Νέα υποχώρηση 7,5% στις αξίες των κατοικιών το α΄ τρίμηνο του 2014

AKINHTAΣυνεχίστηκε και κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο η πτώση των τιμών των κατοικιών, η οποία διαμορφώθηκε σε 7,5% κατά μέσο όρο, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Ειδικότερα, η πτώση διαμορφώθηκε σε 7,6% για τα νεόδμητα διαμερίσματα (ηλικίας έως πέντε ετών) και σε 7,5% για τα παλιότερα ακίνητα.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, ο ρυθμός της μείωσης των τιμών υποχωρεί συνεχώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, η μείωση των τιμών σε ετήσια βάση είχε αγγίξει το 11,7%, για να υποχωρήσει σε 8,6% κατά το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και σε 7,5% κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο.

Για το σύνολο του 2013, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, η πτώση των τιμών διαμορφώθηκε σε 10,3% έναντι του 2012, όταν η αντίστοιχη κάμψη άγγιξε το 11,7%. Τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων το 2013 με 10,4%, έναντι πτώσης 10,2% που σημείωσαν οι αξίες των παλιότερων κατοικιών. Αντίστοιχα, από πλευράς περιοχών, η πτώση στην Αττική άγγιξε το 11,9% και στη Θεσσαλονίκη το 8,8%.

Με την ολοκλήρωση και του 2013, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, η συνολική μείωση των τιμών από την αρχή της κρίσης στο τέλος του 2008, διαμορφώθηκε σε 38,2% πανελλαδικά, με τη μείωση στην Αθήνα να προσεγγίζει το 40% και στη Θεσσαλονίκη το 43,4%. Αντίστοιχα, τα νεόδμητα ακίνητα καταγράφουν μείωση της τάξεως του 35% κατά μέσο όρο, ενώ στα παλιότερα η μείωση αγγίζει το 40,3%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα νεόδμητο διαμέρισμα στους Αμπελοκήπους στοίχιζε 3.000 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο το 2008. Με το πέρας και του φετινού πρώτου τριμήνου, ένα αντίστοιχο ακίνητο κοστίζει 1.700 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis. Εν ολίγοις, η μείωση αγγίζει το 43,3%. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία μεσιτικών γραφείων, οι τιμές των νεόδμητων στους Αμπελοκήπους κινούνται πλέον στο επίπεδο που βρίσκονταν το 2004. Αντίστοιχα, στο Μαρούσι, ένα νεόδμητο διαμέρισμα κοστίζει σήμερα περί τα 1.900 ευρώ/τ.μ., όταν το 2008 το αντίστοιχο κόστος ανερχόταν σε 3.400 ευρώ/τ.μ. Πρόκειται για μια συνολική μείωση τιμών της τάξεως του 44%, ενώ συνολικά οι τιμές βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα και από εκείνα του 2004, όταν το σχετικό κόστος διαμορφωνόταν σε 2.200 ευρώ/τ.μ.

Αλλο ένα συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ είναι ότι ανάλογα με την περιοχή, προκύπτουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, η πτώση στην Αθήνα άγγιξε το 10,6%, τη στιγμή που η αντίστοιχη μείωση των τιμών στην Θεσσαλονίκη διαμορφώθηκε σε 7,4%, ενώ στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας η μείωση δεν ξεπέρασε το 5,3%. Οσον αφορά τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπου περιλαμβάνονται και τιμές οικοπέδων, η μείωση περιορίστηκε σε 3,8%. Ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα ακίνητα στις αστικές περιοχές της χώρας, η συνολική μείωση κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο διαμορφώνεται σε 8,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Οσον αφορά τις συναλλαγές του πρώτου τριμήνου, αυτές καταγράφουν κατακόρυφη πτώση της τάξεως του 63,3%, σε μόλις 3.903. Ωστόσο, η πτώση αυτή αποδίδεται στην ανυπαρξία αγοραπωλησιών κατά τους πρώτους μήνες του έτους, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας εφαρμογής του φόρου υπεραξίας από την πλευρά της κυβέρνησης. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες επιλύθηκε το ζήτημα και από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, οι συναλλαγές μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων, αναμένεται να αυξηθούν σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο του 2013, οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν σε 24.100, μειωμένες κατά 22,2% έναντι του 2012.

 Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.