Κολοσσιαίων διαστάσεων η ανθρωπιστική καταστροφή με τους παράνομους μετανάστες στην Ευρώπη, χιλιάδες πνίγονται στη θάλασσα. Ανοικτός ο ΟΗΕ σε κέντρα κράτησης σε Αφρική και Μέση Ανατολή.

METANASTESΚολοσσιαίων διαστάσεων η ανθρωπιστική καταστροφή με τους παράνομους μετανάστες στην Ευρώπη, χιλιάδες πνίγονται στη θάλασσα. Ανοικτός ο ΟΗΕ σε κέντρα κράτησης σε Αφρική και Μέση Ανατολή.

Αντιμέτωπη με μια κολοσσιαίων διαστάσεων ανθρωπιστική καταστροφή βρίσκεται η Ευρώπη καθώς χιλιάδες μετανάστες πεθαίνουν στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Γηραιά Ηπειρο με κάθε κόστος.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του ΟΗΕ που κάνει λόγο για ανεπάρκεια των Βρυξελλών ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν κέντρα παράνομων μεταναστών στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι έτοιμοι να κάνουν το μεγάλο, επικίνδυνο ταξίδι με σαπιοκάραβα και βάρκες για να περάσουν από τις ακτές της βόρειας Αφρικής στην Ελλάδα και την Ιταλία καθώς έχει αρχίσει η περίοδος των παράνομων μετακινήσεων.

Ο διευθυντής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Βίνσεντ Κοσετέλ λέει στον Guardian: «Δεν είμαστε εντελώς αντίθετοι με το να γίνεται η διαδικασία ελέγχου των παράνομων μεταναστών εκτός Ευρώπης εάν υπήρχε η διασφάλιση μιας δίκαιης δικαδικασίας».

Η Ελλάδα, όπως γράφει ο Guardian, πιέζει για την δημιουργία κέντρων κράτησης στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή ενώ ζητά διεθνή θαλάσσια δύναμη περιπολίας στη Μεσόγειο

Οι προασπιστές των δικαιωμάτων των προσφύγων απορρίπτουν την ιδέα κέντρων κράτησης μεταναστών εκτός Ευρώπης φοβούμενοι ότι οι πρόσφυγες θα είναι στο έλεος χωρών που παραβιάζουν μαζικά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ελλάδα, όπως γράφει ο Guardian, πιέζει για την δημιουργία κέντρων κράτησης στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή ενώ ζητά διεθνή θαλάσσια δύναμη περιπολίας στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα θα καταθέσει τις προτάσεις της στη σύνοδο της Ε.Ε. τον επόμενο μήνα.

Η Ιταλία η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. τον Ιούλιο θα προωθήσει το μεταναστευτικό στην κορυφή της ατζέντας. Από τις αρχές του έτους πάνω από 42 χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να φτάσουν στις ιταλικές ακτές. Η Λαμπεντούζα έχει γίνει ένα απέραντο νεκροταφείο.

Στην Ελλάδα, ο 10,5 χιλιομέτρων φράκτης στον Εβρο, οδήγησε τους παράνομους μετανάστες και πάλι στο Αιγαίο αναφέρει ο ΟΗΕ. Ο επόμενος φράκτης που σχεδιάζεται να υψωθεί στα σύνορα Τουρκίας και Βουλγαρίας θα επιτείνει το πρόβλημα και θα οδηγήσει περισσότερους παράνομους μετανάστες στη θάλασσα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, τουλάχιστον το 1/3 των παράνομων μεταναστών που κατευθύνονται προς τις ελληνικές ακτές έπρεπε να διασωθούν.

 thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.