ΝΥΧΙΑΟταν οι περισσότεροι από εμάς κοιτάμε τα χέρια μας, παρατηρούμε ότι πρέπει να τα λιμάρουμε ή να τα καθαρίσουμε. Αν όμως ρωτήσουμε έναν δερματολόγο, μπορεί να διαβάσει στα νύχια μας πολύ περισσότερα πράγματα, από κακή διατροφή και άγχος μέχρι προβλήματα στα νεφρά.

Υπάρχουν περίπου 30 διαφορετικά σημάδια των νυχιών που σχετίζονται με ιατρικά θέματα, αν και πολλά μπορεί να αποτελούν ένδειξη για περισσότερα προβλήματα, σύμφωνα με την Δρ. Αμι Ντέρικ, καθηγήτρια κλινικής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Αυτά είναι τα πράγματα που ένας γιατρός μπορεί να πει για την υγεία σας με βάση τα νύχια σας.

1. Οι άνθρωποι με εμφύσημα και άλλες ασθένειες των πνευμόνων συχνά αναπτύσσουν αυτό που είναι γνωστό ως νύχια «ρόπαλα», σύμφωνα με την Ντέρικ. Οταν συμβαίνει αυτό , τα χέρια γίνονται πιο στρογγυλεμένα και η μεγαλώνει η καμπύλη των.

2. Μικρά κοιλώματα ή εγκοπές μπορεί να είναι σημάδι αρθρίτιδας, ψωρίασης ή εκζέματος. Η αρθρίτιδα επηρεάζει τις αρθρώσεις και μπορεί να σχετίζεται με την ψωρίαση , το οποίο , όπως το έκζεμα , επηρεάζει το δέρμα .

3 . Οι άνθρωποι που δεν τρώνε καλά και έχουν έλλειψη βιταμινών και άλλων διατροφικών ελλείψεων μπορεί να έχουν λεπτότερα νύχια που σπάνε πιο εύκολα.

4 . Οι οριζόντιες γραμμές, επίσης γνωστές ως γραμμές του Μπο, συνδέονται με σοβαρή σωματική καταπόνηση. Μοιάζουν με μια χαραγμένη γραμμή διαμέσου του νυχιού , και συχνά συμβαίνουν σε ανθρώπους που έχουν περάσει από τη χημειοθεραπεία. Επίσης, μπορεί να συμβεί μετά από μερικές ασθένειες, τραυματισμούς ή σοβαρό υποσιτισμό.

5 . Οι κάθετες γραμμές , ωστόσο, δεν είναι τόσο ανησυχητική υπόθεση. Μερικοί άνθρωποι είναι γενετικά πιο επιρρεπείς σε αυτές από τους άλλους , αλλά είναι συνήθως συνδέονται με τη γήρανση.

6 . Όταν οι άνθρωποι έχουν έλλειψη σιδήρου , τα νύχια τους γυρν’ανε ανάποδα σε σχήμα κουταλιού.

7 . Νεφρικά και ηπατικά προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν μισά νύχια, όπου το ένα μέρος τους είναι λευκό και το άλλο σκούρο ή ροζ. Τα προβλήματα σε ήπαρ και νεφρά συχνά προκαλούν αποχρωματισμό που εμφανίζεται στα νύχια και το δέρμα.

Οι γιατροί σημειώνουν ωστόσο ότι επειδή η διάγνωση της νόσου είναι πολύπλοκη και μερικά από τα συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με διάφορες ασθένειες, καλό είναι να επικοινωνείτε με το γιατρό σας αν παρατηρήσετε κάτι περίεργο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.