Τι ανακάλυψαν Γερμανοί και Αμερικανοί επιστήμονες
ONEIRAΓερμανοί και Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι κανείς μπορεί να ελέγξει τα όνειρά του. Πώς; Με τη διέγερση του εγκεφάλου με ακίνδυνο ηλεκτρικό ρεύμα!
Με αυτόν τον τρόπο ο καθένας μπορεί όχι μόνο να έχει συναίσθηση τού ότι ό,τι βλέπει είναι όνειρο, αλλά και να το κατευθύνει κατά βούληση.
Η νέα μη επεμβατική τεχνική μπορεί, μεταξύ άλλων, να βοηθήσει μελλοντικά όσους βλέπουν συχνά εφιάλτες, να τους ξεφορτωθούν.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Goethe της Φρανκφούρτης και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard ερεύνησαν τα όνειρα και τον τρόπο που μπορεί κανείς να τα ελέγξει.

Τα όνειρα αυτά («έχω συνείδηση ότι ονειρεύομαι») θεωρούνται μια υβριδική ή ενδιάμεση μορφή συνείδησης, ανάμεσα στον ύπνο (με τα συνήθη, μη συνειδητά όνειρα) και στην εγρήγορση («έχω συνείδηση ότι είμαι ξύπνιος»).

Συμμετέχοντες στο πείραμα των επιστημόνων δέχτηκαν ρεύμα διάρκειας μισού έως δύο λεπτών στο μέτωπο και στους κροτάφους.

Αυτό τους επέτρεψε, ενώ βρίσκονταν στη λεγόμενη φάση REM του βαθύ ύπνου, να εμφανίζουν κύματα γάμμα και να έχουν επίγνωση ότι ονειρεύονται, όπως επιβεβαίωσαν οι ίδιοι, όταν οι επιστήμονες τούς ξύπνησαν επίτηδες ύστερα από λίγα δευτερόλεπτα, προκειμένου να μιλήσουν για το τι συνέβαινε στον ύπνο τους.

Αρκετοί εθελοντές (σε ποσοστό πάνω από 70%, δηλαδή σχεδόν τρεις στους τέσσερις) ανέφεραν ότι μπορούσαν να επηρεάζουν όπως ήθελαν τα σενάρια του μυαλού τους ή έβλεπαν το όνειρο να εξελίσσεται, ως παρατηρητές του εαυτού τους.

Σε ηλεκτρικό ρεύμα με διαφορετικές –υψηλότερες ή χαμηλότερες– συχνότητες δεν υπήρξαν διαφορές.

Εκτός από τη συχνότητα των 40Hz, μια μικρότερη επίδραση στην πρόκληση συνειδητών ονείρων φάνηκε να έχει και η συχνότητα των 25Hz.

Η τεχνική θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί στην ψυχιατρική και να φανεί χρήσιμη σε όσους π.χ. υποφέρουν από μετατραυματική διαταραχή, να μειώσουν τις συναισθηματικές επιπτώσεις και να αρχίζουν να θεραπεύονται.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.