Νέα κυβέρνηση – παλαιά προβλήματα. Η ανάγκη για νέο ξεκίνημα και το ναυάγιο που προκαλεί η ΔΕΗ. Οι εσωκομματικές αναταράξεις και οι «κρυπτόμενοι» υπουργοί.

samaras-dehΣτην απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ και στην πολιτική αντιπαράθεση των ημερών για το νομοσχέδιο με βάσει το οποίο θα ιδιωτικοποιηθεί το 30% της εταιρείας, κινδυνεύουν να ναυαγήσουν τα σχέδια του πρωθυπουργού για ένα νέο ξεκίνημα της κυβέρνησης με λιγότερα λάθη και καλύτερο επικοινωνιακό σχεδιασμό, πριν καν συμπληρωθεί ένας μήνας από την ορκωμοσία του νέου σχήματος.

Οι κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνικών, η επικριτική στάση Ιεραρχών, αλλά και παραγόντων της κεντροδεξιάς, πέρα από την αναμενόμενη αρνητική θέση της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων, αλλά και η παθητική στάση πολλών υπουργών και βουλευτών της ΝΔ, έγιναν η αιτία για να αποκαλυφθεί ότι ο ανασχηματισμός δεν έφερε τελικώς την άνοιξη στην κυβέρνηση.

Αντιθέτως, τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο θέμα της ΔΕΗ, τα «μπρος-πίσω» σε διάφορα προαπαιτούμενα, όπως στο υπουργείο Υγείας με το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών, η αμηχανία της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών στο ζήτημα της διαθεσιμότητας των δημοτικών υπαλλήλων, κ.α. αποδεικνύουν ότι τα προβλήματα που υποτίθεται ότι θα έλυνε ο ανασχηματισμός, αντί να επιλυθούν, οξύνθηκαν.

Και αυτό, διότι παρατηρούνται φαινόμενα αλαζονείας σε υπουργούς που νιώθουν πλέον ασφαλείς, αλλά και φαινόμενα έπαρσης από υπουργούς που νιώθουν παντοδύναμοι στις θέσεις τους. Από την άλλη αρκετοί υπουργοί με άκρως λαϊκιστική λογική δεν έχουν καμία διάθεση να συνδράμουν στο έργο της κυβέρνησης λόγω του πολιτικού κόστους. Στην ίδια γραμμή κινούνται και πάρα πολλοί βουλευτές της ΝΔ.

Η μέχρι στιγμής, πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση των κινητοποιήσεων των απεργών της ΔΕΗ αποδεικνύει, όπως λένε βουλευτές της ΝΔ -πρώην υπουργοί που πλέον στέκονται επικριτικά έναντι του Μεγάρου Μαξίμου- ότι η κυβέρνηση δεν έχει βελτιώσει ούτε στο ελάχιστο τα ανακλαστικά της σε περιπτώσεις έκτακτων κρίσεων.

Επίσης δεν βελτίωσε ούτε την επικοινωνιακή πολιτική της, που για μία ακόμη φορά περιορίστηκε σε δυο-τρεις ανακοινώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη και μερικές εμφανίσεις, άκρως υποτονικές, του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.

Σε αυτό το κλίμα, και καταλαβαίνοντας στο πρωθυπουργικό γραφείο ότι χωλαίνει η επικοινωνιακή πολιτική, ανέλαβε δράση ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης για να στείλει, μετά την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά από το Στρασβούργο, μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση και επιχειρώντας να ακυρώσει επικοινωνιακά την προσπάθεια για δημοψήφισμα.

Για μία ακόμη φορά οι κορυφαίοι υπουργοί αγνοούν την προσπάθεια που καταβάλλει ο πρωθυπουργός και αποφεύγουν να στηρίξουν με δημόσιες εμφανίσεις τους τις κυβερνητικές επιλογές, για να μην έλθουν αντιμέτωποι με την κοινή γνώμη και μερίδα των ψηφοφόρων τους.

Στις απεγνωσμένες εκκλήσεις του Μεγάρου Μαξίμου να υπάρξει αντίλογος στους απεργούς με ανάδειξη των παροχών που είχαν τα τελευταία χρόνια, αλλά και της αρνητικής θέσης της ΔΕΗ, ανταποκρίνονται ελάχιστοι.

«Ας κερδίσουμε τη μάχη της ουσίας αφού χάνουμε και πάλι για μια ακόμη φορά τη μάχη της επικοινωνίας» λένε με επικριτική διάθεση, στελέχη από το «καραμανλικό» στρατόπεδο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εξηγηθεί στην κοινή γνώμη τι αλλάζει προς όφελός της με την ιδιωτικοποίηση τμήματος της ΔΕΗ, ενώ δεν έχει γίνει και διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν.

Το όπλο της πολιτικής επιστράτευσης παραμένει οπλισμένο και είναι ζήτημα χρόνου να ενεργοποιηθεί. Απλά, η κυβέρνηση αναμένει και τη σημερινή δικαστική απόφαση επί της προσφυγής της διοίκησης της ΔΕΗ κατά των απεργών.

Υπουργοί κρυπτόμενοι

Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει μάχη, πολιτική και επικοινωνιακή, έστω και με αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, ένα νέο φαινόμενο την ταλαιπωρεί. Οι υπουργοί που πριν από τον ανασχηματισμό αναζητούσαν αφορμές για δημόσιες εμφανίσεις, στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν την παραμονή τους, αποφεύγουν τώρα τα MME, ακόμη και όταν τους ζητείται να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική.

Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται να στηριχθεί μόνο σε μια μικρή ομάδα βουλευτών (Αδωνις Γεωργιάδης, Φωτεινή Πιπιλή, Κώστας Τζαβάρας) και σε δυο-τρεις υπουργούς (Μάκης Βορίδης, Γιάννης Μανιάτης) και στον γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο, αφού οι υπουργοί εξαφανίστηκαν.

«Τώρα που πέρασε ο ανασχηματισμός οι υπουργοί δεν νιώθουν πια ότι κρίνονται και αδιαφορούν για την εικόνα της κυβέρνησης. Αλλοι πάλι δεν ρισκάρουν τη δική τους δημοτικότητα προκειμένου να αντιπαρατεθούν με στελέχη της αντιπολίτευσης σε ένα θέμα που καίει» παρατηρούν ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή οι γκρίνιες και η κριτική από στελέχη της ΝΔ διαρκώς κλιμακώνεται, αλλά παρασκηνιακά. Εδώ και μέρες άρχισαν και πάλι οι μυστικές συναντήσεις ομάδων βουλευτών για να συντονίσουν τις κινήσεις τους στο παρασκήνιο αφού οι περισσότεροι ομολογούν ότι η ΝΔ εισέρχεται σταθερά σε περίοδο εσωκομματικών ανακατατάξεων.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.