Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά- Το καλοκαίρι έφτασε! Μαζί του κατέφθασαν στην αγορά και τα φρούτα του καλοκαιριού. Πάμε λοιπόν σήμερα να γνωρίσουμε τη διατροφική αξία τους!

FROUTA KALOKAIRIOYΚαρπούζι

Αναμφισβήτητα το καρπούζι είναι ο βασιλιάς του καλοκαιριού. Το 90% του βάρους του αποτελείται από νερό, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα δροσιστικό κι ευχάριστο στην κατανάλωση. Παρέχει περίπου 85 θερμίδες ανά φέτα (280γρ) και γι’ αυτό μπορεί να είναι ένα ελαφρύ σνακ. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, B1, B6, κάλιο και μαγνήσιο, ενώ περιέχει και λυκοπένιο που είναι μια αντιοξειδωτική ουσία με αντικαρκινικές ιδιότητες.

Πεπόνι

«Παρεά» με το καρπούζι έρχεται το πεπόνι! Το φρούτο αυτό είναι χαμηλό σε θερμίδες, αφού μία μεγάλη φέτα (100γρ) μας δίνει περίπου 35 θερμίδες. Επίσης, περιέχει βιταμίνη C και μικρή ποσότητα φυτικών ινών.

Φράουλες

Οι φράουλες είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα μικρών και μεγάλων και όχι άδικα! Ένα φλιτζάνι ολόκληρες φράουλες (145 γρ) μας δίνουν μόνο 46 θερμίδες, ενώ αποτελούν και πλούσια πηγή βιταμίνης C (περισσότερη από 1 μικρό πορτοκάλι) και φυτικών ινών.

Κεράσια

Ένα φλιτζάνι κεράσια (140γρ) αποδίδουν 90 θερμίδες, γι’ αυτό και θα πρέπει να προσέχουμε την υπερκατανάλωσή τους καθώς εύκολα ξεφεύγουμε. Είναι όμως πλούσια σε φυτικές ίνες και μέτριας περιεκτικότητας σε κάλιο.

Ροδάκινο

Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα. Ένα μετρίου μεγέθους ροδάκινο (150γρ) δίνει περίπου 60 θερμίδες, βιταμίνη C, ιχνοστοιχεία. Επίσης περιέχει και μέτρια ποσότητα φυτικών ινών όταν καταναλώνεται με φλούδα, γι’ αυτό και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Βερίκοκο

Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, κάλιο και ασβέστιο. Είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε θερμίδες μιας και 1 βερίκοκο (35γρ) αποδίδει μόνο 17 θερμίδες. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Σταφύλια

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε απλά σάκχαρα κι ένα φλιτζάνι (150γρ) μας δίνει 100 θερμίδες, γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή τους. Είναι μέτριας περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, ενώ είναι η φλούδα τους είναι πλούσια σε ρεσβερατρόλη που έχει αντιοξειδωτική δράση.

Τώρα το καλοκαίρι λοιπόν είναι ευκαιρία να αυξήσετε την ημερήσια κατανάλωση φρούτων καθώς υπάρχει ποικιλία επιλογών για όλα τα γούστα!

mothersblog

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.