Πρώτη η Βραζιλία, πέρασε το Μεξικό, έξω η Κροατία

μουντιαλΗ Βραζιλία πήρε την 1η θέση του 1ου ομίλου του Μουντιάλ, μετά το 4-1 επί του Καμερούν στο εθνικό στάδιο της Μπραζίλια, και στην φάση των νοκ άουτ αγώνων θα αντιμετωπίσει την Χιλή (2η στον 2ο όμιλο). Ο Νεϊμάρ με δύο γκολ στο 17΄, 35΄, ο Φρεντ στο 49΄ και ο Φερναντίνιο στο 84΄ ήταν οι σκόρερ της «σελεσάο», ενώ για τους Αφρικανούς είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Ματίπ στο 26΄.

Ανοικτό ήταν το ματς από την αρχή, γεγονός που ευνόησε τη Βραζιλία, η οποία βρήκε πιο εύκολα τους διαδρόμους για να απειλήσει την εστία του Ιτάντζ. Αφού στο 3΄ το πλασέ του Παουλίνιο βρήκε σε κάποιο πόδι κι ενώ η μπάλα είχε πορεία προς τα δίχτυα, στο 17΄ η «σελεσάο» άνοιξε το σκορ με το γκολ «νούμερο 100» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, από το Νεϊμάρ. Ο σταρ της Μπαρτσελόνα πλάσαρε υποδειγματικά μετά τη συρτή σέντρα του Λουίς Γκουστάβο, βάζοντας «φωτιά» στο εθνικό στάδιο της Μπραζίλια.

Το Καμερούν, που από την αρχή του παιχνιδιού δεν κλείστηκε καθόλου κατάφερε να απαντήσει στο 26΄ με το πλασέ του Ματίπ σε άδεια εστία (1-1), ενώ δευτερόλεπτα νωρίτερα ο σκόρερ των Αφρικανών είχε κεφαλιά στο οριζόντιο δοκάρι. Ο Νεϊμάρ, όμως, είχε πάρει… προσωπικά το παιχνίδι και στο 35΄ με ατομική προσπάθεια και σουτ νίκησε για δεύτερη φορά τον Ιτάντζ, βάζοντας ξανά μπροστά στο σκορ τη Βραζιλία (2-1).

Το παιχνίδι ουσιαστικά τελείωσε στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους. Από παράλληλη σέντρα του Νταβίντ Λουίς, ο Φρεντ με το πρώτο του γκολ στο 20ο Παγκόσμιο Κύπελλο έκανε το 3-1 και μετέτρεψε το υπόλοιπο του αγώνα σε τυπική διαδικασία. Το «κερασάκι στην τούρτα» έβαλε ο Φερναντίνιο στο 84΄, μετά από ωραία εναλλαγή της μπάλας από τους Φρεντ και Όσκαρ.


Διαιτητής: Γιόνας Έρικσον (Σουηδία)
Κίτρινες: Εγιόνγκ, Σαλί, Μπιά

ΚΑΜΕΡΟΥΝ (Φόλκερ Φίνκε): 16. Σαρλ Ιτάντζ, 12. Χένρι Μπεντίμο, 3. Νίκολας Νκουλού, 22. Αλαν Νιόμ, 17. Στεφάν Μπιά, 21. Ζοέλ Ματίπ, 18. Ενό Εγιονγκ, 7. Λαντρί Νγκεμό, 8. Μπέντζαμεν Μουκαντζό (58΄ 20. Έντγκαρ Σαλί), 10. Βινσάν Αμπουμπακάρ (72΄ 15. Πιερ Γουεμπό), 13. Ερικ Τσούπο-Μότινγκ (81΄ 11. Ζαν Μακούν).

ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Λουίς Φελίπε Σκολάρι): 12. Ζούλιο Σέζαρ, 2. Ντάνιελ Άλβες, 3. Τιάγκο Σίλβα, 4. Νταβίντ Λουίς, 6. Μαρσέλο, 8. Παουλίνιο (46΄ 5. Φερναντίνιο), 11. Όσκαρ, 17. Λουίς Γκουστάβο, 7. Χουλκ (63΄ 16. Ραμίρες), 9. Φρεντ, 10. Νεϊμάρ (72΄ 19. Γουίλιαν).

Κροατία – Μεξικό 1-3
Με τρία γκολ μέσα σε δέκα λεπτά το Μεξικό πέτυχε εντυπωσιακή νίκη 3-1 επί της Κροατίας στην “Αρένα Περναμπούκο” του Ρεσίφε και προκρίθηκε στους “16” του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου θα αντιμετωπίσει την Ολλανδία. Ο Μάρκες στο 72΄, ο Γκουαρδάδο στο 75΄ και ο Ερνάντες πέτυχαν τα γκολ της “Ελ Τρι”, ενώ η Κροατία, που μείωσε με τον Πέρισιτς στο 87΄, αποχαιρέτησε τη διοργάνωση.

Πολύ “κλειστό” ματς από το πρώτο λεπτό, με τους Κροάτες όσο περνάει ο χρόνος να προσπαθούν να βγουν στην επίθεση, αφού η ισοπαλία θα ήταν προς όφελος των αντιπάλων τους. Παρ’ όλα αυτά η μεγάλη ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου ανήκε στο Μεξικό, όταν στο 16΄ ο Εκτορ Ερέρα με βολίδα εξουδετέρωσε τον Πλετίκοσα, αλλά είδε τη μπάλα να “τραντάζει” το δοκάρι.

Το παιχνίδι ήταν δυνατό, ενίοτε σκληρό, με την Κροατία να παίρνει τον έλεγχο στο β΄ ημίχρονο, αλλά και πάλι αυτό ήταν προσωρινό. Στο 64΄ ο διαιτητής δεν είδε καθαρό πέναλτι όταν ο Σρνα απέκρουσε με τα χέρια το σουτ του Γκουαρδάδο, και έδειξε κόρνερ. Από την εκτέλεσή τού Ερέρα η μπάλα κατευθυνόταν απευθείας στα δίχτυα, αλλά ο έμπειρος Τσόρλουκα με κεφαλιά πάνω στη γραμμή έσωσε την ομάδα του.

Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Πλετίκοσα νίκησε τον Αγκιλάρ στερώντας ακόμα μια καλή ευκαιρία από το Μεξικό που είχε επιβάλει για τα καλά το δικό του “νόμο” στο γήπεδο. Αντί να οπισθοχωρήσει για να κρατήσει το “μηδέν”, ο προπονητής του, Μιγκέλ Ερέρα, έριξε και τον “Τσιτσαρίτο” Ερνάντες στο ματς, προκειμένου να πιέσει ψηλά και να εκμεταλλευθεί τις αντεπιθέσεις.

Η δικαίωση του 46χρονου τεχνικού ήταν απόλυτη. Στο 72΄ κόρνερ του Ερέρα, κεφαλιά του Ράφα Μάρκες και 0-1. Πολυ μεγάλη στιγμή για τον αρχηγό που συμμετέχει για τέταρτη φορά σε τελική φάση Μουντιάλ και έχει σκοράρει στις τρεις τελευταίες. Τρία λεπτά αργότερα, υποδειγματική αντεπίθεση και ασίστ του “Τσιτσαρίτο” στον Αντρές Γκουαρδάδο, ο οποίος “τελείωσε” τη φάση για το 0-2, ενώ το τρίτο γκολ πέτυχε με κεφαλιά ο Ερνάντες στο 82΄.

Οι Κροάτες μείωσαν στο 87΄με τον Πέρισιτς, ενώ ολοκλήρωσαν με δέκα παίκτες τις υποχρεώσεις τους στο Μουντιάλ, καθώς δύο λεπτά αργότερα ο Ρέμπιτς αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα.

Διαιτητής: Ρασβάν Ιρμάτοφ (Ουζμπεκιστάν)
Κόκκινες: 89′ Ρέμπιτς
Κίτρινες: Ράκιτιτς – Μάρκες, Βάσκες

ΚΡΟΑΤΙΑ (Νίκο Κόβατς): 1. Στίπε Πλετίκοσα, 11. Ντάριο Σρνα, 3. Ντάνιελ Πράνιτς (74΄ 9. Νίκιτσα Γέλαβιτς) , 5. Βέντραν Τσόρλουκα, 6. Ντέγιαν Λόβρεν, 2. Σίμε Βρσάλκο (58΄ 20. Ματέο Κόβατσιτς), 18. Ίβιτσα Όλιτς (69΄ 16. Αντε Ρέμπιτς), 7. Ιβάν Ράκιτιτς, 10. Λούκα Μόντριτς, 4. Ιβάν Πέρισιτς, 17. Μάριο Μάντζουκιτς.

ΜΕΞΙΚΟ (Μιγκέλ Ερέρα): 13. Γκιγιέρμο Οτσόα, 7. Μιγκέλ Λάιουν, 2. Φρανσίσκο Ροντρίγκες, 4. Ράφαελ Μάρκες, 15. Εκτορ Μορένο, 22. Πάουλ Αγκιλάρ, 6. Εκτορ Ερέρα, 18. Αντρες Γκουαρδάδο (84΄ Μάρκο Φαμπιάν), 23. Χοσέ Χουάν Βάσκες, 10. Τζιοβάνι Ντος Σάντος (62΄ 14. Χαβιέρ Ερνάντες), 19. Ορίμπε Περάλτα (79΄ 21. Κάρλος Πένια).

Βαθμολογία Ν Ι Η Τερμ. Β.
Βραζιλία 2 1 0 7-2 7
Μεξικό 2 1 0 4-1 7
———————————
Κροατία 1 0 2 6-6 3
Καμερούν 0 0 3 1-9 0

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.