Πρόγραμμα 10 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθεί από 1ης Αυγούστου 2014

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ -Το συνολικό κόστος του προγράμματος με βάση την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης (αριστερά) ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ και τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί η δημόσια πρόσκληση του διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Θόδωρου Αμπατζόγλου στην ιστοσελίδα www.oaed.gr μέσω της οποίας θα μπορέσουν οι δικαιούχοι αλλά και οι πάροχοι να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα

Εκατό χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι θα μπορέσουν εφέτος να κάνουν δωρεάν διακοπές μέσω του προγράμματος Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με την απόφαση που έχει υπογράψει ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης και παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα το «Βήμα της Κυριακής», το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ, δηλαδή για τον κάθε εργαζόμενο το μέσο ποσό που καλύπτεται από το κράτος είναι 100 ευρώ.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 1ης Αυγούστου 2014 έως 30 Ιουνίου 2015, ενώ η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων – ωφελουμένων ορίζεται από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις. Κατά συνέπεια, καλύπτεται κατά μέσο όρο κόστος 20 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
Δικαιούχοι
Αιτήσεις μπορούν να υποβάλουν εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου που έχουν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες ασφάλιση ΙΚΑ, άνεργοι που έχουν λάβει κατά το ίδιο διάστημα τακτική επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μήνες ή 50 ημερήσια επιδόματα καθώς και οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμΕΑ του ΟΑΕΔ.
Δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού όσοι πέρυσι είχαν επιλεγεί και είτε έκαναν χρήση του προγράμματος είτε όχι (εξαιρούνται τα άτομα με αναπηρία) και οι δικαιούχοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλον φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος.
Ως ωφελούμενοι του προγράμματος ορίζονται:
  • Τα άνω των 5 ετών προστατευόμενα τέκνα της οικογένειας των δικαιούχων με ανώνατο ηλικιακό όριο το 24ο έτος της ηλικίας τους.
  • Τα άνω των 5 ετών και έως 24 ετών τέκνα της οικογένειας που έχουν ίδια ασφάλιση λόγω σπουδών ή αναπηρίας.
  • Οι σύζυγοι των δικαιούχων όταν είναι προστατευόμενα μέλη και ασφαλίζονται από αυτούς, όπως αποδεικνύονται από το οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας δημόσιου φορέα.
  • Οι συνοδοί δικαιούχων που ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων με αναπηρία (ποσοστό άνω του 67%).
Η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού ενσωματώνει μια συγκεκριμένη οικονομική αξία και ο αποκλειστικός σκοπός της είναι η ανταλλαγή της με υπηρεσίες διαμονής από τους παρόχους – τουριστικά καταλύματα που διαθέτουν ειδικό σήμα λειτουργίας και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε ισχύ.
Η επιδότηση
Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου είναι ανάλογο με τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος. Στην οικονομική αξία της επιταγής του δικαιούχου περιλαμβάνεται το ποσό της επιδότησης του δικαιούχου και των ωφελούμενων μελών του.
Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί η δημόσια πρόσκληση του διοικητή του ΟΑΕΔ στην ιστοσελίδα www.oaed.gr, μέσω της οποίας θα μπορέσουν οι δικαιούχοι αλλά και οι πάροχοι να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Στη δημόσια πρόσκληση ορίζονται: ο αριθμός των δικαιούχων, το ποσό της επιδότησης ανά διανυκτέρευση, οι προϋποθέσεις συμμετοχής, η προθεσμία και η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και των απαιτούμενων δικαιολογητικών, τα κριτήρια μοριοδότησης για την επιλογή των υποψήφιων δικαιούχων καθώς και ο αριθμός μορίων ανά κριτήριο κ.λπ.

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ
Με τέσσερα κριτήρια θα γίνει η μοριοδότηση των δικαιούχων που πληρούν τις προϋποθέσεις

Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψήφιων δικαιούχων υποβάλλονται προς τον ΟΑΕΔ αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Τα έντυπα ηλεκτρονικών αιτήσεων θα βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ και μετά τη συμπλήρωσή τους οι δικαιούχοι θα τα αποστέλλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων ΟΑΕΔ.
Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσα στην προθεσμία που θα καθοριστεί στη Δημόσια Πρόσκληση. Μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων.
Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτήν και τυχόν ανακρίβεια επισύρει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής τους και μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων οφείλουν να προσκομίσουν στα αρμόδια Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης δικαιολογητικά που δεν μπορούν να βρουν αυτόματα οι υπηρεσίες ελέγχου.
Ο ΟΑΕΔ επεξεργάζεται τις αιτήσεις και προβαίνει στη μοριοδότηση των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις.
Η μοριοδότηση στηρίζεται στα εξής κριτήρια:
  • Ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα
  • Αριθμός ανήλικων τέκνων.
  • Χρόνος συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας.
  • Αριθμός ημερών ασφάλισης με συνεισπραττόμενη εισφορά 0,35% της τριετίας που προηγείται του έτους έναρξης του προγράμματος.
Οι πληροφορίες σχετικά με το εισόδημα των δικαιούχων αναζητούνται με ηλεκτρονικό τρόπο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και τα υπόλοιπα στοιχεία είτε από τον δήμο είτε από το Μητρώο Ανέργων είτε από το ΙΚΑ.
Στα άτομα με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω θα προσαυξάνεται η μοριοδότησή τους κατά 50%.

Οσοι κοπούν από τους καταλόγους του ΟΑΕΔ μπορούν να υποβάλουν προς τον Οργανισμό αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μία και μόνο ένσταση μέσα σε 3 ημέρες από την επόμενη ημέρα της δημοσίευσης των σχετικών πινάκων.

Σιωμόπουλος Ντίνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.