Ούτε ο ένας στους 10 δεν θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί την τελευταία ημέρα της προθεσμίας καθώς το Taxis δεν αντέχει. Ποια σενάρια εξετάζονται. Γιατί αρνούνται την επίσημη παράταση.

e9Μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που προχώρησαν μέσα στο 2013 σε μεταβολή της ακίνητης περιουσίας τους ή σε τακτοποίηση ημιυπαίθριου.

Οσο το υπουργείο Οικονομικών θα εμμένει στη στάση του να μην ανακοινώνει παράταση, τόσο θα φουντώνει η αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων οι οποίοι δεν έχουν υποβάλλει το Ε9. Από το στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να καταστήσει υποχρεωτική την αναγραφή και των «τακτοποιημένων» χώρων στο Ε9, ο αριθμός των υπόχρεων εκτοξεύτηκε.

Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανεβάζει τον αναμενόμενο αριθμό των δηλώσεων σε πάνω από ένα εκατομμύριο. Η εκτίμηση αυτή είναι αρκετά μετριοπαθής καθώς στους εκατοντάδες χιλιάδες που προχώρησαν σε αλλαγή στην ακίνητη περιουσία τους (αγορά, πώληση, γονική παροχή κληρονομιά) θα πρέπει να προστεθούν και αυτοί που προχώρησαν σε τακτοποίηση αυθαιρέτων χώρων ανεξαρτήτως νόμου. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι οι σύζυγοι κάνουν πλέον ξεχωριστές δηλώσεις και ότι η συνιδιοκτησία είναι εξαιρετικά διαδεδομένη στην Ελλάδα, τότε ο αριθμός των δηλώσεων ενδέχεται να ξεπερνά κατά πολύ το ένα εκατομμύριο.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΤheTOC.gr μέχρι χθες το βράδυ, και ενώ το Taxis παρουσίαζε πολύ μεγάλα προβλήματα λόγω φόρτου, είχαν υποβληθεί λιγότερες από 300.000 δηλώσεις. Εγείρεται λοιπόν το ερώτημα; Θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στη μαζικότερη επιβολή προστίμου που έχει γίνει ποτέ; Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αποκλείει το ενδεχόμενο να μπορέσουν όλοι να στείλουν τις δηλώσεις τους εντός της ημέρας. Και αυτό διότι, όπως επισημαίνει, οι αντοχές του Taxis δοκιμάζονται αν υποβληθούν περισσότερες από 60-70.000 δηλώσεις σε μια ημέρα, ειδικά αν αυτές οι δηλώσεις αφορούν στο Ε9 που είναι και εξαιρετικά απαιτητικό σας πρόγραμμα.

Από χθες το απόγευμα, και με τον γενικό γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη να επιμένει ότι δεν θα υπάρξει παράταση, έχουν κυκλοφορήσει διάφορα σενάρια. Το κυριότερο προβλέπει ότι το σύστημα θα παραμείνει ανοικτό και μετά τα μεσάνυχτα (σ.σ αυτό θεωρείται πλέον δεδομένο όπως προκύπτει και από τηλεφωνική επικοινωνία του TheTOC.gr με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών).

Το υπουργείο θα ανασύρει όποια στοιχεία έχει για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στην προγραμματισμένη ημερομηνία (πιθανότατα στις 18 Ιουνίου) και μετά, μόλις εκδοθούν τα εκκαθαριστικά, θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενος να προχωρήσουν –μέσα στο καλοκαίρι- σε διορθώσεις επί του εκκαθαριστικού χωρίς πρόστιμο. Είναι προφανές ότι αυτή η λύση θα προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία καθώς άλλα θα λένε τα εκκαθαριστικά και άλλα θα υπάρχουν στην πραγματικότητα.

Γιατί εμμένει το υπουργείο Οικονομικών στην απόφαση να μην δώσει παράταση παρά το γεγονός ότι αντιλαμβάνεται το μάταιο του πράγματος; Η απάντηση λέγεται ΕΝΦΙΑ. Από τον καινούργιο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, η κυβέρνηση περιμένει έσοδα πάνω από 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι υπολογισμοί θα βασιστούν στα στοιχεία του Ε9 που θα υποβληθούν και φέτος. Βάσει προγραμματισμού, το Ε9 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σήμερα ώστε στις 20 Ιουνίου να έχουν εκδοθεί και αναρτηθεί τα εκκαθαριστικά του φόρου ο οποίος θα πρέπει να βεβαιωθεί έως τέλος Ιουνίου ώστε να αρχίσει να εξοφλείται σε έξι μηνιαίες δόσεις: από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Το αν θα υπάρξει αλλαγή στάσης του υπουργείου Οικονομικών λόγω και των εντονότατων αντιδράσεων που έχουν προκληθεί, θα φανεί εντός των επόμενων ωρών.

Υπόχρεοι υποβολής του Ε9 είναι:

  • Όσοι είχαν μεταβολές στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση το 2013, οι οποίες υπάρχουν και την 1η Ιανουαρίου του 2014 (αγορά, πώληση, δωρεά, γονική παροχή, κληρονομιά)
  • Όσοι έχουν ακίνητα που απαλλάσσονται ή έχουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ π.χ. χώροι αποθήκευσης αγροτικών προϊόντων
  • Όσοι έχουν τακτοποιήσει ή νομιμοποιήσει αυθαίρετους ή ημιυπαιθρίους χώρους αλλά μόνο αν δεν έχουν αναγραφεί σε προηγούμενα Ε9
  • Οι ιδιοκτήτες πολυκατοικίας με κοινόχρηστη πισίνα ή κλειστούς (υπόγειους κυρίως) κοινόχρηστους χώρους αποθηκών ή θέσεων στάθμευσης (μόνο για παρακολουθήματα)
  • Όσοι έχουν κενά ημιτελή ακίνητα, προκειμένου να επιβαρυνθούν με μειωμένο ΕΝΦΙΑ.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι ιδιοκτήτες στα πεδία που μπορούν να λειτουργήσουν ως “παγίδα”. Σε περίπτωση δήλωσης αυθαίρετων κτισμάτων ή κτισμάτων χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, αναγράφεται η μικτή επιφάνεια αυτών (κλιμακοστάσια, πλατύσκαλα κ.λπ.). Το έτος κατασκευής του ακινήτου αναγράφεται όπως προκύπτει από την έκδοση της οικοδομικής άδειας ή από την τελευταία αναθεώρησή της. Αποθήκες, θέσεις στάθμευσης που αποτελούν παρακολούθημα αναγράφονται στην ίδια γραμμή ως βοηθητικοί χώροι, ενώ αν δεν προκύπτει η επιφάνεια της θέσης στάθμευσης θεωρείται ότι είναι 20 τ.μ.

Επίσης στεγασμένες κοινόχρηστες θέσεις στάθμευσης και αποθήκες δηλώνονται από τον κάθε συνιδιοκτήτη σύμφωνα με το ποσοστό του. Δεν αναγράφονται στοιχεία κτίσματος όταν υπάρχει παντελής έλλειψη στέγης. Αν υπάρχει μερική έλλειψη στέγης ή άλλες ουσιώδεις βλάβες του κτίσματος, αναγράφεται ως ημιτελές. Το δικαίωμα υψούν, που έχει δημιουργηθεί ως αυτοτελής ιδιοκτησία με συμβολαιογραφικό έγγραφο, αναγράφεται ως οικόπεδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.