Υπό αίρεση τίθενται πλέον οι αξιώσεις της Κουμουνδούρου για αποχώρηση της κυβέρνησης

ΤΣΙΠΡΑΣΜε ασαφή στρατηγική και υπό τον φόβο της αβεβαιότητας των αποτελεσμάτων που θα έχει μία απόπειρα σκληρότερης πόλωσης του πολιτικού κλίματος, οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Ετσι, την στιγμή που ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί από το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής να θέσει και πάλι ψηλά τον πήχη και να

περιγράψει τις ευρωεκλογές ως δημοψήφισμα μέσω του οποίου θα εκδιωχθεί η κυβέρνηση, κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη εμφανίζονται με μετρημένες προσδοκίες και  μετριοπαθή ρητορική, επιδεικνύοντας πλέον μία επιφυλακτικότητα ως προς το πόσο ραγδαίες θα είναι οι εξελίξεις.

Υπό το πρίσμα αυτό, εμφανής είναι και η προσπάθεια αποτροπής κάθε ανοιχτής συζήτησης και κριτικής στο εσωτερικό του κόμματος για επιλογές (στρατηγικές και προσώπων) οι οποίες επί της ουσίας αποδοκιμάστηκαν στην κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό η φόρμουλα που κυριαρχεί στην ερμηνεία του αποτελέσματος και η οποία επικυρώθηκε σε διευρυμένη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Δευτέρα (απουσία του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος βρέθηκε στην Ιταλία) χαρακτηρίζεται από τις εξής παραμέτρους:

Α) «τα κατά τόπους αποτελέσματα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να συγκρίνονται με τα ποσοστά του στις εθνικές εκλογές του 2012, αλλά με εκείνα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010» και

Β) «το κόμμα δεν είχε έως σήμερα έμπειρο στελεχιακό δυναμικό, υποδομές και εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση και έτσι πολλά από τα πρόσωπα που κλήθηκαν να δώσουν την μάχη στην ουσία πάλευαν με άνισους όρους».

Παρά ταύτα, και τα δύο αυτά επιχειρήματα που εκφράστηκαν και δημοσίως από κεντρικά στελέχη, αναιρούν επί της ουσίας την στρατηγική που είχε επιλεγεί («τρεις κάλπες μία ψήφος»), και η οποία δεν έδειξε να αποδίδει σε εθνικό επίπεδο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την Δευτέρα το πρωί και έπειτα από την (μικρή ή μεγαλύτερη) ψυχρολουσία που επιφύλαξαν για τον ΣΥΡΙΖΑ τα αποτελέσματα στις περισσότερες περιφέρειες εκτός της Αττικής, τέθηκε για πρώτη φορά μία νέα παράμετρος από την Κουμουνδούρου για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών της προσεχούς Κυριακής.

Δηλώνοντας την βεβαιότητά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος και με διαφορά από την ΝΔ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος  Π. Σκουρλέτης, εκφράζοντας προφανώς την νέα επίσημη γραμμή της Κουμουνδούρου, είπε ότι η ένταση με την οποία ο κ. Τσίπρας θα θέσει ζήτημα εκλογών και αποχώρησης της κυβέρνηση θα κριθεί και από κάτι άλλο. «Εξαρτάται από τη συνολική δύναμη. Θα είναι, δηλαδή, μια διαφορά κοντά στο αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου του 2012 ή θα είναι πιο κάτω και για τα δύο κόμματα, και τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ;», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στον BHMA fm και σημείωσε: « Πρέπει να προσμετρήσει κανείς και άλλες παραμέτρους για να κρίνει εάν η νίκη αυτή είναι ηχηρή. Θα μπορούσε δηλαδή να πει κανείς ότι αυτό που θριάμβευσε είναι ένας γενικός, αφηρημένος αντιμνημονιακός λόγος που δεν έχει να κάνει μόνο με τα σχήματα που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σε αντίστοιχα επιφυλακτικούς τόνους, ο γραμματέας της ΚΟ,  Ν. Βούτσης έθεσε τον πήχη για την εκδήλωση ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων στο 5% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ (όπως και ο κ. Δ. Παπαδημούλης, “Στο Κόκκινο”), προτίμησε όμως να σημειώσει ότι  «θα το δούμε την Κυριακή αυτό. Εκεί είναι η εθνική κάλπη και εκεί θα δούμε τι έρχεται».  Μιλώντας επίσης στον BHMA Fm, ο κ. Βούτσης δεν απέφυγε να απαντήσει στο τι θα συμβεί αν είναι μπροστά η ΝΔ και ανέφερε: «Αν δείξει ότι είναι μπροστά η Ν.Δ., καθένας μας θα είναι άξιος της μοίρας του και θα το σεβαστούμε».

Ως προς το τι θα πρέπει να αναμένει κανείς αν η διαφορά είναι της τάξεως των τριών μονάδων, ο κ. Βούτσης είπε: «Θα το εκτιμήσουμε τότε, σε σχέση με το συνολικό αποτέλεσμα. Μιλάμε για μια αδιαμφισβήτητη νίκη που θα δώσει πραγματικά το έναυσμα για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, στα ποσοστά που έδιναν χθες οι δημοσκοπήσεις – κατά τη γνώμη μου (στο 5%)».

Κωβαίος Αγγελος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.