Καναδοί ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν τρία ή περισσότερα ζαχαρούχα αναψυκτικά την εβδομάδα έχουν πιο πυκνούς μαστούς.
ZAXARWTAΟι ερευνητές διαπίστωσαν μελετώντας 1.555 γυναίκες ότι όσο περισσότερα ζαχαρούχα αναψυκτικά κατανάλωναν οι γυναίκες τόσο υψηλότερη ήταν η πυκνότητα των μαστών τους, ένας παράγοντας που με τη σειρά του, θεωρείται επιβαρυντικός όσον αφορά την πρόκληση καρκίνου του μαστού.

Οι γυναίκες με πολύ πυκνούς μαστούς θεωρούνται υψηλότερου κινδύνου όσον αφορά την εκδήλωση καρκίνου του μαστού. Επίσης, μπορεί να συμβεί κατά την αξιολόγηση μιας μαστογραφίας οι όγκοι να μην ανιχνεύονται εύκολα στους πυκνούς μαστούς.

Στην εν λόγω έρευνα οι γυναίκες – μισές εκ των οποίων ήταν προεμμηνοπαυσιακές και μισές μετεμμηνοπαυσιακές – συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια όσον αφορά τη συχνότητα με την οποία έπιναν ζαχαρούχους χυμούς και αναψυκτικά. Η πυκνότητα των μαστών τους μετρήθηκε με μαστογραφίες.

Σύμφωνα με την δρ Caroline Diorio από το Πανεπιστήμιο Laval του Κεμπέκ μεταξύ των γυναικών εκείνες που έπιναν τρία ή περισσότερα ζαχαρούχα ποτά την εβδομάδα είχαν κατά μέσο όρο πυκνότητα μαστού 29,6%, συγκριτικά με όσες δεν τα κατανάλωναν και οι οποίες είχαν πυκνότητα μαστού της τάξεως του 26,2%.

«Μια αύξηση της τάξεως του 3% όσον αφορά την πυκνότητα του μαστού δεν είναι αμελητέα όσον αφορά τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού», επισημαίνει η δρ. Diorio. Εκτιμάται ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης προάγει την κυτταρική ανάπτυξη, κατά συνέπεια και την πυκνότητα των μαστών.

vita

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.