ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΕπενδυτική έκρηξη αναμένεται στο τουριστικό real estate που θα μεταμορφώσει την Ελλάδα και θα ανοίξει τον δρόμο για την υποδοχή περισσότερων από 20 εκατομμύρια τουριστών τα επόμενα χρόνια. Τα σχέδια Ελλήνων και ξένων επενδυτών που βρίσκονται υπό υλοποίηση ή που πρόκειται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα θα αλλάξουν τα δεδομένα στη χώρα μας, καθώς αναμένεται να αυξήσουν τον ποιοτικό τουρισμό που ζητά καλύτερες υποδομές.

Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να ξεφύγει από τον τουρισμό των «rooms to let» και να προσελκύσει εκατομμύρια ξένους επισκέπτες που σήμερα προτιμούν πιο οργανωμένους τουριστικούς προορισμούς.

Πολυτελή ξενοδοχεία επτά αστέρων, θέρετρα και σύνθετες τουριστικές αναπτύξεις, πανάκριβες βίλες, μαρίνες για την υποδοχή τεράστιων γιοτ, γήπεδα γκολφ, συνεδριακοί χώροι, spa κ.λπ. θα φέρουν την ανατροπή στον τουρισμό και το real estate και θα ανανεώσουν την τουριστική υποδομή της χώρας.

Τα «χρυσά» projects για την απογείωση του ελληνικού τουρισμού

Βεβαίως, το μεγαλύτερο από τα έργα, αν και πρόκειται για αστική ανάπλαση, αφορά στη μεταμόρφωση της έκτασης στο «Ελληνικό» σε μια νέα πόλη. Ωστόσο, οι εγκαταστάσεις που σχεδιάζεται να δημιουργηθούν αναμένεται, σύμφωνα με τις μελέτες, να φέρουν στην πρωτεύουσα ένα εκατομμύριο περισσότερους τουρίστες ετησίως. Μαζί με το «Ελληνικό», τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον θα έχει η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο και η αξιοποίηση εκτάσεων για την ανάπτυξη τουριστικών κατοικιών ή ξενοδοχείων με θέα στον Σαρωνικό.

Ωστόσο, οι σημαντικότερες τουριστικές αναπτύξεις σχεδιάζονται στα νησιά του Ιονίου, στο Αιγαίο, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Χαλκιδική και αναμένεται επενδυτική «φρενίτιδα» τα επόμενα χρόνια.

Τα «χρυσά» projects για την απογείωση του ελληνικού τουρισμού

Οσο για τους επενδυτές που θα τοποθετήσουν στην Ελλάδα πάνω από 5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια; Πρόκειται για Ελληνες, Κινέζους, Ρώσους, Αμερικανούς, Βρετανούς και διάφορα funds που βλέπουν ότι οι τουριστικές υποδομές στην Ελλάδα θα φέρουν τεράστια κέρδη τα επόμενα χρόνια. Αλλωστε, το 2014 αναμένονται πάνω από 18,5 εκατ. τουρίστες, ενώ οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια κάνουν λόγο για «σπάσιμο» του φράγματος των 20 εκατομμυρίων επισκεπτών και για 28 εκατ. τουρίστες από το 2018 και μετά.

Οι σημαντικότερες επενδύσεις που βρίσκονται στα «σκαριά» ή που είναι ακόμη μακέτες αλλά έχουν πολλές πιθανότητες να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια είναι:

Στη γειτονιά των Κροίσων

Τα «χρυσά» projects για την απογείωση του ελληνικού τουρισμού

Μία επένδυση για πολύ πλούσιους τουρίστες έχει σχεδιάσει στο Μεγανήσι η οικογένεια Ρότσιλντ, σε έκταση άνω των 2.600 στρεμμάτων. Στόχος η ανέγερση 10-14 πολυτελών επαύλεων 1.000 τ.μ. η καθεμία, που θα αγοραστούν από Κροίσους και αστέρες του Χόλιγουντ. Αμπράμοβιτς, Ν. Κίντμαν και άλλοι celebrities έχει ακουστεί ότι είναι στους ενδιαφερόμενους. Στην ίδια περιοχή, στα γειτονικά νησάκια «Αρκούδι» και «Κυθρός» υπάρχουν σχέδια για τουριστικές υποδομές υψηλών προδιαγραφών. Για τον Κυθρό έχει ακουστεί η μετατροπή του σε παραθεριστικό προορισμό με την κατασκευή περιορισμένου αριθμού εξοχικών, γηπέδου γκολφ εννέα οπών, καθώς κι ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων που θα διαθέτει και κέντρο θαλασσοθεραπείας, spa κ.λπ.

«Ξεπαγώνει» το Κάβο Σίδερο

Η βρετανική Minoan Group ευελπιστεί ότι μετά από 20 χρόνια θα ξεπαγώσει η επένδυση στον νομό Λασιθίου η οποία ανέρχεται σε 267 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων 1.936 κλινών, γηπέδου γκολφ 18 οπών, πολυτελείς εξοχικές κατοικίες κ.λπ. Η έκταση 25.000 στρεμμάτων στη χερσόνησο Σίδερο κοντά στο Βάι, παραμένει αναξιοποίηση εδώ και χρόνια, ωστόσο, εκτιμάται ότι σύντομα θα μπουν οι βάσεις για την ανάπτυξη του μεγάλου αυτού project.

Τα «χρυσά» projects για την απογείωση του ελληνικού τουρισμού

100 εκατ. ευρώ στο Costa Navarino

Η επόμενη φάση της ανάπτυξης του συγκροτήματος της Costa Navarino σχεδιάζεται από τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου. Η επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ και να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016. Η επόμενη φάση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νέες εγκαταστάσεις γκολφ, νέα ξενοδοχειακή μονάδα αλλά και την κατασκευή πολυτελών τουριστικών κατοικιών.

Εως 1,5 δισ. στην Αταλάντη

Πρόκειται για ένα παλαιότερο σχέδιο που αφορά στην αξιοποίηση μιας τεράστιας έκτασης στην Φθιώτιδα. Το συγκροτήματος Atallanti Hills είναι μια επένδυση 1,-1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει τρία πεντάστερα ξενοδοχεία, 5.000 κατοικίες, γήπεδο γκολφ, βοτανικό κήπο 700 στρεμμάτων, ιππικό και θεματικό πάρκο. Φορέας υλοποίησης είναι η εταιρεία Lokros που αποτελείται από τις Prufrock Investments και Europa Capital.

Τα «χρυσά» projects για την απογείωση του ελληνικού τουρισμού

Αναζητώντας την… τουριστική Ιθάκη

Ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, προωθούν στην Ιθάκη Αυστραλοί επενδυτές. Το Iliad Resort θα διαθέτει γήπεδο γκολφ 18 οπών, μαρίνα 200 θέσεων ελλιμενισμού, εμπορικές χρήσεις, παραθαλάσσιο οικισμό και έξι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες που θα αποτελούνται από 1.020 σουίτες. Ιδιοκτήτρια της έκτασης των 2.500 στρεμμάτων στη νότια Ιθάκη είναι η εταιρεία Smenter Limited. Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης του φακέλου, με τον νομικό σύμβουλο της εταιρείας που είναι ιδιοκτήτρια της έκτασης να εκτιμά ότι μέσα στο 2014 θα έχουν πάρει τις προεγκρίσεις, ενώ πρόσφατα βγήκαν και οι πρώτες μακέτες του έργου.

Τα «χρυσά» projects για την απογείωση του ελληνικού τουρισμού

«Δελφίνια» σε Ερμιόνη και Κρήτη

Ο Ομίλος Dophin Capital υλοποιεί το «Kilada Hills» στην Κοιλάδα του Δήμου Ερμιονίδας και σε έκταση 2.000 στρεμμάτων. Πρόκειται για ένα έργο 418 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει ξενοδοχείο, εξοχικές κατοικίες, γήπεδο γκολφ.

Ο ίδιος όμιλος του επιχειρηματία Μ. Καμπουρίδη φιλοδοξεί να προωθήσει και μια σημαντική επένδυση στο Κάβο Πλάκα της Σητείας Κρήτης. Το «Plaka Bay Resort» θα αναπτυχθεί σε έκταση 100 στρεμμάτων και προβλέπει την κατασκευή ξενοδοχείου, χώρων αναψυχής και ίσως γηπέδου γκολφ.

Τα «χρυσά» projects για την απογείωση του ελληνικού τουρισμού

Επενδύσεις 160 εκατ. σε Μήλο και Τζια

Πρόσφατα υπεγράφη ΚΥΑ με την οποία εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία ενός σύνθετου τουριστικού project στη θέση «Αμμουδαράκι». Η επένδυση 100 εκατ. ευρώ προβλέπει την κατασκευή 5άστερου ξενοδοχείου 216 κλινών, παραθεριστικών κατοικιών και κέντρου αναζωογόνησης. Φορέας υλοποίησης είναι η εταιρεία Αxsite αλλά πίσω της βρίσκεται η επενδυτική εταιρεία Taurus, η οποία ιδρύθηκε από τους Γερμανούς αδελφούς Lorenz και Guenther Reibling. Το «πράσινο φως» πήρε και μια επένδυση 60 εκατ. ευρώ στην Τζιά και συγκεκριμένα στην περιοχή Βρόσκοπος. Προβλέπεται η δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος, με ξενοδοχείο 5 αστέρων, τουριστικές κατοικίες, καταδυτικό κέντρο, κέντρο θαλασσοθεραπείας κ.λπ. συνολικής δυναµικότητας 230 κλινών. Η επένδυση θα υλοποιηθεί από τις εταιρείες Θέρισσος Χιλλς και Ειδικού Σκοπού 24 ΑΕ, του ομίλου Dolphin Capital Investors του επιχειρηματία Μ. Καμπουρίδη. Στα σχέδια της Dolphin Capital Investors είναι ουσιαστικά η κατασκευή ενός δεύτερου Aman Resort στη χώρα σε έκταση 645 στρεμμάτων.

«Αραβικό» θέρετρο στην Οξυά

Ο Εμίρης του Κατάρ Αλ Θάνι προωθεί την κατασκευή ενός παγκόσμιου τουριστικού και πολιτιστικού προορισμού στο μικρό νησάκι του Ιονίου. Η επένδυση θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ και προβλέπει την ανάπτυξη 2 πολυτελών ξενοδοχείων, δύο τουριστικών χωριών, οικισμού καλλιτεχνών, μαρίνας, υδατοδρομείου, μουσείων. Η Οξυά, εφόσον προχωρήσει το έργο, θα μπορεί να προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο αλλά και ανθρώπους από τον χώρο του πολιτισμού και των τεχνών. Πρόκειται για ένα σύνθετο project, η μελέτη του οποίου εκπονήθηκε από το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Associates/Στέλιος Αγιοστρατίτης Αρχιτέκτονες Μηχανικοί ΕΠΕ και μπορεί να υλοποιηθεί σε 2-3 χρόνια από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν τα έργα.

Μεγάλο έργο στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής

Η εταιρεία Pravita Estate προωθεί επένδυση 726 εκατ. ευρώ στον ταξιάρχη Χαλκιδικής σε έκταση περίπου 12.500 στρεμμάτων.

Εκεί σχεδιάζεται η κατασκευή 3 ξενοδοχειακών συγκροτημάτων 5 αστέρων, τριών γηπέδων γκολφ, παραθεριστικών οικισμών, συνεδριακό κέντρο, κέντρο ευεξίας, αποκατάστασης και θεραπείας και εγκαταστάσεις εναλλακτικού τουρισμού. Την επένδυση «τρέχει» ο επιχειρηματίας Γ. Λίτσος ωστόσο φέρεται να στηρίζεται από κορεατικά κεφάλαια και συγκεκριμένα από τον επενδυτικό όμιλο Han Chang Corporation καθώς και funds από Κίνα και ΗΠΑ.

Πολυτέλεια στον Αστέρα Βουλιαγμένης

Η κοινοπραξία AGC Equity Partners με τη συμμετοχή αραβικών και τουρκικών κεφαλαίων φιλοδοξεί να μετατρέψει τον Αστέρα στον καλύτερο προορισμό της Μεσογείου και για τον σκοπό αυτό ετοιμάζει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ. Στα σχέδια είναι η κατασκευή 13-15 πολυτελών βιλών, οι οποίες θα μπορούσαν να πουληθούν από 20 έως 30 εκατ. ευρώ η κάθε μία. Επίσης, θα αναβαθμιστούν τα ξενοδοχεία «Αρίων» και «Ναυσικά» για να μετατραπούν σε υπερπολυτελή τουριστικά θέρετρα 7 αστέρων, ενώ θα υπάρξει και αναβάθμιση της μαρίνας. Αλλαγή των δεδομένων θα φέρει –εφόσον τελικά υλοποιηθεί- η είσοδος στην Ελλάδα της αλυσίδας ξενοδοχείων Four Seasons. Πρόσφατα ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, που ελέγχει τη γνωστή αλυσίδα εξέφρασε την επιθυμία του να αναλάβει δύο ξενοδοχεία του Αστέρα η Four Seasons.

Μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων στην Ελλάδα

Σημαντικές επενδύσεις στον ξενοδοχειακό χώρο κι όχι μόνο προωθούν γνωστές ξένες αλυσίδες. Πρόσφατα εγκαινιάστηκε το Pomegranate wellness spa hotel στη Χαλκιδική, που διαθέτει 172 δωμάτια, κέντρο ευεξίας, συνεδριακό κέντρο. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στη Νέα Ποτίδαια και αναμένεται να προσελκύσει κυρίως Ρώσους. Μεγάλη επένδυση 80 εκατ. ευρώ για την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου στην Καλαμάτα ανακοίνωσε ο όμιλος LibraGroup. Θα πρόκειται για το τέταρτο ξενοδοχείο της αλυσίδας Grace στην Ελλάδα, με 125 πολυτελή δωμάτια και 40 βίλες, spa, συνεδριακούς χώρους κ.λπ. Πολυτελές ξενοδοχείο της γνωστής αλυσίδας Chedi Hotel προωθεί ο όμιλος της Dolphin στο Κρανίδι, ενώ την είσοδό της στην ελληνική αγορά ετοιμάζει και η Nikki Beach σε συνεργασία με την DCI για ξενοδοχειακό συγκρότημα 20 εκατ. ευρώ στο Πόρτο Χέλι. Στα σχέδια βρίσκονται, επίσης, ξενοδοχεία στη Σητεία από την αλυσίδα Waldorf Astoria και από την Kempinski για την ανάπτυξη του Bay Gold Resort στον Βόλο.

Επενδύσεις
Με ενδιαφέρον αναμένονται και τα σχέδια για την τουριστική αξιοποίηση της έκτασης στο Παλιούρι Χαλκιδικής από τον Ιβάν Σαββίδη, αλλά και της έκτασης στην Κασσιώπη της Κέρκυρας καθώς και το επενδυτικό πλάνο του γνωστού fund Oaktree, που υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με τη «Σάνη Α.Ε.» για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Τέλος, εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις γύρω από την πώληση του Gerakina Beach, το οποίο μπορεί να ανακαινιστεί και να μετατραπεί σε σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα.

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.