολέοντα Κοψαχείλη:
Με απέραντη λύπη ζούμε το θλιβερό γεγονός της εκδημίας του Αειμνήστου Μητροπολίτη μας Σέργιου

Ο Δεσπότης μας , πατέρας όλων μας για σαράντα κοντά χρόνια απέδειξε ότι αγάπησε , ευεργέτησε , δίδαξε και ανέδειξε τα Γρεβενά σε όλα τα επίπεδα , θρησκευτικό , εθνικό , κοινωνικό , ανθρωπιστικό και προπαντός στάθηκε δίπλα σε όλους που θέλησαν το κάλο .

Μένουν στα Γρεβενά η φήμη του Δεσπότη μας ως Β΄ κτίτωρ της Ιεράς Μονής Οσίου ΝικάνοροςΖάβορδας όλων των άλλων θρησκευτικών και εθνικών μνημείων μας καθώς και ιδρυμάτων.

Υπήρξε πατέρας και διδάσκαλος μας . Με τις πολυποίκιλες και ωφέλιμες εκδόσεις των αρχείων της μητροπόλεως , τις βιβλιογραφίες των εντόπιων Αγίων και τα ιστορικά αιματοβαμμένα Γρεβενά , απολάμβανε την ευγνωμοσύνη μας , γι αυτό και η ακαδημία των Αθηνών βράβευσε το όλον έργο του .

Ο δε Πατριάρχης μας πολλές φορές ανέφερε προς παράδειγμα το υψηλoν έργο του.

Τώρα που φεύγει τον παρακαλούμε να ευλογεί και από τα ουράνια το ποίμνίο του .

Αιωνία η μνήμη του και να τύχη συνέχειαν το έργο Του .

Τιμολέων Κοψαχείλης

Βουλευτής Π.Ε. Γρεβενών

Συλλυπητήρια από τον Σύλλογο Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού Γρεβενών «ΕΛΠΙΔΑ»

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού Γρεβενών «ΕΛΠΙΔΑ» εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Γρεβενών Σεργίου και σε έκτακτη συνεδρίαση του στις 11-07-2014 αποφάσισε ομόφωνα να καταθέσει αντί στεφάνου χρηματικό ποσό υπέρ «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΝΟΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ».

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ     Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΟΓΚΙΑ      ΜΑΡΙΑ ΒΑΝΙΩΤΗ

Συλλυπητήριο Μήνυμα του Επιμελητηρίου Γρεβενών:

Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γρεβενών κ.Νικόλαος Ράμμος, εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και την οδύνη τους, για την απώλεια του μακαριστού ιεράρχη των Γρεβενών Σεργίου.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Γρεβενών, παρέδωσε ένα πλούσιο πνευματικό, κοινωνικό έργο, που τον καθιστούν ξεχωριστό. Ως ξεχωριστός θα μείνει στη μνήμη μας.

Συνέβαλε καθοριστικά ώστε η εκκλησία να αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας. Αφουγκράστηκε τις αγωνίες και τις ανάγκες της κοινωνίας και στάθηκε δίπλα της, ως άξιος ποιμενάρχης.
Ανοιχτός στη συνεργασία με όλους τους φορείς, έδειξε το δρόμο για να επιλυθούν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και να αντιμετωπιστούν ανάγκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση.

Οραματιστής και ρεαλιστής. Μαχητής μέχρι το τέλος.

Η Ορθοδοξία είναι φτωχότερη από σήμερα. Φτωχότερα γίνονται και τα Γρεβενά. Αιωνία του η Μνήμη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.