ΕΝΣΤΟΛΟΙΣτην τελική ευθεία εισέρχεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο που θα αποζημιώσει τους ένστολους, εξαιτίας των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν στην ανάγκη αποκατάστασης των περικοπών που υπέστησαν από τον Αύγουστο του 2012 και μετά.

Εκτός απροόπτου, σήμερα Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) για το συγκεκριμένο θέμα. Με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των ένστολων, σε μία προσπάθεια να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε λύση που θα ικανοποιεί μεν τους ένστολους, αλλά ταυτόχρονα θα περιορίζει και τις «ζημιές» για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση έναντι της τρόικας να καλύψει με νέα μέτρα το όποιο κενό προκύψει από τις δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια. Μάλιστα, στέλεχος της τρόικας αναφέρει ότι με το υπουργείο Οικονομικών μέχρι τώρα δεν έχει συζητηθεί ούτε το ύψος του κενού που προκαλείται, ούτε οι τρόποι με τους οποίους θα καλυφθεί. «Προς το παρόν αρκούμαστε στην γενική δέσμευση της κυβέρνησης να καλύψει το όποιο κενό» αναφέρουν και προσθέτουν ότι το θέμα θα συζητηθεί εκτενέστερα στον μίνι-έλεγχο της τρόικας που θα ξεκινήσει στις 9 Ιουλίου και είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στις 17 του μήνα.

Πρέπει να επισημανθεί ότι από τις δικαστικές αποφάσεις για τους ένστολους προκύπτει διπλός “πονοκέφαλος” για το οικονομικό επιτελείο. Το ένα είναι προσωρινού χαρακτήρα και αφορά στην επιστροφή των αναδρομικών περικοπών που έγιναν από τον Αύγουστο του 2012 έως τώρα. Το δεύτερο έχει να κάνει με το μόνιμο δημοσιονομικό κενό που προκαλείται εξαιτίας της επιστροφής των αποδοχών τους στα επίπεδα του Ιουλίου 2012.

Για το πρώτο ζήτημα εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περί τα 500-600 εκατ. ευρώ. Εφόσον το κράτος έχει την απαραίτητα ρευστότητα θα λυθεί το πρόβλημα, ενώ στα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνεται και η σε βάθος χρόνου αποκατάσταση των απωλειών.

Για το δεύτερο, στο οικονομικό επιτελείο έχουν ήδη επεξεργαστεί διάφορα σενάρια. Το βέβαιο είναι πως οι ίδιοι οι ένστολοι θα καλύψουν μέρος του κενού που προκαλείται, καθώς όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών στο επίμαχο χρονικό διάστημα οι ένστολοι συνέχισαν να λαμβάνουν τις προαγωγές (με κόστος περίπου 70 εκατ. ευρώ), ενώ παράλληλα τον Μάιο του 2014 εισέπραξαν το κοινωνικό μέρισμα (37,5 εκατ. ευρώ) λόγω των περικοπών που είχαν υποστεί. Ετσι, αναμένεται να γίνει κάποιου είδους συμψηφισμού των όσων έλαβαν με τις περικοπές που έγιναν από το 2012.

Παρόλα αυτά, υπολογίζεται ότι το δημοσιονομικό κόστος είναι περί τα 200 εκατ. ευρώ. Για να καλυφθεί, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην λήψη νέων μέτρων που θα αφορούν στο σύνολο της οικονομίας. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το ποια θα είναι αυτά τα μέτρα, με το οικονομικό επιτελείο να καλείται να δώσει λύση μέσα στις επόμενες ημέρες.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.