Από το δοκίμιο «Σύγχρονος Ανθρωπος» του Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Η εκπομπή των θεμάτων έγινε κανονικά στις 9 το πρωί, ενώ οι 105 χιλιάδες μαθητές που διεκδικούν μία από τις περίπου 72 χιλιάδες θέσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, κλήθηκαν να αναπτύξουν τις σκέψεις τους, γύρω από ένα δοκίμιο του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου, που αναφέρεται στον Ανθρωπισμό.

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα αρχίσουν στις 21 Ιουνίου, ενώ οι εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΤΕΦΑΑ θα πραγματοποιηθούν, από τις 23 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου.

Στα μέσα Ιουνίου, εξάλλου, οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν στα σχολεία τους όπου υπέβαλαν την αίτηση – δήλωση του Φεβρουαρίου για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας, τον οποίο θα χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου.

Σημειώνεται ότι, για πρώτη φορά φέτος στις προαγωγικές εξετάσεις της Α’ Λυκείου, το 50% των ερωτήσεων θα αντληθεί από τη νεοσύστατη Τράπεζα Θεμάτων.

Οι τελευταίες οδηγίες του υπουργείου Παιδείας προς τους υποψήφιους:

– Να γνωρίζουν ακριβώς το εξεταστικό κέντρο στο οποίο εξετάζονται και να γνωρίζουν την ακριβή διεύθυνση, ώστε να είναι έγκαιρα παρόντες, για να μην χάσουν την εξέτασή τους.

– Να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους το δελτίο εξεταζομένου που έχουν πάρει από το Λύκειό τους.

– Κατά την ώρα εξέτασης να ακολουθούν τις οδηγίες των εκπαιδευτικών, για να μην διαταράσσεται η εξεταστική διαδικασία.

Το θέμα που δόθηκε σήμερα πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων είναι:

«Τα φαινόμενα που αποδεικνύουν το έλλειμμα της ανθρωπιάς»
«Δραστηριότητες ατομικές και συλλογικές που αποσκοπούν στον περιορισμό του ελλείμματος ανθρωπιάς».
Από το δοκίμιο «Σύγχρονος Ανθρωπος» του Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου

Η εκτίμηση των καθηγητών του ΟΡΟΣΗΜΟ- για το Βήμα

Η εκτίμηση των καθηγητών του ΟΡΟΣΗΜΟ για τα θέματα των πανελλαδικών στην νεοελληνική γλώσσα είναι:

Περίληψη: Το κείμενο είναι αρκετά μεγάλο.

Ανάπτυξη παραγράφου: Βατή

Ασκήσεις: Βατές, χωρίς αιφνιδιασμούς στις εκφωνήσεις.

Έκθεση: Το θέμα της έκθεσης εν πολλοίς είναι αναμενόμενο και συνδέεται με την καθημερινότητα των μαθητών και τον γενικότερο προβληματισμό. Επομένως, η πλειοψηφία των μαθητών θα ανταποκριθεί επαρκώς.

Δεν αναμένονται σημαντικές διακυμάνσεις  στις επιδόσεις των μαθητών στο ίδιο μάθημα σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Το θέμα που δόθηκε σήμερα πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων 

Οι απαντήσεις του θέματος εδώ  (Αρχείο pdf)

 

Στατιστικά στοιχεία σύγκρισης βαθμολογιών πανελλαδικών Εξετάσεων στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας 2010-2013

15-20

10-14,9

0-9,9

2010

25,95 %

49,92 %

24,09 %

2011

22,12 %

57,40 %

20,44 %

2012

25,48 %

51,66 %

22,82 %

2013

29,45 %

57,54 %

12,98 %

 

 

 

 

Ο πίνακας δείχνει τις διακυμάνσεις των βαθμολογιών των υποψηφίων στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στα προηγούμενα έτη.

 

 

Για τα βασικά μαθήματα των Γενικών Λυκείων οι εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 12 Ιουνίου με Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Το Σάββατο 21 Ιουνίου θα αρχίσουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων.

Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από τις 23 Ιουνίου έως και τις 4 Ιουλίου.

Οι επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις των Γενικών Λυκείων θα αρχίσουν την Πέμπτη 19 Ιουνίου.

Οι Απολυτήριες Εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ’ τάξη των ημερήσιων και τη Δ’ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα αρχίσουν την Παρασκευή 13 Ιουνίου για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Σημειώνεται ότι οι Απολυτήριες και Πτυχιακές Εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α’ και Β’) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα αρχίσουν στις 20 Ιουνίου.

Στα μέσα Ιουνίου όλοι οι υποψήφιοι (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ) θα πρέπει να πάνε στο λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του Μηχανογραφικού τους Δελτίου.

Οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) θα μπορούν να αποκτούν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε όποιο λύκειο τους εξυπηρετεί.

Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), έχουν πιστοποιηθεί ήδη από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους. Οι υποψήφιοι αυτοί εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα αποκτήσουν ενδοσχολικό απολυτήριο (εκτός αν είναι ήδη απόφοιτοι) και θα υποβάλουν ειδικό Μηχανογραφικό Δελτίο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ειδικό ενδιαφέρον θα έχουν φέτος οι εξετάσεις της Α’ Λυκείου, καθώς θα είναι μεν ενδοσχολικές αλλά το 50% των ερωτήσεων θα αντληθεί από τη νεοσύστατη Τράπεζα Θεμάτων. Για πρώτη φορά ο βαθμός της τάξης θα συνυπολογιστεί, σε μικρό ποσοστό, για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το πλήρες πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων 2014

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.