Την αποτροπή αντιμνημονιακής ψήφου στις ευρωεκλογές επιδιώκει το Μαξίμου

ΚΑΛΠΕΣ - ΕΚΛΟΓΕΣΝα ηττηθεί το αντιμνημονιακό μέτωπο στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι ο κεντρικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει ήδη δώσει γραμμή για να υποστηριχθούν οι Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Σγουρός στον Δήμο Αθηναίων και στην Περιφέρεια Αττικής. Παράλληλα η ΝΔ προτάσσει το δίλημμα «κυβερνητική σταθερότητα ή πισωγύρισμα στο χθες» με επιδίωξη ένα θετικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.

Υπό την παραδοχή έμπειρων κυβερνητικών παραγόντων ότι το «πολιτικό ξεκαθάρισμα» θα γίνει την προσεχή Κυριακή στη μάχη για τις ευρωεκλογές, η ηγεσία της ΝΔ ευελπιστεί σε αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει προβάδισμα στην Αττική, σε αντίθεση με την υπόλοιπη επικράτεια.

Ηδη κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν την αναμέτρηση των ευρωεκλογών «μητέρα των μαχών» και ετοιμάζονται για την τελική πολιτική αντεπίθεση στην οποία θα απαντήσει και η ΝΔ με άκρως επιθετική ρητορική.

Ολα βέβαια θα κριθούν από τη στρατηγική που θα ακολουθήσει την τελευταία εβδομάδα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και από την οποία θα εξαρτηθεί και ο βαθμός της πόλωσης και κυρίως αν θα τεθεί πιο έντονα και «σκληρά» το δίλημμα από πλευράς ΝΔ. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει σαφή εικόνα καθώς δεν έχει αποφασιστεί στο Μέγαρο Μαξίμου η τελική στρατηγική.

Είναι σαφές ότι η προσοχή της ηγεσίας της ΝΔ στρέφεται στη μάχη των ευρωεκλογών, από την οποία δεν θέλει να εξέλθει λαβωμένη πολιτικά. Εξάλλου το πολιτικό παιχνίδι παραμένει ανοικτό και ασφαλή συμπεράσματα θα εξαχθούν το βράδυ της προσεχούς Κυριακής, όταν η αναμέτρηση θα προσλάβει απολύτως πολιτικά χαρακτηριστικά.

«Στις ευρωεκλογές το κριτήριο είναι καθαρά πολιτικό και δεν υπάρχουν προσωπικές ή τοπικές διαμεσολαβήσεις» αναφέρουν έμπειρα κομματικά στελέχη και δεν αρνούνται ότι θα υπάρξει αντιμνημονιακή ψήφος ενδεχομένως σε κάποιες περιφέρειες, όχι όμως στην αυτοδιοικητική κάλπη αλλά σε αυτήν των ευρωεκλογών.

Μένει όμως να φανεί σε τι ποσοστό θα φθάσει και αν θα επηρεάσει την κυβερνητική σταθερότητα. Πάντως από την ηγετική ομάδα της ΝΔ τονίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί στον ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιήσει τις ευρωεκλογές, που σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη ψηφίζουν για ευρωβουλευτές, ως μοχλό κατά της κυβέρνησης.

«Μείζον ζητούμενο για τους πολίτες είναι η διασφάλιση της σταθερότητας και αυτό επιβεβαιώνεται με τη ματαίωση του εγχειρήματος του κ. Τσίπρα να χρησιμοποιήσει τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές για να ανατρέψει την κυβέρνηση» λένε κεντρικά κυβερνητικά στελέχη που επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να διαμορφώσει κλίμα ανατροπής.


Γαλάζια γραμμή υπέρ Καμίνη και Σγουρού

Σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσουν την όποια πιθανότητα υπάρχει να είναι νικητές των εκλογών οι Γαβριήλ Σακελλαρίδης και Ρένα Δούρου στον Δήμο Αθηναίων και στην Περιφέρεια Αττικής, το Μέγαρο Μαξίμου και η Συγγρού δίνουν γραμμή για να υποστηριχθούν οι κ.κ. Σγουρός και Καμίνης.

Η ΝΔ αφήνει στο… «χρονοντούλαπο της ιστορίας» την επιθετική ρητορική κατά των κ.κ. Καμίνη και Σγουρού κατά την προεκλογική περίοδο και προτάσσει να δοθεί ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι δυνατόν να στηρίξουμε αυτούς που ζητούν ψήφο για την ανατροπή της κυβέρνησης;» διερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Γιούνκερ υπέρ Σαμαρά

Στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, έφθασε για προεκλογική επίσκεψη στην Αθήνα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποψήφιος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Γιούνκερ μάλιστα επισκέφθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον ΓΓ Δημοσίων Εργων κ. Σίμο Σιμόπουλο εργοτάξιο του μετρό στην Αγία Βαρβάρα και έγραψε με νόημα στο Τwitter στηρίζοντας εν όψει των ευρωεκλογών τον Πρωθυπουργό: «Η Ελλάδα ξαναστέκεται στα πόδια της».

Επίσης μίλησε με θερμά λόγια για την προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας και νωρίτερα επισκέφθηκε την έδρα της Frontex στον Πειραιά, όπου συνομίλησε με τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας κ.κ. Νίκο Δένδια και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ο Πρωθυπουργός γευμάτισε με τον κ. Γιούνκερ στο Μουσείο της Ακρόπολης το μεσημέρι της Δευτέρας και μίλησαν επί αρκετή ώρα για την επικείμενη μάχη των ευρωεκλογών και το απόγευμα μίλησε σε εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα για να ενισχυθεί η υποψηφιότητά του.

 

Ραβανός Αρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.