Πανικός στα… ψάρια

Οι ερασιτέχνες ψαράδες δεν θα χρειαστεί να περάσουν φέτος από το λιμεναρχείο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ ) Με στόχο τη μείωση του φόρτου εργασίας στο Λιμενικό αλλά και την προώθηση του λεγόμενου αλιευτικού τουρισμού, το υπουργείο Ναυτιλίας κατάργησε την ερασιτεχνική άδεια αλιείας για μεμονωμένους ψαράδες ή σκάφη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι καταργούνται οι περιορισμοί για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας,

περίπου 85.000 άνθρωποι ετησίως έπρεπε να περάσουν από τα λιμεναρχεία για να πληρώσουν παράβολο και να ανανεώσουν την ερασιτεχνική άδεια αλιείας. Σε περίπτωση μάλιστα που ταξίδευαν σε διαφορετική περιοχή έπρεπε να επαναλάβουν τη διαδικασία από την αρχή.

Όπως είχε εκτιμήσει το υπουργείο πριν από την ψήφιση και δημοσίευση του νόμου, με τίτλο «Τουριστικά Πλοία και άλλες διατάξεις», με την κατάργηση των ερασιτεχνικών αδειών περίπου 850 λιμενικοί θα αποδεσμευθούν από τα λιμεναρχεία προκειμένου να απασχοληθούν σε ελεγκτικούς μηχανισμούς και σε άλλες μάχιμες υπηρεσίες.

Το υπουργείο τόνιζε πάντως ότι η κατάργηση της άδειας σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται εξαίρεση από την εφαρμογή των υπόλοιπων προβλέψεων της νομοθεσίας σχετικά με την ερασιτεχνική αλιεία, όπως ενδεικτικά: ώρες της ημέρας, εποχές του έτους και περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η αλιεία, επιτρεπόμενα εργαλεία, είδη και ποσότητες αλιευμάτων, απαγόρευση πώλησης και γενικά εμπορίας των αλιευμάτων».

Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο του υπουργείου, απαγορεύεται μεταξύ άλλων η ερασιτεχνική αλιεία
αλιεία οστράκων, σπόγγων και κοραλλιών, καθώς και η αλιεία ψαριών με συρόμενα ή κυκλωτικά δίχτυα, γρι-γρι, δράγες, απλαδιά διχτυών, μανωμένων διχτυών και συνδυασμό διχτυών βυθού.

Κάθε ερασιτέχνης ψαράς επιτρέπεται να αλιεύει συνολικά μέχρι πέντε κιλά ψάρια ή κεφαλόποδα ανά 24ωρο, ενώ αν χρησιμοποιεί παραγάδια οποία επιτρέπεται να ψαρεύει μέχρι δέκα κιλά.

Ακόμα, απαγορεύεται η πώληση και γενικά το εμπόριο ψαριών που έχουν πιαστεί από ερασιτέχνες.

Όσον αφορά το ψαροτούφεκο, η αλιεία απαγορεύεται σε απόσταση 200 μέτρων από λουόμενους ή σκάφη. Απαγορεύονται επίσης οι μπουκάλες, οι υποβρύχιοι φακοί στη διάρκεια της νύχτας και η αλίευση ψαριών βάρους μικρότερου από 150 γραμμάρια.

αμπε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.