DIFASSΤο πρόγραμμα Difass διευκολύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις με την ανταλλαγή καινοτόμων υποστηρικτικών μέτρων. Εστιάζει στην ανάπτυξη και εφαρμογή μη κλασσικών χρηματοδοτικών οικονομικών εργαλείων.

Οι εταίροι του προγράμματος μοιράζονται τις καλές πρακτικές που προέρχονται από διάφορες ευρωπαϊκές περιφέρειες. Αυτές αποτελούνται από καινοτόμα υποστηρικτικά μέτρα που εφαρμόζονται ή χρηματοδοτούνται από (ημί-) κρατικούς φορείς.

Στα τελευταία 3 χρόνια το πρόγραμμα Difass οργάνωσε 8 εργαστήρια καλών πρακτικών σε χώρες της Ευρώπης. Το πιο πρόσφατο υλοποιήθηκε στην πόλη Borlänge της Σουηδίας.  Φιλοξενήθηκε από τον εταίρο Teknikdalen από τις 2 έως τις 4 Ιουνίου, όπου 5 νέες και επιτυχημένες περιφερειακές πρωτοβουλίες κοινοποιήθηκαν στους εταίρους του προγράμματος.

Ο StureEricsson, Διευθύνων Σύμβουλος της Teknikdalen και ο δήμαρχος του Borlängeκος Jan Bohman καλωσόρισαν τη διεθνή ομάδα στην πόλη. Εκ μέρους της επιστημονικής ομάδας του Difass, o Maciek Woźniak επανεξέτασε τις καλές πρακτικές crowd funding της τελευταίας συνάντησης στη Μπρατισλάβα, Crowdabout now.com από την Ολλανδία και Crowdcube.com από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο  Συμεών Καραφόλας από το ΤΕΙ Δυτ.Μακεδονίας έκανε πλήρη εισαγωγή σχετικά με το Ταμείο Jeremie, τις Χρηματοδοτήσεις Μezzanine (τύπος ενδιάμεσης χρηματοδότησης), τα Ίδια Κεφάλαια & τα Κεφάλαια Επιχειρηματικής Συμμετοχής, ενώ επίσης έκανε και μία ειδική αναφορά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα JEREMIE, που ήταν και το κεντρικό θέμα της Σουηδικής ημερίδας.

Η Federica Rosi από τη Finlombarda έδωσε ένα παράδειγμα της εφαρμογής του προγράμματος JEREMIE στην Ιταλία και η Antonella Pisano ενημέρωσε για την πρωτοβουλία FIN-EN.eu η οποία έχει αντίστοιχους στόχους με το Difass. O OlleStenberg από τη Σουηδική θερμοκοιτίδα και την Εταιρία Τεχνολογικών Πάρκων εξήγησε πώς διευκολύνεται η ανταλλαγή γνώσης μεταξύ επενδυτικών κεφαλαίων στη Σουηδία. Ο Francesco Fionda έδειξε πώς το περιφερειακό εργαλείο ενδιάμεσης χρηματοδότησης ενδυνάμωσε τη συμμετοχική θέση των ΜΜΕ στην Aosta Valley της Ιταλίας.

Toαπόγευμα της πρώτης μέρας ο Audrius Zabotka της INVEGA έδειξε πως η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία ένωσαν τιsδυνάμεις τους στο Βαλτικό Ταμείο Καινοτομίας, δημιουργώντας πολλές ευκαιρίες συν-επένδυσης. Ο Viktor Toth έκλεισε τις παρουσιάσεις δείχνοντας πώς ένα πρόγραμμα κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου στην Ουγγαρία μεταφέρει πόρους σε κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου, λειτουργώντας ως Ταμείο χρηματοδοτήσεων.

Οι συμμετέχοντες ψήφισαν την Σουηδική Καλή Πρακτική που παρουσίασε ο Olle Stenberg ως την καλύτερη. Προτίμησαν την πρωτοβουλία αυτή για την πρόταση διαχείρισης των κεφαλαίων αρχικής ώθησης και τον οδηγό καλών πρακτικών που υλοποιήθηκε σχετικά με το πώς μπορεί να συσταθεί ένα επενδυτικό ταμείο.

Τη δεύτερη μέρα του προγράμματος Difass η ομάδα των εταίρων έκανε τη επίσκεψη της στο Boom Town Music & Business Park. Στη συνέχεια ο Kaj Podgórski τους ξενάγησε στον εντυπωσιακό χώρο που λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα για συγκροτήματα και μουσικούς. Εκεί μπορούν να εξασκηθούν, να ηχογραφήσουν και να εκπαιδευτούν από κορυφαίους επαγγελματίες σε όλα τα θέματα της μουσικής βιομηχανίας, από τη δημιουργία μουσικής έως και το management.

Το DIFASS διαθέτει ένα διαδραστικό ιστότοπο www.difass.eu με βίντεο όλων των καλών πρακτικών από τις ημερίδες και νέα από το Twitter.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το INTERREGIVC. Ο κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των περιφερειακών πολιτικών και εργαλείων. Το INTERREGIVC παρέχει χρηματοδότηση για τη διαπεριφερειακή συνεργασία στην Ευρώπη. Εφαρμόζεται στο πλαίσιο του στόχου της εδαφικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και χρηματοδοτείται μέσω του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης (ERDF).

_________________________________________________________________________________

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Difass μπορείτε να επικοινωνήσετε με:

  • τον επικεφαλή εταίρο του τμήματος επικοινωνίας κο Frank Hiddink της Επιχειρηματικής Αναπτυξιακής Friesland (NL) στο τηλ. 0031 58 845 8045 ή με e-mail f.hiddink@bdfriesland.nl
  • τον διαχειριστή του προγράμματος Difass κο  Robert Nemeth της Pannon Business Network (HU) στο τηλ. 0036 94 505 003 ή με e-mailnemeth@pbn.hu  ή επισκεφτείτε τον ιστότοπο μας  www.difass.eu.
  • τους υπευθύνους του DIFASS στη Δυτική Μακεδονία, κ. Θεόδωρο Θεοδωρόπουλο από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο e-mail: theodoropoulos@hotmail.com, κ. Σιμεών Καραφόλα από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στο e-mail: skarafolas@yahoo.gr και τον κ. Τάσο Σιδηρόπουλο από την ΑΝΚΟ στο e-mail: tsidiropoulos@anko.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.