bullies_kids«Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί μια απαράδεκτη παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών. Δημιουργεί άγχος και πόνο στα παιδιά – θύματα που μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική τους υγεία όπως και στην ψυχολογική και κοινωνική τους ανάπτυξη» σημείωσε ο δήλωσε ο κ. Π. Καρβούνης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, μιλώντας στο πλαίσιο του πρώτου επιστημονικού συνεδρίου του Ευρωπαϊκού δικτύου κατά του φαινομένου που διοργανώνεται στη χώρα μας σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Το 2013 η εθνική γραμμή SOS 1056 δέχθηκε 500 κλήσεις και 31 ηλεκτρονικά μηνύματα για θέματα σχολικού εκφοβισμού. Παράλληλα οι άνθρωποι του «Χαμόγελου» πραγματοποίησαν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 10.720 παιδιά στο πλαίσιο 378 επισκέψεων σε όλη την Ελλάδα με το κινητό εργαστήριο ενημέρωσης εκπαίδευσης και τεχνολογίας «Οδυσσέας».

Ο σχολικός εκφοβισμός όλων των μορφών αποτελεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα ιδιαίτερο φαινόμενο το οποίο απαιτεί εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Ειδικά όταν σήμερα, με την ραγδαία είσοδο μαθητών όλων των ηλικιών στο χώρο του Διαδικτύου, ο εκφοβισμός μπορεί πλέον να συνεχίζεται και εκτός σχολείου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των σοβαρών αρνητικών επιπτώσεων του φαινομένου είναι η υπόθεση του 11χρονου Άλεξ Μεσχισβίλι τον Φεβρουάριο του 2006. Μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει την ελληνική κοινή γνώμη καθώς αρχικά είχε χαρακτηρισθεί ως εξαφάνιση. Κατά την διάρκεια των ερευνών τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι το παιδί έπεσε θύμα εκφοβισμού από συμμαθητές του.

Η σορός του 11χρονου δεν βρέθηκε ποτέ, οι συμμαθητές – δράστες ομολόγησαν την δολοφονία του. «Η υπόθεση αυτή αποτέλεσε την αρχή για να συνειδητοποιήσουμε όλοι την πραγματική διάσταση του φαινομένου» σχολίασε ο πρόεδρος του Οργανισμού  «Το Χαμόγελο του παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος.

«Το θέμα του bullying ενάντια σε παιδιά και εφήβους είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Όμως με την σωστή ενημέρωση και έρευνα είναι εφικτό να περιορισθεί» τόνισε ο κ. Dan Olweus, καθηγητής ψυχολογίας και επίτιμος πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου.

Ερευνα σε έξι ευρωπαϊκές χώρες

Με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου, έξι μη κυβερνητικές οργανώσεις από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, με συντονιστή το «Χαμόγελο του Παιδιού» προχώρησαν στη δημιουργία της ευρωπαϊκής εκστρατείας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού με το σύνθημα: «Κάνε τη διαφορά. Μίλα τώρα».

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε  το 2012 σε 16.227 μαθητές από τις έξι χώρες, ένας στους τρεις μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δήλωσε πως έχει  πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού, ενώ ένας στους δύο μαθητές υπήρξε μάρτυρας τέτοιων περιστατικών.

Επειδή όμως δεν αρκεί μόνο η καταγραφή και παρουσίαση του φαινομένου το «Χαμόγελο» μαζί με 17 εταίρους από 12 ευρωπαϊκά κράτη προχώρησαν στην σύσταση του Ευρωπαϊκού δικτύου κατά του εκφοβισμού, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Daphne III.

Σκοπός του δικτύου είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων εργαλείων και πρακτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς επίσης η  ενημέρωση και η κινητοποίηση των πολιτών εναντίον του φαινομένου και η ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής για την αντιμετώπισή του. «Το αναφέρουμε συνέχεια: πρέπει να υπάρξει μια Ευρωπαϊκή ημέρα κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού. Μια ημέρα απολογισμού και ενημέρωσης» σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Χρήσιμες πληροφορίες

Το «Χαμόγελο» εκτός από την ψυχολογική και κοινωνική στήριξη που παρέχει σε γονείς, παιδιά και μαθητές, δίνει βήμα στους νέους μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας yousmile.gr. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ενημερωθούν περαιτέρω μέσω στην ιστοσελίδα της καμπάνιας (www.antibullying.eu), όπου θα βρουν χρήσιμες πληροφορίες στην ψηφιακή βιβλιοθήκη, αλλά και το συνολικό κείμενο της έρευνας που διενεργήθηκε στις έξι ευρωπαϊκές χώρες το 2012.

Κωνσταντάτου Ελένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.