SEISMOS 1Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 12:24 στη Λήμνο. Ο σεισμός είχε μεγάλη χρονική διάρκεια και έγινε ιδιαίτερα αισθητός ακόμη και στην Αττική.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται μεταξύ της θαλάσσιας περιοχής Λήμνου και Θάσου.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο δίνει εκτιμήσεις για δόνηση 7,2 Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αναφορά για θύματα ή ζημιές.

Τελικά όμως…
Ισχυρός σεισμός 6,3 βαθμών στη Λήμνο

Σύμφωνα με πληροφορίες της πυροσβεστικής έχει τραυματιστεί μια γυναίκα, η οποία διακομίστηκε στο νοσοκομείο Λήμνου. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την Ελλάδα. Πανικός στην Τουρκία.

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,3 βαθμών, στο ρήγμα της Ανατολίας στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, σημειώθηκε στις 12.24 το μεσημέρι σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Το επίκεντρο υπολογίζεται στα 20 χλμ Νότια – Νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης, και 296 χμ Βόρεια – Βορειοανατολικά της Αθήνας. O σεισμός ήταν επιφανειακός και προκάλεσε πανικό στην Τουρκία (δείτε τα σχετικά βίντεο).

Στις 12.31 σημειώθηκε ένας μετασεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών στα παράλια της Τουρκίας, και στις 12.34 ένας ακόμη 5 βαθμών με επίκεντρο μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται, καθώς το ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί, αλλά με δονήσεις μικρότερου μεγέθους.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την Ελλάδα, και στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αττάλεια) και είναι πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ. Στη συνοικία Εντιρνέ της Κωνσταντινούπολης, πέντε άνθρωποι που πανικοβλήθηκαν από το σεισμό, πετάχθηκαν από το παράθυρο ενός διαμερίσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της πυροσβεστικής έχει τραυματιστεί μια γυναίκα, η οποία διακομίστηκε στο νοσοκομείο Λήμνου. Στο νησί ο υπάρχουν αναφορές για ζημιές στο αεροδρόμιο του νησιού, καθώς επίσης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας. Επίσης υπήρξαν κατακρημνίσεις σαθρής τοιχοποιίας σε παλαιές κατοικίες στην ύπαιθρο της Λήμνου. Σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Μιχελάκης βρίσκεται σε επικοινωνία και με τις δημοτικές αρχές της Λήμνου και της Σαμοθράκης, σχετικά με αναφορές ζημιών και για την κάλυψη τυχόν εκτάκτων αναγκών. Στη Λήμνο μεταβαίνει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

 

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ η σεισμολόγος Γεωργία Πανοπούλου, ο σεισμός που χαρακτηρίζεται πολύ ισχυρός ήταν επιφανειακός. Το επίκεντρο υπολογίζεται στα 20 χλμ Νότια, Νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης, και 296 χμ Βόρεια Βορειοανατολικά της Αθήνας.

Όπως είπε η κ. Πανοπούλου, θα υπάρξει αρκετή μετασεισμική ακολουθία ενω ήδη έχουν σημειωθεί δυο σημαντικοί μετασεισμοί ένας μεγέθους 4,7 βαθμών και ένας 5.

Η κ. Πανοπούλου πρόσθεσε ότι στην περιοχή του σεισμού παρατηρείται υψηλή σεισμικότητα, και χαρακτηριστικό της είναι ότι οι σεισμοί που καταγράφονται σε αυτή γίνονται αισθητοί σε πολύ μεγάλη απόσταση.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «το σημείο είναι η προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας όπου και στο παρελθόν είχαμε ισχυρούς σεισμούς ακόμη και 7,2 Ρίχτερ. Εξετάζουμε το φαινόμενο το οποίο είναι σε εξέλιξη και ήδη έχουμε και δυο ισχυρούς μετασεισμούς των 4.7 και 5 Ρίχτερ ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.