Την ερχόμενη Τετάρτη η εισαγγελική πρόταση
papageorgopoylosΜε την απολογία του πέμπτου και τελευταίου κατηγορούμενου, του επί σειρά ετών διευθυντή της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης, ολοκληρώθηκε η αποδεικτική διαδικασία στην πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης από τον κεντρικό δήμο, που διεξάγεται, σε δεύτερο βαθμό, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η διαδικασία θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη, 11 Ιουνίου, με την αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας.

Η σημερινή απολογία του Θωμά Γκόλα, που πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών, αλλά αφέθηκε ελεύθερος ενόψει της επαναληπτικής δίκης, «επισκιάστηκε» από τις διευκρινίσεις που ζήτησε το δικαστήριο από τον βασικό υπεξαιρέτη -πρώην ταμία του δήμου- Παναγιώτη Σαξώνη. Συγκεκριμένα, ο τελευταίος ρωτήθηκε επανειλημμένα για τους δύο συγκατηγορουμένους του, πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας και κατά πόσο αυτοί γνώριζαν για την υπεξαίρεση. «Δεν το βάζω το χέρι μου στη φωτιά» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν συναντήθηκε ποτέ με τους διευθυντές για την υπεξαίρεση, επισημαίνοντας -πάντως- ότι ποτέ δεν τον έλεγξαν και για αυτό «δεν μπορώ να ξέρω τι οφέλη μπορεί να είχαν».

Στη συνέχεια, «στοχοποίησε» για άλλη μία φορά τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, υποδεικνύοντας τον ως «εμπνευστή» της υπεξαίρεσης. «Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι ο Λεμούσιας μού είπε ότι όσοι πρέπει να ξέρουν θα ξέρουν και ότι από αυτήν την πόρτα ‘περνούν’ τα χρήματα και καταλήγουν στο γραφείο του δημάρχου, που δεν θέλει όμως να ξέρει από πού προέρχονται». «Κανέναν άλλο -συνέχισε- δεν θα πάρω στο λαιμό μου».
Τα λεγόμενα του πρώην ταμία προκάλεσαν το ξέσπασμα του Μιχ. Λεμούσια. «Δεν γίνεται να ακούγονται αυτά τα πράγματα σ’ αυτήν την ιερή αίθουσα. Κάθε φορά που καταρρίπτονται τα επιχειρήματα του Σαξώνη, εκείνος εμφανίζεται με νέα σενάρια. Πόσο να αντέξω; Η γυναίκα μου, η οικογένεια μου; Ας μας φέρει ένα αποδεικτικό στοιχείο. Σκοτώστε με εσείς (σ.σ. απευθυνόμενος προς τους δικαστές), όχι όμως αυτός».

Νωρίτερα, ο Θωμ. Γκόλας, που θήτευσε στην ταμειακή υπηρεσία του δήμου από το 1998 έως το 2007 -χρονιά κατά την οποία τον διαδέχθηκε στο πόστο ο συγκατηγορούμενός του Γιωργ. Γκαϊδατζής- κατηγόρησε τον άλλοτε συνάδελφό του Παν. Σαξώνη ότι τον κατέστησε με τα ψέματά του κατηγορούμενο. «Είπε χίλια ψέματα για μένα. Του το λέω κατάμουτρα» σημείωσε, ενώ, αναφερόμενος στον πρώην ταμία είπε ότι γνώρισε έναν ‘άγιο’-άνθρωπο, υπόδειγμα υπαλλήλου, που ποτέ δεν προκαλούσε και ντρεπόταν όταν σου μιλούσε». «Σου έδινε στοιχεία σε πέντε λεπτά όταν οι άλλοι θέλανε πέντε μέρες» ανέφερε χαρακτηριστικά για τις υπαλληλικές του ικανότητες.

Ο κατηγορούμενος καταλόγισε στον εαυτό του ευθύνες από αμέλεια, αλλά σε καμία περίπτωση -ξεκαθάρισε- δεν ενήργησε με δόλο. «Δεν με πλησίασε κανείς για να κάνω τα ‘στραβά μάτια’, ούτε είπε κανείς ότι έδωσα εντολή να μην γίνονται έλεγχοι» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι εμπιστεύτηκε τους υφισταμένους του, όπως επίσης τον Παν. Σαξώνη.
Εξάλλου, ο Θωμ. Γκόλας, που είναι κατηγορούμενος και για την υπόθεση της «Παγίας» -το άλλο οικονομικό σκάνδαλο που βαρύνει τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου- τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα χρήματα και τα υλικά αγαθά, ενώ ανέφερε στους δικαστές ότι εφόσον αθωωθεί θα πάρει τους φίλους του και θα πάει στο χωριό του «να το γιορτάσουμε με τα νταούλια».

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.